Omišalj
Kvarnerski otoci
12.6.2014. 8:38:24h
U Omišlju niče info centar za goste svih kvarnerskih otoka
Osim krčkim gostima, centar će biti namijenjen i posjetiteljima svih ostalih kvarnerskih otoka – Cresa, Lošinja i Raba – do kojih se, preko trajektnog pristaništa Valbiska, također putuje preko Omišlja
.:GIO::IAB:. / flickr.com

Otočani bi, osim novog Konzumovog supermarketa koji već neko vrijeme niče na ulazu u Omišalj, na istom tom lokalitetu mogli dobiti još jedan zanimljiv sadržaj.

Prema svemu sudeći, upravo bi u sklopu novog shoping centra u skorijoj budućenosti trebala biti realizirana davno planirana ideja izgradnje i uređenja svojevrsnog turističkog centra namijenjenog »ulaznom« informiranju posjetitelja otoka Krka, ali i svih ostalih kvarnerskih otoka – Cresa, Lošinja i Raba do kojih se, preko trajektnog pristaništa Valbiska, također putuje preko Omišlja.

Da bi se višedesetljeni plan izgradnje »Centra za posjetitelje – Kvarnerski otoci« na tom mjestu uskoro uistinu mogao ostvariti potvrdila nam je omišaljska općinska načelnica Mirela Ahmetović koja se proteklih tjedana zdušno prihvatila dužnosti neformalnog koordinatora i promotora inicijative iza koje stoje sve otočne lokalne jedinice, ali i predstavnici Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni turizam PGŽ kao i TZ Kvarnera.

Kome uloga osnivača?
– Pitanje tko bi i u kojem obliku zapravo preuzeo funkciju osnivača kao i poslodavca zaposlenika Centra jedno je od onih za sad još uvijek nedefiniranih pitanja koja tek treba raščistiti, kaže Ahmetović dodajući da, obzirom na karakter i međuotočni značaj tog sadržaja, najlogičnije rješenje vidi u zamisli da tu funkciju preuzme neka od regionalnih institucija, bilo Upravni odjel PGŽ ili pak TZ Kvarnera. Omišaljska načelnica ustvrdila je i da, obzirom na trenutnu razinu razrađenosti projekta, ne vjeruje da će se tim sadržajem moći služiti turisti koji će tim područjem putovati već ovog ljeta. Realno je računati da bi Centar mogao profunkcionirati najesen, što i nije loše jer bi nam to omogućilo da ga na najbolji mogući način »uhodamo« za sezonu 2015., ističe Ametović.

  Lošinj nema interesa?
– Iako je prvotni plan, o kojemu se na kvarnerskim otocima govori već najmanje dvadesetak godina, podrazumijevao izgradnju turističko-informativnog punkta na prostoru parkirališta s »naše« strane Krčkog mosta, taj projekt nažalost nikad nije zaživio zbog niza neriješenih pitanja (mahom imovinsko-pravne prirode op.a.) s Autocestom Rijeka-Zagreb, kazuje nam omišaljska načelnica ustvrđujući da su za iznalaženje alternative spomenutom projektu najzaslužniji predstavnici županijskog Upravnog odjela za turizam. Shvaćajući da projekt izgradnje infopunkta na mostu nikad, ili bar ne u doglednoj budućnosti neće zaživjeti, čelništvo Upravnog odjela PGŽ, ali i TZ Kvarnera došlo je na ideju korištenja novog supermarketa, tim više što je lokalitet na kojem se prodajni sadržaji grade tek koji kilometar udaljen od prvotno ciljane lokacije. Zamisao je da se u njegovoj unutrašnjosti, u dijelu koji je ionako bio ponuđen u najam, uredi i opremi prostor budućeg Centra za posjetitelje koji će, na 120 kvadrata, pružati mogućnost realizacije svih sadržaja potrebnih pravovremenom, potpunom i sadržajnom informiranju posjetitelja ovog turizmu izuzetno okrenutog dijela naše zemlje, nastavlja Ahmetović. O toj smo inicijativi raspravljali na razini Koordinacije otočnih načelnika i gradonačelnika, kako Krka tako i ostalih kvarnerskih otoka koji su svi redom (uz izuzetak Malog Lošinja op.a.) pokazali interes za uključenje.

U blizini i spomenik Papi Ivanu Pavlu II.
Na lokalitetu pored ne tako davno izgrađenog kružnog toka kojim se s državne ceste D102 skreće prema Omišlju, u blizini mjesta gdje se gradi budući supermarket (čiji se otvorenje planira za sredinu srpnja op.a.), doznajemo od omišaljske načelnice, uskoro bi mogao biti realiziran još jedan zanimljiv projekt. Na inicijativu Krčke biskupije, na tom bi se području u doglednoj budućnosti trebao podignuti spomenik Svetom ocu Ivanu Pavlu II koji je upravo s tog mjesta započeo jedan od svojih pastirskih pohoda našoj zemlji. Spomenik bi, sukladno inicijativi Biskupije, trebale financirati krčke lokalne jedinice kao i vjernici koji će biti pozvani donirati sredstva potrebna za podizanje tog monumenta.

  Podršku imamo
– O zamisli ustroja Centra prije nekoliko sam dana, zajedno s predstavnicima županijskog Upravog odjela za turizam, TZ Kvarnera i TZO Omišalj, informirala i predstvnike Ministarstva turizma koje, posredstvom svog programa uređenja takvih centara, ima mogućnost preuzimanja obveze financiranja uređenja tog prostora. Iako još nemamo papir u ruci, čini mi se da smo podršku nadležnog ministarstva dobili, a prije oživotvorenja projekta nama »lokalcima« sad još tek predstoji da se dogovorimo oko načina ustroja i ključa održivog financiranja rada tog sadržaja.
 

Ahmetović kaže da se projekt »Centra za posjetitelje – Kvarnerski otoci«, kako mu i samo ime kaže, tiče svih kvarnerskih otoka te da se stoga već neko vrijeme intenzivno radi na definiranju prava i obveza svih lokalnih samouprava, jednako kao i lokalnih odnosno područnih TZ-a vezanih uz određivanje i ugovorno reguliranje sustava njegova financiranja. Zamisao je da centar radi tijekom cijele godine i prve nam analize kazuju da bi za njegovo opsluživanje valjalo zaposliti četvero djelatnika, a »hladni pogon« institucije čiji formalno-prvani status još uvijek nije definiran stajao bi oko 850 tisuća kuna godiišnje. Odgovornost za ostvarenje tog projekta, nakon što su ga načelno podržale sve »više« instance, sad je na nama, otočanima. Mi se što prije moramo dogovoriti što ćemo, kako i po kojem ključu ondje financirati, ističe Ahmetović dodajući da osobno drži da bi najbolji, najpošteniji i najodrživiji model bio onaj kakav se na primjenjuje u financiranju otočnog TZ-a, a kojim se troškovi među osnivačima dijele sukladno veličini prihoda ostvarenih s osnova boravišne pristojbe i turističke članarine.

  Kvalitetan servis
Kako bilo, zaključuje naša sugovornica, novi bi info-centar na samom cestovnom ulazu na otoke Kvarnera posjetiteljima trebao ponuditi bogat, sadržajan i sveobuhvatan turističko-informacijski i promotivni servis. Veličina i lokacija centra omogućavaju nam da u tom prostoru, nakon što ga naravno na primjereni način »markiramo« i učinimo vidljivim, uz one klasične »informatorske« ustrojimo i mnoge druge promocijske sadržaje bazirane na modernim, informatičkim i interaktivnim tehnologijama. U želji da ga učinimo održivim i smislenim i u vansezoni nastojat ćemo ga obogatiti i sadržajima namijenjenim različitim prezentacijama i konferencijama, ali i prostorom u kojem bi se prodavali i nudili svi autohtoni, domaći proizvodi i prezentirali njihovi proizvođači. Ideja i potencijala ima napretek, zaključuje Ahmetović.

Piše: MladenTrinajstić 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved