Medulin, Pula
Bez Rusa?
2.7.2014. 13:25:21h
Ruske turiste zamijenit će Britanci i Skandinavci
Čak 50 posto manje ruskih gostiju dosad je provelo svoj godišnji odmor u Arenaturistovim hotelima u Puli i Medulinu. A već je prošla godina bila poprilično loša jer je s tog tržišta zabilježen pad od čak 25 posto.
Erin Queen / flickr.com

Ova sezona u Istri, u koju je zadnjih nekoliko godina dolazio značajan broj gostiju iz te zemlje, ponovno će biti loša i nitko od turističkih djelatnika u perspektivni ne očekuje ništa ohrabrujuće.

Što se Istre tiče, prognozira se pad broja dolazaka Rusa za daljnjih tridesetak posto, koliko već sada iznosi "manjak" u odnosu na proteklu godinu. Za razliku od lani, ove godine razlog za podbačaj ruskih turista nisu vize, već loša politička situacija te velika devalvacija rublje.

- Od početka veljače pa do sredine ožujka njihova je rublja devalvirala za 35 posto, što znači da je njihova kupovna moć pala za trećinu. Drugi problem je eskalacija političke situacije u Ukrajini. Upravo iz istih razloga čujem da sve mediteranske zemlje bilježe manji broj ruskih gostiju, neke više, neke manje, kaže nam direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević.

Boris Žgomba, koji hrvatske putničke agencije predstavlja i u Europskom udruženju agencija ECTA gdje sada obnaša dužnost potpredsjednika, tvrdi da je padom broja ruskih turista najviše pogođen Cipar, gdje polovica svih gostiju čine upravo Rusi. Tvrdi i da je lošija situacija u odnosu na lani i u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj, gdje pad broja ruskih gostiju iznosi od 25 do 30 posto.

- Rusi manje putuju. Činjenica je i da uz devalvaciju rublje, zbog čega su im poskupili turistički aranžmani za 25 posto, ruski partneri nisu zaboravili prošlogodišnje muke s vizama. Taj je problem u međuvremenu otklonjen, ali pod utjecajem prošlogodišnjih loših rezultata u Hrvatskoj ove su godine ruske agencije planirale mnogo manje letova i fiksnih zakupa hotela, tvrdi Žgomba koji prognozira da će se broju ruskih gostiju ove godine prepoloviti u odnosu na odličnu 2012. kada je u Istri boravilo više od 80 tisuća gostiju koji su ostvarili oko 798 tisuća noćenja.

Zato ima manje čartera i letova na pulsku zračnu luku, a Rusi su već lani izgubili primat po brojnosti. Srećom, to nije utjecalo na ukupan rezultat zračne luke.

- Ruski putnici već su lani u našoj zračnoj luci izgubili primat kada su ih pretekli putnici iz Velike Britanije. Lani smo imali 85.884 britanskih i 77.800 ruskih putnika. I ove se godine nastavlja taj trend; bilježimo manji broj Rusa i više Britanaca, Skandinavaca i Francuza.

U svibnju smo imali 23 posto više putnika nego lani u tom periodu, i to je najbolji svibanj otkad mjerimo promet. Do kraja godine očekujemo porast broja putnika za desetak posto, kaže direktor zračne luke Pula Svemir Radmilo. 

Piše: B. Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved