Banjol
Loše plaže
13.7.2014. 5:27:01h
Hrvatska ima 3 CRVENE TOČKE na Jadranu: Pogledajte gdje su...
Na čitavom Jadranu postoje svega tri crvene točke, odnosno plaže s nezadovoljavajućom kakvoćom mora.
David Bailey / flickr.com

Plaža u Pinezićima na otoku Krku i dvije plaže u Banjolu na otoku Rabu jedine su točke na Jadranu čija je kvaliteta mora ocijenjena nezadovoljavajuće. Uzorci su uzeti na 917 mjesta na Jadranu, a samo tri crvene točke predstavljaju tek 0.33 posto i nisu razlog za opću zabrinutost.
Radi se o plaži Petrac na Rabu, Uvali padova 3 na Rabu te plaži u Pinezićima.
Hrvatska već 25 godina prati kvalitetu mora i među prve tri je zemlje u Europi po čistoći mora za kupanje.

'U posljednje četiri sezone kakvoća mora za kupanje bila je izvrsna ili dobra na čak 99 posto točaka mjerenja. Naša je obaveza raditi na tome da takvo stanje očuvamo i taj potencijal pretvorimo u održivi rast i razvoj, posebice u turizmu. To je naše i europsko strateško opredjeljenje i zato aktivno sudjelujemo u Uniji za Mediteran i pripremamo morsku strategiju koja će biti donesena sljedeće godine', istaknuo je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović još u svibnju.
U ispitivanju za 2013. uzorci mora uzeti su sa 913 točaka na 779 plaža u sedam priobalnih županija. Ocjenom izvrsno ocjenjeno je čak 879, odnosno 96 posto uzoraka. Njih 20 ocijenjeno je dobrim za kupanje, a osam uzoraka dobilo je ocjenu zadovoljavajuće. Od ukupno 913 uzoraka njih šest, odnosno 0,66 posto, ocijenjeno je nezadovoljavajućim za kupanje.
U odnosu na 2013. godinu, broj crvenih točaka se prepolovio, a nadamo se da će već iduće godine Jadran biti bez ijedne crvene točke.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved