Otočac
Ribolov
10.5.2014. 6:35:01h
Koreanci i Japanci otkrili ličku ljepoticu
Rijeka Gacka je izazov za iskusne ribiče iz cijelog svijeta. Najviše ih dolazi iz Italije, nakon njih po brojnosti su Austrijanci i Nijemci te ribiči iz skandinavskih zemalja i SAD-a.
Croq / wikipedia.org

Prvo mjesto uvjerljivo drže Talijani, drugo Nijemci, a treće – Koreanci. Takva je, naime, struktura noćenja na području Turističke zajednice Otočca gdje je u osam mjeseci ove godine ostvareno 34 posto više dolazaka i 19 posto više noćenja.

U apsolutnim brojkama radi se o 12.000 turista koji su boravili na području Grada Otočca i nešto više od 16.000 noćenja. Daleko je to od nekih većih turističkih brojki, međutim, ovo područje ima tek oko 500 turističkih kreveta koji su po ovoj računici popunjeni nekih 30-ak posto.

Repopulacija riječkog raka
U suradnji s prof. dr. sc. Goranom Klobučarom i prof. dr. sc. Ivanom Maguire, stručnjacima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, u Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda lani su pokrenuli projekt repopulacije autohtonog riječkog raka Astacus astacus. Riječ je o jednoj od četiri autohtone vrste slatkovodnih deseteronožnih rakova u Hrvatskoj. Ima ga u pjedinim dijelovima rijeke, međutim, malo, a jedan od razloga smanjenja njegove populacije je račja kuga koja ga je pokosila oko 1930. godine. Strogo je zaštićen od izlova, a Centar ima za cilj obnoviti njegovu populaciju.

Prema riječima Zdenke Kostelac, v.d. direktorice TZG Otočca, povećanju turističkog prometa ove je godine doprinio izvrstan kolovoz.

Strani turisti
– Prva četiri mjeseca imali smo minus u dolascima i noćenjima na što je najviše utjecalo izrazito loše vrijeme. Kolovoz je, pak, nadoknadio sve manjkove od ranije tako da smo tijekom prošlog mjeseca imali 75 posto više dolazaka turista i 61 posto više noćenja. Konkretno, u našim su kapacitetima boravila 3.873 turista, dok ih je lani bilo nešto više od 2.200, a ostvareno je preko 5.300 noćenja, odnosno 2.000 više noćenja više nego lani. Dominiraju strani turisti kojih je bilo ukupno oko 3.650, dok je domaćih bilo dvjestotinjak. Moguće je da ćemo do kraja godine prvi put imati preko 20.000 noćenja. Inače, imamo četiri hotela, od kojih hotel Park ima 4 zvjezdice, a Zvonimir, Mirni kutak i novootvoreni hotel Gacka imaju kategoriju tri zvjezdice, kazala je Kostelac.

U strukturi dolazaka i noćenja, najviše gostiju u osam mjeseci u Otočcu su imali iz Italije, oko 2.300, a koji su ostvarili 3.200 noćenja ili 15 posto više nego lani. Oko 1.400 noćenja ili 22 posto više nego lani su ostvarili gosti iz Njemačke, dok su turisti iz Južne Koreje ostvarili nešto više od 1.300 noćenja. Razlog tome da su gosti iz ove daleke zemlje na trećem mjestu u ukupnom turističkom prometu su – Plitvička jezera.

Cijena dozvole
Ribolov je dopušten na većem dijelu toka dugog oko 18 kilometara. Područje je podijeljeno za takozvane revire A, B i C koji se razlikuju po načinu ribolova, a djelomično i vrstama ribe. Najzanimljiviji je revir na kojem se lovi po principu »ulovi i pusti«. Inače, osim što je jedna od najčišćih rijeka u Europi, Gacka je u prednosti pred konkurencijom u Europi po cijeni ribolovne dozvole. Ovdje ona stoji nekih 35 eura, dok je u ostailm zemljama u pravilu skuplja od 100 eura.

– Naši hoteli su počeli dosta raditi s agencijama koje vode goste na Plitvice. U pravilu su to gosti na kružnim putovanjima, dakle na turama, u okviru kojih posjećuju ovaj nacionalni park, a ovdje im je smještaj jeftiniji te je uz to relativno blizu. Ovi gosti ovdje ostaju najčešće jedno noćenje. Hoteli nam inače ostaju otvoreni cijele godine. Što se tiče ukupnog turističkog prometa, najvše turista dolazi zbog ribolova na Gacki, i to najviše iz Italije, Njemačke i Austrije. Ovi gosti znaju doći i više puta godišnje i ostaju ovdje i po mjesec dana, rekla je Kostelac napominjući kako je sve veći interes ribiča donio i povećanje kapaciteta obiteljskog smještaja.

Trenutačno se iznajmljivanjem, neki uspješnije, neki manje uspješno, bavi 60 iznajmljivača. U obiteljskom smještaju je nešto manje od 300 kreveta, dok u hotelima imaju 210 kreveta. Za usporedbu, krajem devedesetih se iznajmljivanjem bavilo tek pet, šest iznajmljivača.

– Ribolov je naš najznačajniji turistički proizvod, a slijede i izvori Gacke, utočište za mlade medvjede Kuterevo, centar za tradicijske obrte kao i Muzej Gacke, istakla je v.d. direktorice TZG-a Otočca navodeći kako se ribolovni turizam promovira i na sajmovima. Ove godine ponudu se predstavilo na sajmovima u Dortmundu i Düsseldorfu.
  

Ribolovne dozvole
Nezaobilazan dio priče o ribičkom turizmu na području Gacke doline svakako je i Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda u kojem navode kako je ovo najbolja ribolovna sezona u posjednjih 20-ak godina. U prvoj polovici godine je već prodano oko 1.300 ribolovnih dozvola, dok je lani u isto vrijeme prodano njih 960, doznali smo od Jelene Janjatović, djelatnice centra.

– Najviše ribiča dolazi iz Italije. Nakon njih po brojnosti su Austrijanci i Nijemci. Međutim, na ribolov dolaze i ribiči iz skandinavskih zemalja, Japana, SAD-a. Možemo reći iz cijelog svijeta. No Talijani ipak prednjače. Zanimljivo je da imamo i puno gostiju koji su na ribolov dolazili prije Domovinskog rata i koji su se ponovo vratili dovodeći sa sobom i nove goste. A po čemu je Gacka posebna. Ribolovci će vam reći da je vrlo izazovna. Naime, naša autohtona potočna pastrva se najčešće skriva pri dnu rijeke i teže ju je uloviti. Mnogi će reći da je Gacka idealna rijeka za iskusne ribolovce, rekla je Janjatović dodajući i nekoliko zanimljivih detalja o samoj rijeci i samoj autohtonoj gackoj pastrvi.

Naime, prosječna temperatura Gacke ljeti iznosi 10,8 stupnjeva Celzijevih, a zimi 7,9 stupnjeva. Dubina rijeke varira od jednog do 10 metara, a poznato je i da u Gacki uspijeva 25 vrsta vodenih mahovina, algi i stabljikastog bilja. Tu je i 17 životinjskih vrsta koji čine osnovu prehrane gacke pasrtve i jedan su od razloga da ova pastrva raste pet puta brže od ostalih.

Prosječna joj je dužina 40 centimetara, a težina 800 grama, međutim, znalo se tu uloviti i kapitalce od po sedam »kila«. Inače, sezona ribolova počinje 1. travnja i traje do kraja listopada. S time da je ove godine, zbog vrlo lošeg vremena, sezona ribičije krenula nešto kasnije, u svibnju. U pravilu najviše ribiča dolazi u rujnu, rekla je ova djelatnica Centra, u kojem su ustvari spasili potočnu pastrvu iz Gacke od nestanka.

EU novac
Ova je institucija osnovana 2006., osnovali su je Grad Otočac, Hrvatska gospodarska komora, Institut »Ruđer Bošković« i tvrtka Gacka d.o.o. na mjestu starog ribogojilišta na izvoru Pećina. Ovo je vrlo specifično po tome što je jedino bez plinova i time pogodno za uzgoj pastrve. Centar se nalazi u Ličkom Lešću i osnovan je s ciljem da se od izumiranja spasi autohtona pastrva.

Primat je gotovo preuzela kalifornijska pastrva kojom se poribljavalo Gacku. Centar je tako postao mjesto znanstvenog i stručnog istraživanja autohtone pastrve, kao i mjesto njena uzgoja iz kojeg se krenulo u poribljavanje ove rijeke. Već prvi projekt Pastrve i turisti prepoznala je Europska unija financirajući ga sa 75 posto od ukupno 630.000 eura vrijednosti projekta. Do danas je u Gacku pušteno oko 4 tone autohtone pastrve.

Osim toga, u Centru intenzivno rade na edukaciji o potrebi zaštite prirode i očuvanja autohtonih vrsta pa tako ovamo dolaze brojne škole, a organiziraju se i obilasci za goste u trajanju od oko sat vremena.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved