Osijek
Jači od gospodarske krize
9.6.2014. 6:09:36h
Osijek već ima 933 turističke postelje, a u planu su i nove
U tijeku su pripreme za prenamjenu velikog objekta u Tvrđi za potrebe hostela, kaže Uranjek
Zdenko Pušić / glas-slavonije.hr

Prihvaćenu strategiju gospodarskog razvitka uz snažno opredjeljenje Osječko-baranjske županije, ali i Grada Osijeka za razvoj kontinentalnog turizma, nije poljuljala ni gospodarska kriza koja uvelike utječe na smanjenje niza gospodarskih aktivnosti.
U takvim uvjetima ulaganja iz nekih manje dohodovnih gospodarskih grana, prije svega trgovine, alocirana su upravo prema turizmu, poglavito prema turističkim smještajnim kapacitetima.
Prema riječima Saše Uranjeka, direktora Turističke zajednice grada Osijeka, s tadašnjih u Osijeku postojećih smještajnih kapaciteta za 800 gostiju, pa i uz činjenicu da je u međuvremenu privremeno zatvoren Hotel Mursa sa 250 ležajeva, danas u gradu, uz one od prije, postoje izgrađeni ili u postojećim objektima adaptirani i nadograđeni pojedinačno manji smještajni kapaciteti, s čak ukupno 933 ležaja.
Manji smještajni kapaciteti
Riječ je mahom o manjim objektima, njih tridesetak, s tek nekoliko do nekoliko desetaka kreveta distribuiranim u objektima u različitim dijelovima grada. Njihovu su gradnju ili adaptaciju u postojećim objektima obilno pomogle i poslovne banke, HBOR, Ministarstvo turizma i sustav Hrvatske turističke zajednice, putem povoljnog kreditiranja ili bespovratnih poticaja, iako je u toj branši povrat kapitala spor te takav posao donosi i izvjesni rizik.
Disperzirana turistička sezona
To, ističe Uranjek, ima velikih prednosti, no i nekih nedostataka. Prednost je što se na taj način vlasnici takvih manjih objekta mogu neposredno brinuti o svojim gostima te im pružiti osjećaj doživljaja prisnosti, što suvremeni turizam i iziskuje, dok se određene teškoće pojavljuju kod (u gradu) organiziranja velikih manifestacija, poput kongresa, kada je želja organizatora da njihovi sudionici borave na jednom mjestu. Pritom Uranjek sa zadovoljstvom ističe da su do sada već brojni Osječani zanimljive turističke objekte s velikim brojem ležaja otvorili u postojećim ili novoizgrađenim živopisnim prostorima u Baranji i posvema se, sada i već s velikim uspjehom, ondje posvetili njihovu poslovanju. A što je osobito ohrabrujuće, ulazak u takav posao najavljuje i dodatni broj poduzetnika, kako u samome gradu Osijeku tako i njegovom okruženju.
Velika je prednost bavljenja takvim poslovima što je u kontinentalnom turizmu turistička sezona disperzirana tijekom čitave godine, premda u Osijeku i okolici ipak naglašenija tijekom svibnja i lipnja, a potom i rujna i listopada.
Moguća i gradnja kampa
Pri posebno zanimljivim događanjima u Gradu, primjerice održanom Europskom prvenstvu u streljaštvu, Europskom prvenstvu u rukometu, Svjetskom gimnastičarskom kupu, a prije nekoliko dana i pri održavanju nogometne utakmice Hrvatska - Mali, gotovo svi smještajni kapaciteti bili su popunjeni.
Na tako postignutom se u Osijeku sigurno neće stati. Uranjek ističe da su u tijeku pripremne aktivnosti za prenamjenu velikog objekta u Tvrđi za potrebe hostela, a najozbiljnije se razmišlja i o gradnji dobro lociranog i opremljenog kampa, prije svega namijenjenog potrebama različitih manifestacija mladih.

Piše: Nikola Vukadinović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved