15.8.2013. 6:15:39h
Župe putničkim agencijama otimaju posao i nude paket aranžmane za svetišta!
Prema nekim procjenama, godišnje iz vjerskih razloga u svijetu putuje 300 milijuna turista, no Hrvatska nije na meti hodočasnika jer matijanska svetišta nemaju nijedan hotel
Jozo Šarčević / wikipedia.org

Prema nekim procjenama, godišnje iz vjerskih razloga u svijetu putuje 300 milijuna turista, no Hrvatska nije na meti hodočasnika jer matijanska svetišta nemaju nijedan hotel Uz to, nijedna hrvatska Vlada nije izradila stretegiju vjerskog turizma, a katoličke župe same organiziraju posjete svetištima s paket aranžmanima i time putničkim agencijama otimaju posao što je na rubu sive ekonomije

Iako je vjerski turizam najstariji oblik turizma općenito, a po nekim procjenama godišnje iz vjerskih razloga putuje oko 300 milijuna turista, katoličko-turistički orjentirana Hrvatska ne može se baš pohvaliti da je na meti hodočasnika i vjernika. Ne samo da se o broju vjerskih turista u Hrvatskoj ne vodi nikakva evidencija, nego Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica nikada nisu uzeli za shodno izraditi strategiju vjerskog turizma u našoj zemlji, a kako trenutno stvari stoje, još ćemo dugo čekati na ozbiljniju organizaciju tog profitabilnog oblika putovanja.

Vjerski turizam u Hrvatskoj kao da je rezerviran isključivo za domaće goste. Za blagdan Velike Gospe Hrvati masovno zakrče sve putove do marijanskih svetišta, odslušaju misu i onda grčevito traže slobodno mjesto u kafiću, po mogućnosti što bližemu bogomolji (ajde, na štandovima još možete kupiti pokoju krunicu ili kipić Majke Božje). I tu počinje i završava ponuda vjerskog turizma u Hrvatskoj. Mnogi bi, možda i ostali koji dan duže, ali problem je što marijanska svetišta u Hrvatskoj, a pogotovo ona najposjećenija, doslovce nemaju niti jedan hotel. A ako i postoji hotel, onda je poprilično udaljen od svetišta, kao što su, primjerice, opatijski hoteli od trsatskog svetišta. Za usporedbu, malo mjesto Lourdes, sa svega pet tisuća stanovnika, godišnje zbog marijanskog svetišta posjeti pet milijuna hodočasnika (koliko i cijelu Hrvatsku turista tijekom cijele godine), a u cijeloj Francuskoj samo Pariz ima više hotelskih kreveta od Lourdesa! Kolika je zarada tamošnjih hotelijera možda najbolje govori činjenica da je riječ o cjelogodišnjem, a ne sezonskom turizmu.

- Ni Lourdes ni Međugorje nikada ne bi bile turističke destinacije i ne bi imale nijedan apartman ili hotel da nije bilo hodočasnika, odnosno marijanskih svetišta, jer su ta mjesta sama po sebi turistički neatraktivne lokacije – kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija. No, mora se priznati da vjernike u Lourdes, Fatimu ili Međugorje ipak privlače ukazanja Majke Božje (pa čak i ako ih Vatikan nije priznao), dok naša i većina svjetskih marijanskih svetišta vjernicima nude 'samo' Gospin zagovor.

Vjerski su turizam mnoge zemlje tako iskoristile za proširivanje svoje turističke ponude i turističke zarade pa ako hoćete i za produženje sezone. Nijedna hrvatska Vlada dosad nije pokazala neki veliki interes za širenje i uređenje ovog oblika turizma, iako su neka marijanska svetišta u Hrvatskoj, poput Marije Bistrice i Svetišta Majke Božje Trsatske, poznata i izvan naše zemlje. Žgomba napominje da hrvatske turističke agencije u svojoj ponudi imaju 'vjerske aranžmane', no takvi aranžmani nisu u slobodnoj prodaji!
- Riječ je o zatvorenim nišama, zatvorenim skupinama ljudi poput vjerskih udruga ili zajednica vjernika i oni s nama direktno dogovaraju aranžmane, a osim posjeta svetištu ili crkvi obično im nudimo i obilazak mjesta s religijskim motivima i uglavnom se nude Trsat i Marija Bistrica.

No, tu se javlja jedna drugi problem koji graniči sa sivom ekonomijom. Posjete marijanskim svetištima i hodočašća općenito organiziraju katoličke župe, otimajući turističkim agencijama posao. Žgomba podsjeća da župe mogu organizirati putovanja, ali ne smiju nuditi paket aranžmane (više od dvije usluge), a kamoli noćenja, no župe to ipak rade s lokalnim prijevoznicima iako za tu djelatnost nisu registrirane, čime bi se mogao pozabaviti Državni inspektorat!

Vjerski turizam u Hrvatskoj zasad je na razini blage stihije i, vidjeli smo, na granici nelegalnog poslovanja. Vjerski turizam spada pod posebne oblike turizma, poput umirovljeničkog, zdravstvenog, dječjeg i - nećete vjerovati - promatranja ptica, na kojemu se u svijetu obrće velik profit. U Hrvatskoj, kojoj očajnički fali takvih posebnih oblika turizma, vjerska hodočašća ne možemo vezati ni uz kakav konretan turistički pokazatelj, posebno noćenja, i nemoguće je izračunati njegovu zaradu. Nešto uspiju zaraditi ugostitelji i crkve, a ove će godine pinku uprihoditi i državni proračun zbog fiskalnih kasa. Nit' Liniću dovoljno za fiskalizaciju, nit' Bozaniću za evangelizaciju.  

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved