Osijek
Osijek i kruzeri
5.7.2014. 7:27:33h
Zadovoljni gosti s kruzera dobra su reklama za osječku turističku ponudu
Osijek je ove godine već ugostio više od dvije i pol tisuće gostiju s riječnih turističkih brodova
Nuuuuuuuuuuul / flickr.com

U utorak, 1. srpnja, u osječko lučko pristanište Galija pristao je 22. drugi od ukupno ove godine najavljenih 55 putničkih brodova kruzera na kružnom putovanju Dunavom, a koji plove na turističkoj ruti iz njemačkih, austrijskih i mađarskih luka prema Crnom moru, odnosno rumunjskoj luci Konstanta i nazad.
Ovaj put riječ je o brodu Vivaldi, iz kojega se iskrcalo 157 putnika, čime je njihov broj ove godine već dostigao 2.536 posjetitelja. Kako saznajemo u Lučkoj upravi Osijek, zbog povoljnih vodostaja Drave i Dunava do sada su sretno stigli svi do sada planirani kruzeri osim jednog koji je zbog kvara morao pristati u novosagrađenom pristaništu Aljmaš, gdje su nenadano njegovi putnici proveli ugodan dio dana u tamošnjoj zanimljivoj turističkoj ponudi. Svi brodovi u osječko pristanište stižu u organizaciji Lučke uprave Osijek, a najveći broj njih pod agenturom Prvog parobrodskog društva iz Beograda, s kojim je Lučka uprava razvila uspješnu suradnju.
Turisti s broda Vivaldi za vrijeme boravka u Osijeku od 6 do 12 sati posjetili su brojne turističke znamenitosti grada, divili se središnjem gradskom trgu, poglavito katedrali i Tvrđi, a zatim su, nakon uživanja i na osječkim ljetnim terasama, put nastavili prema Mađarskoj. Riječ je mahom o turistima starije životne dobi koji preferiraju takav oblik turizma, a posebno su zainteresirani vidjeti novu članicu EU te izražavaju veliku želju da posjete neki od njezinih podunavskih gradova. Pritom Osijeku, kao regionalnom središtu i gradu iznimno bogate povijesti i arhitekture, daju sve više prednosti, tako da je s prošle godine 12 ostvarenih pristajanja ove godine taj broj povećan na čak 55 kruzera, od kojih je prvi, Scenic Crystal, pristao 2. travnja, dok će posljednji, River Duchess, pristati 25. listopada.
- Posebice smo veseli što kruzerima s kružnog putovanja Dunavom u Osijek stiže sve veće broj europskih gostiju. Sada sve to pokazuje da naša orijentacija od prije nekoliko godina prema tom obliku turizma ima puno opravdanje, tako da od samo nekoliko dolazaka prije tri godine, sada nam u putničkoj luci Galija gotovo svakog dana pristaju kruzeri - kaže Saša Uranjek, direktor Turističke zajednica Grada Osijeka. Pritom ističe da ti turisti u svojim aranžmanima imaju plaćene sve usluge na brodovima pa za sada možda i ne troše značajnije iznose u Osijeku, no njihovim dolascima, iako u gradu borave samo nekoliko sati, povećavaju se prometi u ugostiteljskim objektima, raste prodaja suvenira, posjet muzejima i drugim institucijama, a mnogi od njih u trgovinama kupuju i hrvatske proizvode, posebno vino u buteljama. Posebice ih je lijepo vidjeti u gradu kada ih u skupinama turističkim rutama provode domaći turistički vodiči, što Osijeku daje poseban štih i živost turističkog grada. Mnogi od njih u turističkim informativnim centrima uzimaju propagandne materijale koji će im sigurno poslužiti da ugodne doživljaje i turističke vrijednosti Osijeka prenesu po povratku kući i svojim prijateljima. Oni će tim svakako i povećati interes za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, zaključuje Uranjek. Nažalost, prema pravilima HTZ-a, takvi gosti se ne evidentiraju u ukupnom broju dolazaka i noćenja turista u gradu pa oni ne povećavaju njegov rastući skor, što je zapravo i manje važno.

Piše: Nikola Vukadinović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved