Bilje
17.8.2013. 8:08:15h
Općina Bilje ima sve pretpostavke za sustavni razvitak ruralnog turizma
U općini Bilje postoje sve pretpostavke za sustavni razvitak ruralnog turizma.
/ glas-slavonije.hr

U općini Bilje postoje sve pretpostavke za sustavni razvitak ruralnog turizma.
Istaknuto je to na konferenciji za novinare koju je sazvala Turistička zajednica općine Bilje, a održanoj u nesvakidašnjem ambijentu Ekogospodarstva Orlov put. Nazočnima su o turističkoj ponudi općine Bilje govorili domaćin Goran Gusak, direktorica ureda TZ-a općine Bilje Danijela Mihaljević, predstavnica Parka prirode Kopački rit i zamjenik načelnika općine Bilje Gabor Varga.
- Na području općine registrirano je više od 40 turističkih objekata, od čega je 28 privatnih smještaja, četiri restorana, kamp-odmorište, konjički klub, izletište i nekoliko cafe barova – rekla je u uvodu Danijela Mihaljević. Turistička djelatnost, osim pružanja usluge smještaja uz bogatu gastro ponudu, nudi i ostale usluge i mogućnosti organiziranja različitih aktivnosti prema zahtjevima gostiju, a što je značajan pokretač ekonomskom razvoju svih mještana. Posebice valja istaknuti da je u prošle dvije godine, uz postojeće, otvoreno pet novih privatnih smještaja u Bilju i Kopačevu, intenzivirani su posjeti u Kampu Family, te na izletištu Orlov put, koji kao jedinstvena destinacija, koja se prioritetno bavi ekološkom poljoprivredom, sve je popularnija kao izletište brojnih posjetitelja. Uz potporu Hrvatske turističke zajednice, u tijeku je realizacija projekta dodatnog sadržaja na ekogospodarstvu, otvaranje smještajnih kapaciteta i unapređivanje dodatnih sadržaja radi povećanja konkurentnosti te produženja turističke sezone.
Prirodne ljepote - Park prirode Kopački rit, Biljsko jezero, povijesna baština poput lovačkog dvorca princa Eugena Savojskog u Bilju ili mnoge značajne manifestacije, kao što su Dan dvorca Eugena Savojskog u svibnju, Smotra folklora i Rakijada u Lugu u kolovozu, Međunarodni etnosusreti u Bilju i Ribarski dani u Kopačevu u rujnu, Festival paprike u Lugu u listopadu, otkrivaju bogatu kulturnu, prirodnu i povijesnu baštinu, koja općinu Bilje čini idealnim mjestom za avanturiste, lovce, ribolovce, bicikliste i zaljubljenike u prirodu.
- Što se tiče statističkih pokazatelja, kojima potkrepljujemo navedene podatke, oni govore da tijekom prošle četiri godine, na području turističke destinacije općine Bilje bilježimo trend porasta dolazaka i noćenja turista. U odnosu prema 2009. u 2012. godini vidljiv je porast dolazaka i noćenja, osim 2010. godine, kada je gospodarska kriza u našoj zemlji i zemljama u okruženju dosegnula vrhunac, pa je pad turističkog prometa bio predvidljiv. Najbitnije je da ni u prvim mjesecima 2013. nemamo negativan trend smanjivanja broja dolazaka i noćenja nego da je na razini prošlogodišnjih rezultata. U prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 1.447 dolazaka (1.072 domaća, 375 stranih) i 3.967 noćenja (2.873 domaća i 1.094 strana) gostiju – naglasila je Mihaljević.
Najveći broj dolazaka bilježe domaći turisti. Najviše popunjeni kapaciteti su u kategoriji privatnog smještaja, sobe za iznajmljivanje i obiteljska turistička seljačka gospodarstva. Kategorija gostiju koja posjećuje ovaj dio Baranje su avanturisti, mladi željni novih sadržaja, posebice biciklisti, koji su česti gosti na svom proputovanju preko biciklističke rute Panonski put mira ili Dunavske rute, umirovljenici, školske ekskurzije, ali i poslovni ljudi, koji odmor žele pronaći baš u oazi mira.
- Programom pripremnih i provedbenih aktivnosti za turističku godinu 2013. predviđeno je osiguravanje uvjeta za daljnji porast turističkog prometa, zadržavanje imagea općine Bilje kao mirne, sigurne i atraktivne destinacije te promotivnim aktivnostima privući nova emitivna tržišta, utjecati na poticanje obnove i razvoja smještajnih objekata i infrastrukture, privlačenje malih skupina turista s posebnim interesima za ekoturizam koji na taj način provode cijeli odmor i značajan broj onih koji odmor provode na moru ali žele otići na kratak izlet u prirodu – zaključila je Danijela Mihaljević.
Damir SVOBODA

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved