Provansa na Jadranu
20.5.2014. 11:16:36h
Pusić predstavila Jadransku Provansu - najbolje skrivanu tajnu u Europi!
Predsjednica HNS-a, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova danas je u Hotelu Park na javnoj tribini predstavila projekt 'Jadranska Provansa - kako unaprijediti turizam dalmatinskog zaleđa'.
Bernard bill5 / wikipedia.org

Predsjednica HNS-a, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova danas je u Hotelu Park na javnoj tribini predstavila projekt 'Jadranska Provansa - kako unaprijediti turizam dalmatinskog zaleđa'. Pred pedesetak vlasnika obiteljskih gospodarstva, ponajviše iz dubrovačkog primorja i Pelješca, Pusić je istaknula kako dalmatinsko zaleđe ima jako puno sličnosti sa dvjema najpoznatijim europskim destinacijama ruralnog turizma, francuskom Provansom i talijanskom Toscanom.

– Imaju sličnu klimu, sličnu arhitekturu pa i kulturu, povijest. Ono što naše zaleđe nema su ulaganja i malo našeg truda. Umjesto ružićastih višekatnica trebamo obnoviti stare kamene kuće, svaku berbu, pa i onu kupusa, napraviti turističkom ponudom.

Moramo shvatiti da su jela naših baki delicije pripremljene od domaćih namirnica te da turisti ne žele posjetiti mjesto, već način života i kulturu. Kada netko nauči deset koraka Linđa, to će ga više vezati za destinaciju nego smještaj u najboljem hotelu.

O tome će pričati prijateljima kada se vrati doma – poručila je Vesna Pusić naglasivši da najjeftije aranžmane u Provansi Britanci plaćaju 1500 funti. Naše prednosti su, što već imamo začetke ruralnog turizma u zaleđu i što se naše najudaljenije mjesto od mora nalazi na 50 kilometara. U Provansi neka su mjesta, kazala je, od mora udaljena i do 300 kilometara.

- To nije novost za naše ljude. Od Ravnih kotara do Konavala mnogi proizvode vrhunsko ekološko maslinovo ulje, vino, imamo odlične konobe pa na kraju i ove Primorske svatove – kazala je Pusić koju su u Hotelu Park dočekali Primorski svatovi.

– Ono što je novost je da im država želi pomoći. Država zato jer državne projekte EU financira sa 85 posto sredstva. Ministrica vanjskih poslova istaknula je kako projekt hrvatske Provanse ima najviše dodirnih točaka sa EU programima ravnomjernog razvoja i prekogranične suradnje obzirom da je u njega uključen i prostor BiH uz granicu zaleđe hrvatske obale.

- No bez stanovnika Majkova, općine, županije projekt ne može uspjeti. Zadatak države je infrastruktura, ceste, struja, voda. Lokalna zajednica mora napraviti projekt. Od apartmana do konobe i turističke ponude. Pretpostavka da ovaj projekt uspije je jedna banalna stvar na koju su nam ukazali naši partneri iz Europske investicijske banke – mogućnost kartičnog plaćanja.

Objasnili su nam da ćemo naše zaleđe u početku morati nuditi kao izlete turistima na obali. Kao nešto što smo im ponudili, a oni to nisu planirali. Zato mogućnost kartičnog plaćanja mora imati i onaj najmanji, najjeftiniji segment ponude – istaknula je među ostalim Vesna Pusić istaknuvši kako imamo najbolje skrivanu tajnu u Europi, odmah tu iza brda. Dalmatinsko zaleđe koje može postati pokretač razvoja.

Uz Vesnu Pusić na javnoj tribini o projektu hrvatske Provanse govorili su i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić te HNS-ov kandidat za EU parlament Jozo Radoš koji je istaknuo važnost povezivanja obalnog turizma, zaleđa koje bi na taj način obogatilo turističku ponudu koju danas često ocjenjujemo nemaštovitom i prekomercijalnom. Sve koji vide interes u ovom projektu, Pusić je pozvala da se za prve korake obrate njezinu pomoćniku Hrvoju Marušiću na e-mail adresu hrvoje.marusic@mvep.hr

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved