Turistički pad
11.6.2014. 6:09:28h
U svibnju 37 posto manje gostiju iz Njemačke
Podaci o noćenjima turista u svibnju lošiji su čak 14 posto jer su, kako kažu turistički čelnici, Duhovi ove godine bili u lipnju
Zora Primosten / flickr.com

Dežurne optimiste svibanj je prilično otrijeznio; gostiju je na Jadranu bilo četiri, a noćenja čak 14 posto manje nego lani u petom mjesecu.

Stiglo je 900.000 turista, a ostvarili su 3,4 milijuna noćenja. Podbačaj posjeta od pet do deset posto pogodio je sve obalne županije sjevernije od Splitsko-dalmatinske, a što se tiče noćenja nijedna nije ostala pošteđena minusa. Istra noćenjima za lanjskim svibnjem zaostaje 23 posto, Kvarner 16, a Dalmacija 6 posto.

Šokantan je i podbačaj Nijemaca, kojih je u svibnju bilo 37 posto manje, a zaostatak u noćenjima je čak 48 posto.

– Ovisimo o rasporedu blagdana, to je sudbina autodestinacija, ali do kraja lipnja ćemo nadoknaditi minuse – kaže Denis Ivošević, direktor TZ Istre. Ministar Darko Lorencin poručuje da najesen kreću pilot-projekti produljenja sezone po tzv. PPS konceptu.

– Split i Rijeka koji su obogatili svoju ponudu izvan glavne sezone već osjećaju rezultate – kaže Lorencin. Za pet mjeseci gostiju je dva posto više.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved