Zagreb
Kultura turizma
9.5.2014. 6:31:52h
Jarun za obiteljska druženja, a Bundek za rekreativce i najmlađe
Zagrebački srednjoškolci u sklopu programa Turističke zajednice Zagreba osmislili turističke projekte
Mislav Marohnić / flickr.com

Kako bi se educirali, dali svoj doprinos i promovirali turizam Grada Zagreba, učenici škola bacili su se na planiranje u projektu koji je pokrenula Turistička zajednica Grada Zagreba 2010. godine.

– Ideja je bila da osjete važnost turizma u gradu te u svojim susretima s građanima i turistima predstave projekt Kultura turizma – kaže koordinatorica iz TZ Grada Zagreba Ana Salopek.

Sudjelovalo pet škola
Dodaje da je ove godine sudjelovalo pet škola: IV. i XII. te Gornjogradska gimnazija, Škola za medicinske sestre Mlinarska i Tehnička škola Ruđera Boškovića. Svi su oni proteklu školsku godinu osmišljavali promidžbene filmove, letke i suvenire koje će danas predstaviti u Zagrebačkom plesnom centru.

Učenici IV. gimnazije tako su u projektu „ZAGREBAČKO MORE – Od Jaruna do Bundeka" odlučili spojiti ta dva jezera te turiste pozvati da se okušaju u rekreaciji na nasipu, na Bundeku bi priredili dječju potragu za blagom, organizirali street workout, dok bi Jarun predstavili kao obiteljsko odredište, gdje članovi obitelji mogu sudjelovati u organiziranim natjecanjima u vožnji tački, trčanju parova sa spojenim nogama, jedenju štrukli...

Učenici XII. gimnazije usredotočili su se na sentimentalne vrijednosti grada, odnosno u filmu su prikazali posebne trenutke koje su kao pojedinci doživjeli u svom gradu. Na nedavno održanom međunarodnom turističkom sajmu PLACE2GO posjetitelje su motivirali da "zagrabe sjećanje", kako su i nazvali svoj projekt. Kako bi povezali Gornji grad, gdje pohađaju školu, i tramvaj kao simbol grada, 26 učenika Gornjogradske gimnazije osmislilo je rutu te krenulo u vožnju tramvajem od remize u Ozaljskoj do Jelačićeva trga.

Zdrav život
– Na svakoj je stanici u tramvaj ušla određena povijesna osoba, a putem do Gornjeg grada sreli su i istražitelja koji je ispitivao vješticu, dva isusovca koja su osnovala njihovu školu te groficu Buratti, nekadašnju vlasnicu palače Dverce... – kazala je profesorica Ksenija Jurišić. Škola za medicinske sestre Mlinarska projekt je podijelila na dva dijela, a u sklopu prvog "Živi zdravo – upoznaj grad" snimili su zelene dijelove koji čine pluća grada, kao što su park Zrinjevac, Park mladenaca, Maksimir, Gorščica, livada Cmrok, dok su kroz drugu temu „Kultura zdravlja za kulturu turizma" naglasili moguće potrebe turista u slučaju bolesti, nezgoda, povreda. A projektom učenika Tehničke škole Ruđer Bošković u sklopu "Zagrebačke ljubavne priče" Zagreb se razgledava iz perspektive turistice Lare koja se zaljubila u učenika škole, inače člana radioamatera, aktivnosti po kojoj je škola poznata.

Piše: Petra Balija

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved