Split
Podno Marjana
9.7.2014. 8:11:02h
Split prvak predsezone sa samo 2100 hotelskih kreveta
Samo je nebo granica, moglo bi se reći na najnovije turističke iskorake Splita koji je apsolutni pobjednik ovogodišnje predsezone u Hrvatskoj s rastom od nevjerojatnih 23 posto po broju noćenja gostiju tijekom prvih šest mjeseci 2014. u odnosu na isto lanjsko razdoblje!
Giannis Pitarokilis / flickr.com

Samo je nebo granica, moglo bi se reći na najnovije turističke iskorake Splita koji je apsolutni pobjednik ovogodišnje predsezone u Hrvatskoj s rastom od nevjerojatnih 23 posto po broju noćenja gostiju tijekom prvih šest mjeseci 2014. u odnosu na isto lanjsko razdoblje!

To znači da Split ne samo da je postao prava destinacija koja se dolascima i dužinom boravka gostiju svrstala uz sam bok najvećima u Hrvatskoj nego je baš kao i drugi veliki europski turistički gradovi postao city-break odredište za odmor puno prije glavne sezone. Potvrđuju to i upravo objavljeni podaci Hrvatske turističke zajednice, a prema kojima je pod Marjanom zabilježen najveći rast turističkih dolazaka i noćenja u Hrvatskoj u prvoj polovini godine.

A da se ne radi tek o statističkoj igri brojki najbolje ilustrira podatak da je Split u prvom dijelu godine ugostio više turista nego županijski rekorderi Baška Voda i Makarska, a gotovo dvaput više nego Hvar, Supetar ili Brela. A svi su oni zabilježili rast prometa u odnosu na lani i perjanice su turizma Splitsko-dalmatinske županije.
Nijemci, Česi Poljaci...

No, Split je apsolutni hit. Ni početak ljeta i kupanja mu nisu oduzeli popularnost u korist rivijernih odmorišta, pa je i u lipnju ugostio najviše gostiju u najvećoj dalmatinskoj županiji. Nažalost, u takvom rastu zanimanja gostiju za Split nisu sudjelovali i poduzetnici rastom hotelskih kapaciteta, pa Split svoj turistički “revival” proživljava s nevjerojatnih 2100 kreveta u hotelima te triput više kreveta u privatnom smještaju.

Iako su kapaciteti u domaćinstvima stvorili mogućnost dolaska i boravka gostiju, oni nisu ni najmanje odagnali nasušnu potrebu grada za hotelskim kapacitetima. Jer, lako je zamisliti strukturu gostiju, potrošnju i ponudu grada s 1000 ili 2000 hotelskih postelja više negoli ih je danas. A to znači staviti u funkciju “Marjan”, “Ambasador” i “Central”, te izgraditi novi hotel na Bačvicama i Trsteniku, kako je najavljeno.

I cijela Splitsko-dalmatinska županija zbog tako dobrih turističkih iskoraka Splita uknjižila je 5,3 posto više noćenja i 8,5 posto više dolazaka u prvom polugodištu, pri čemu je najviše bilo Nijemaca, Čeha, Poljaka i Austrijanaca. I na državnoj razini su podaci za prvu polovinu turističke godine u porastu od 6,6 posto u dolascima (3,95 milijuna dolazaka) i 4,7 posto u noćenjima (15,96 milijuna noćenja).

– Optimizam nam daju tržišta poput Velike Britanije koja se sve više penje na ljestvici najjačih tržišta. Veseli povratak talijanskih turista te činjenica da je Hrvatska sve prepoznatljivija i na dalekim tržištima poput Koreje – rekao je Darko Lorencin, ministar turizma.
Bum s Dalekog istoka

Najveći rast dolazaka ove predsezone u Hrvatskoj imali su gosti iz Koreje (250 posto), dok je broj Rusa i Ukrajinaca u padu za tridesetak posto. Ono što posebno ohrabruje jesu podaci o zaradi od turizma koja u prvih pet mjeseci ove godine iznosi 8,14 milijardi kuna, odnosno 15 posto više nego lani. Najveći prihod zabilježen je u djelatnostima pružanja smještaja u hotelima gdje je ostvareno 3,5 milijardi kuna ili 41 posto više nego lani.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved