Vukovar
Grad heroj!
3.5.2014. 7:58:04h
Turistički Vukovar više nije utopija
Svake godine 250 novih turističkih postelja i 100 do 150 radnih mjesta
Ian Bancroft / flickr.com

Puno volje, odvažnosti, predanosti i mašte nosili su u svojim kovčezima Vukovarci Zrinka i Zoran Šesto kad su se početkom 2000-ih vraćali u svoj rodni grad. Dvoje zanesenjaka imalo je viziju turističkog Vukovara. Danas broje osmu godinu svojoj turističkoj agenciji Danubiumtours, inovativni turistički brod-multimedijalni centar im je pred porinućem, a turizam u njihovu gradu već neko vrijeme nije utopija.

Brojem u Vukovaru još uvijek dominiraju posjetitelji koji dolaze zbog nedavne povijesti. Samo za Dan sjećanja grad ugosti između 50.000 i 100.000 jednodnevnih izletnika, ali i ‘klasični’ turisti, s noćenjima, već se broje u desecima tisuća. Vukovar zasad namjernike dočekuje sa samo četiristotinjak postelja. Broj im, međutim, skokovito raste posljednje dvije godine, a rastu i broj noćenja, broj kruzera u luci, broj stranaca u vukovarskim restoranima i okolnim seoskim gospodarstvima koja se bave agroturizmom.

Gosti s riječnih brodova
– Imamo velike ambicije u turizmu. Industrija je manje-više uništena i zapravo se u turizam i ponajviše uzdamo. Već danas naša županija ima respektabilne rezultate u slavonskim razmjerima, a cilj je u idućih sedam godina sa sadašnjih 50.000 turista godišnje doći na čak 300.000 – otkriva Marijan Pavliček, pročelnik Odjela za turizma Vukovarsko-srijemske županije koja upravo završava strategiju razvoja županijskog turizma do 2020.

– U planu je i rast broja turističkih postelja svake godine za 250 te u turizmu godišnje između sto i 150 novih radnih mjesta. Stvari se već neko vrijeme polagano pomiču s mrtve točke, a potencijali našeg kraja su veliki. Recimo, samo ćemo zbog memorijalnih centara, kroz projekt učenja o Domovinskom ratu, uskoro imati 40.000 do 50.000 školaraca godišnje. To će biti jako poticajno za naše gospodarstvo pod uvjetom da se u cijelu priču uključe domaći ugostitelji i agencije – poručuje organizatorima M. Pavliček, napominjući kako županija čini najviše što može da potakne razvoj turizma.

Potpora stiže i od Ministarstva turizma, koje s oko 1,5 milijuna kuna bespovratno potpomaže desetak turističkih projekata na području županije. Ponajveći iznos, oko pola milijuna, izdvojen je iz Fonda za razvoj turizma za uređenje višenamjenske dvorane u putničkom pristaništu Vukovar. S riječnih je kruzera na putu prema Crnom moru, koji komforom nimalo ne zaostaju za velikima prekooceanskima brodovima, već lani Vukovar i okolicu razgledalo gotovo 30.000 gostiju. Vukovarci ne kriju da su im ambicije i u riječnom turizmu veće od sadašnjih rezultata, a multimedijalni brod obitelji Šesto, koji će zaploviti u listopadu, bit će još jedna atrakcija, ali i doprinos viziji turističkog Vukovara.

Najbrojniji su Talijani
Kao i, među ostalim, Muzej vučedolske kulture, koji će sredinom lipnja obići ministar turizma Darko Lorencin u povodu početka unutarnjeg uređenja. Kako god bilo, već sada se, premda su većina turista Hrvati, u Vukovaru čuju svi mogući jezici. Od stranaca su, pritom, najbrojniji gosti sa stranom putovnicom Talijani, Francuzi, Mađari, Slovenci, Austrijanci i posjetitelji iz Bosne i Hercegovine, ali dolaze i Nijemci, Amerikanci, Japanci, Australci... Ovih dana, među ostalima, domaćini očekuju i prve male grupe švedskih turista, koje će slijetati u beogradsku zračnu luku, a za petodnevnog boravka posjetit će i Osijek, Vinkovce te, dakako, Ilok.

– U Vukovaru i okolici stvari se mijenjaju. Otvaraju se agroturizmi, otvoren je dvorac grofa Eltza, uskoro očekujem i Muzej vučedolske kulture, grad sad već ima i desetak dobrih restorana... – nabraja Zrinka Šesto, direktorica Danubiumtorusa.

– Od Zagreba je samo nekoliko sati vožnje, a konkurencija je učinila svoje i Vukovar više nije tako skup. Kompletan ručak može se dobiti već za 40 kuna, kava je pet-šest kuna, butelja vina u Iločkim podrumima tridesetak kuna...

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved