Mirkovac
17.8.2013. 8:04:24h
400 pustaraša neće dopustiti gašenje baštine iz 19. stoljeća
Okupili su se nekadašnji stanovnici Boderfoka, Šebešira, Širina, Sudaraža, Sokolovca...
IVICA GETTO / glas-slavonije.hr

MIRKOVAC - Približno 400-tinjak bivših i sadašnjih stanovnika baranjskih (beljskih) pustara okupilo se prekjučer u Mirkovicu na susretu baranjskih pustaraša koji je organizirala nedavno osnovana udruga ''Pustaraši''.
- Nekada ih je bilo na tisuće. Sada samo nekoliko stotina. Raspršili su se diljem Baranje, Hrvatske, Europe i svijeta. Neka se bar jednom godišnje okupe i podruže - obrazloženje je prvog ovakvog susreta do kojega je zapravo došlo gotovo slučajno. Mario Gebl, koji se prije 12 godina iz baranjskog Mirkovca preselio u Beč, na Faceebooku je osnovao grupu “Pustaraši”, koja trenutačno ima 240 članova. San mu je bio organizirati slično druženje. Javili su mu se bivši i sadašnji baranjski pustaraši, čime je stvoreno plodno tlo za iduće aktivnosti. Njih nekolicina okupila se u Mirkovcu, osnovali su udrugu i krenuli u realizaciju planiranog.
- Ovo je prvi put da se dogodio tako masovan susret pustaraša. Pustare izumiru. Slavonija ih više nema, nešto ih je opstalo u Bačkoj, pet-šest u Baranji i to je sve. Bojim se da će u idućih desetak godina pustare izumrijeti - priča glasnogovornik Udruge Davorin Taslidžić, naglašavajući kako se njihovim izumiranjem gasi jedna baština koja datira još iz 19. stoljeća. Tada je na pustarama živjela osnovna beljska radna snaga. Pustare su, nešto kasnije, imale svoja kina, ambulante, kulturno-umjetnička društva, nogometne klubove i prilično razvijen društveni život. U najbolja vremena, u njima je živjelo i više od 500 ljudi. Ne treba zaboraviti kako su u njih, nakon 2. svjetskog rata, trbuhom za kruhom, dolazili ljudi iz raznih krajeva bivše države i u njima ostajali.
- Pustare, one koje su opstale, nemaju više svoju draž i svrhovitost. Nadam se da će bar neke opstati - naglasio je Taslidžić. A da će tome zaista biti tako, potvrdio je načelnik općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja, istaknuvši kako velike šanse za opstanak ima upravo Mirkovac.
- Mirkovac tretiramo kao naše sedmo selo. Imaju aktivan, realan i skroman mjesni odbor. Tu živi pedesetak obitelji, a ovih dana bit će puštena u rad vodovodna mreža, važan infrastrukturni sadržaj - kaže Šoja, naglašavajući kako će se truditi da svake godine za Mirkovčane učine neki novi korak k urbanizaciji naselja. Organizatori ističu da je, bez obzira na sjedište udruge, ona otvorena za sve baranjske bivše i sadašnje pustaraše. Dio njih prihvato je prekjučerašnji poziv, pa su se na jednom mjestu okupili nekadašnji stanovnici Boderfoka, Šebešira, Širina, Sudaraža, Brod pustare, Sokolovca, Jasenovca, Mirkovca i ostalih baranjskih pustara. Želja organizatora je da pustaraški susret na Veliku Gospu postane tradicija...
Ivica GETTO

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved