Čabar, Fužine, Lokve, Ravna Gora, Tršće
Gorski Kotar
13.7.2014. 5:43:10h
U znaku biciklista, automobilista i ljubitelja prirode
Na području Lokava i Čabra subotu i nedjelju obilježit će Gorski kotar Bike Tour, a petak i subotu na stazi Smrečje – Tršće brdska auto-utrka. Ravnogorci nude čitav niz zbivanja, od Dana borovnica do koncerta i zabave uz tambure, dok izložbe nude Fužine i Delnice
Lovro Rumiha / flickr.com

Sport i drugi različiti oblici druženja na otvorenom obilježit će, naravno ako to dozvole vremenske prilike, predstojeći vikend na području Gorskog kotara, a dio najavljenih zbivanja vezan je uz dvodnevne priredbe.

Prva od njih je Gorski kotar Bike Tour, prvo ovosezonsko biciklističko druženje za sve generacije koje organizira agencija Promotiv i koje će, ističe Bojan Šenkinc , omogućiti sudionicima upoznavanje područja Lokava i Čabra na jedan drugačiji način.

»Osim koncepta individualne vožnje u kojoj će svaki sudionik sam odlučiti kada će krenuti, kojom brzinom će voziti i koliko puta se namjerava zaustaviti na obilježenoj trasi, priliku za natjecanje će imati i ekipe (3 -5 članova) kojima će se mjeriti vrijeme, a pobjednički tim će biti onaj čije će vrijeme biti najbliže ukupnom prosječnom vremenu svih timova koji stignu do cilja.

   Prijave sudionika prvog dana (subota) primat će se u Park šumi Golubinjak od 9 do 10 sati, dok će polazak na obilježenu stazu dugu 42 kilometra (Lokve – Brestova Draga – Vrata – Fužine – Lokve) trajati od 10 do 10:30 sati.

Predviđeno vrijeme dolaska sudionika u cilj je do 16 sati. Sljedećeg dana, u nedjelju, Gorski kotar Bike Tour seli na čabarsko područje, točnije u Lividragu gdje će se također prijave sudionika primati od 9 do 10 sati, polazak na 50 kilometra dugu obilježenu stazu (Lividraga – Tršće – Milanov vrh – Smrekova draga – Lividraga) do 10:30 sati, a predviđeno vrijeme dolaska u cilj je do 17 sati.

Biciklistička transverzala
Goranska biciklistička transverzala je nova biciklistička trasa koja povezuje sve gradove i općine Gorskog kotara te njihove prirodne, kulturne i povijesne atrakcije te objekte gastro ponude i autohtonih proizvoda. Bicikliste vodi po postojećim šumskim i lokalnim cestama manjeg intenziteta prometa te je namijenjena prvenstveno ljubiteljima prirode i brdskog biciklizma. Idealna je za upoznavanje područje Gorskog kotara po etapama. Projekt Goranske biciklističke transverzale potpomognut je od strane Ministarstva turizma, HTZ-a, TZ-a Kvarnera te svih gradova i općina Gorskog kotara i pripadajućih TZ-a. Ideju o pedaliranju cijelom trasom, kao i sam projekt GBT-a, inicirala je agencija Promotiv, a prihvatilo ju je nekoliko ljubitelja bicikliranja koji su željeli na jedan drugačiji način upoznati većinu goranskih atrakcija.

  Nagrada Grada Čabra
Na taj će način svi sudionici Gorski kotar Bike Toura, predstojećeg vikenda imat prilike vidjeti, upoznati se i doživjeti većinu goranskih atrakcija – brojne vidikovce, jezera, spilje, životinjski svijet i kulturnu baštinu, a uz to će i degustirati autohtone proizvode goranskog kraja.

Prvi vikend Gorski kotar Bike Toura zajednički organiziraju turističke zajednice Lokava i Čabra, TZ Kvarnera, BK Lokve, DŠR Biciklistička avantura – Tršće i Promotiv, a sljedeće biciklističko druženje Gorski kotar Bike Toura održat če se 2. kolovoza u Vrbovskom, 9. kolovoza u Ravnoj Gori i 10. kolovoza u Skradu«, najavljuje u ime agencije Promotiv Bojan Šenkinc.

   I dok će ljubitelji biciklizma uživati u goranskoj prirodi, u Tršću će biti održana ovogodišnja Nagrada Grada Čabra, četvrta bodovna utrka u nizu ovogodišnjeg državnog prvenstva u automobilizmu na brdskim stazama.

U petak i subotu na stazi Smrečje – Tršće očekuje se oko 70 vozača iz 20-ak hrvatskih klubova, dok će u promotivnim vožnjama sudjelovati i gosti iz susjednih zemalja. Pokrovitelj utrke je Primorsko-goranska županija, domaćin Grad Čabar, a organizator ove atraktivne manifestacije je Auto karting klub »Petar Klepac« iz Malog Luga pokraj Gerova.

Planinarska nedjelja
Nedjelju će biti moguće provesti u Lokvama gdje će u organizaciji tamošnjeg Planinarskog društva »Špičunak« biti održan 1. Dan goranskih planinara tijekom koje će planinari goranskih PD-a obići dio Staze spilja te se nakon toga družiti u Park šumi Golubinjak.

  Ravnogorski šušur
Ravnogorci u subotu nude pregršt zbivanja koja počinju atraktivnim malonogometnim turnirom »Ravnogorske ulice«, uz kojeg se nudi i Dan borovnica koji počinje okupljanjem između 10 i 11 sati ispred Turističkog ureda kod SPC-a Goranka, nakon čega u 11 sati slijedi polazak prema izletištu Javorova kosa te šetnja do staništa borovnica i edukacija o ljekovitosti.

Drugi dio priredbe počinje u 14 sati sajmom domaćih proizvoda i suvenira ispred SPC-a Goranka, u 15 sati doći će do »napada« na divovsku 30 metara dugu štrudlu od borovnica, sat kasnije počinje koncert puhačkog orkestra KUD-a »Sloga« i gostiju, u 18 sati nastupa vokalna grupa »VitaNeo« nakon koje će nastupiti lokalne pop i rock grupe, da bi u 21.30 uslijedila zabava uz svirku sastava »Gospodari tambure«.

   Dio zabave u subotu bit će moguće pronaći i u Fužinama gdje će u 16 sati u kafiću »Bajer« na obali Bajera biti otvorena izložba »Kukuriku« Marije Švob, a u Delnicama će u 18 sati u kavani Centar biti otvorena izložba umjetničkih radova nagrada orijentacijske manifestacije Croatia Open.

Piše: Marinko Krmpotić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved