Kopačevo
19.8.2013. 6:48:47h
Na prvoj kopačevskoj satarašijadi 30 kuhara
Cijelo je Kopačevo u subotu poslije podne mirisalo na sataraš. Jelo koje mađari nazivaju lecho, na neki je naziv njihova specifičnost, pa je stoga kuhanje sataraša uvršteno u manifestaciju službenog naziva - Festival hungarikuma povodom Svetog Stjepana (hungarikum > mađarske specifičnosti).
Ivica Getto / glas-slavonije.hr

Cijelo je Kopačevo u subotu poslije podne mirisalo na sataraš. Jelo koje mađari nazivaju lecho, na neki je naziv njihova specifičnost, pa je stoga kuhanje sataraša uvršteno u manifestaciju službenog naziva - Festival hungarikuma povodom Svetog Stjepana (hungarikum > mađarske specifičnosti). Tridesetak kuhara iz raznih dijelova Hrvatske i Mađarske od organizatora (MKUD Arany Janos) dobilo je domaću kopačevsku papriku, rajčicu i luk, a sve ostalo ostavljeno je volju kuhara (kotlić i tronožac svi su dobili na dar). A tako je i bilo, budući da je svaki od sataraša imao nešto ''svoje''. Dok je Illonka Horvat, primjerice, kuhala autohtoni sataraš, kakav je još kao mala jela u ovom selu na samom rubu Kopačkog rita, u koji je stavila samo spomenuto povrće, svinjsku masti i nešto začina, pojedinci su ga htjeli ''obogatiti''. U kotliću su, tako, završile kobasice, slanina, piletina, kukuruz, riža, jaja pa čak i tjestenina.
- Momak jako voli sataraš, a budući da je ''lud'' i za tjesteninom, u sataraš sam stavila i Eva, odnosno ''švapske'' knedle - kaže Marika, koja je na kopačevsku, prvu i jedinu baranjsku ''satarašijadu'', potegnula iz Pečuha. U kotlić je, nastavlja, dodala i malo ''eros Pište'', kako bi jelo bilo nešto pikantnije. Komisija koja se ''mučila'' sa ocjenjivanjem u konačni zbroj bodova uvrštavala je i dekoraciju paviljona, ali i različite dosjetke, pa smo na jednom od brojnih stolova uočili tanjure napravljene od izdubljenih lepinja. Dakako da je, u ovom slučaju, jestiv bio i - tanjur. Najbolji sataraš skuhao je ''domaći igrač'' Attila Beke, koji je kuhao za seoski turizam Vaš. Drugo mjesto osvojio je Endre Kubik, član ekipe mjesne mladeži, dok je brončanu kolajnu kući ponijela Ida Potalec iz Kopačeva.
- Budući da smo našu prvu satarašijadu organizirali bez pretjerane pompe i reklame, izuzetno smo zadovoljni odzivom. Uostalom, za toliko kuhara smo se i pripremali - ističe jedan od organizatora Csaba Cickai, poznati kopačevski povrtlar. Naglašava kako se ideja rodila još ranije, te kako im je želja bila, uz Ribarske dane, osmisliti nešto novo. Odluka je pala na satarašijadu, jer je Kopačevo nadaleko poznato upravo po domaćem povrću.

Piše: Ivica GETTO

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved