Nautika
15.7.2014. 5:58:05h
Obalom Istre plovilo 30 posto više stranih nautičara
U prvih šest mjeseci ove godine hrvatskim teritorijalnim morem duž istarske obale plovilo je dva posto više stranih jahti i brodica nego u istom razdoblju lani. Prema statističkim pokazateljima pulske Lučke kapetanije, od siječnja do konca lipnja ove godine prvu prijavu obavili su vlasnici 318 stranih jahti, što je za 9,66 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.
dun_deagh / flickr.com

U prvih šest mjeseci ove godine hrvatskim teritorijalnim morem duž istarske obale plovilo je dva posto više stranih jahti i brodica nego u istom razdoblju lani. Prema statističkim pokazateljima pulske Lučke kapetanije, od siječnja do konca lipnja ove godine prvu prijavu obavili su vlasnici 318 stranih jahti, što je za 9,66 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Također je do konca lipnja našim vodama plovilo 1.788 brodica stranih zastava što je za rekordnih 29,9 posto više nego li u prvom polugodištu 2013. godine. Boravak u našim vodama je produžilo ukupno 507 jahti i 2.077 brodica.

Najviše stranih plovila u prvih je šest mjeseci ove godine uplovilo u luku Poreč gdje ih je registrirano 1.087, slijedi luka u Puli u koju je uplovilo 1.074 stranih jahti i brodica. Umaška luka zabilježila je dolazak 953 jahte i brodica strane zastave, a luka u Rovinju 774, dok su u Novigrad uplovila 723 plovila. Ispostava Lučke kapetanije u Rapcu bilježi 68 stranih jahti i brodica, a luka u Raši 11.

Pulski lučki kapetan Lucio Toffetti objašnjava ovaj porast stranih plovila činjenicom što su ove godine blagdani Duhova i Tijelovo bili u lipnju - dok su lani "padali" u nešto hladniji svibanj.

- Ovo su samo privremeni parametri nautičkog kretanja plovila na istarskoj obali jer se većina jahtaša očekuje u srpnju i u kolovozu. Prava slika bit će jasna tek koncem kolovoza, no prve su brojke ohrabrujuće.

Naše lučke ispostave su spremne za sezonu, većina službenih plovila je operativna i posade su spremne. Kao i svake godine bit ćemo prisutni na najfrekventnijim plovnim putovima kao što su Fažanski kanal, Uvala Veruda, Medulinski zaljev i drugi, ističe kapetan Toffetti.

Kada je riječ o kruzing-turizmu, prvo polugodište u dvjema istarskih lukama za kruzere, Puli i Rovinju, također najavljuje dobru sezonu. U pulsku luku ove će sezone dvadesetak puta uplovljavati sedam kruzera, koji su svoje dolaske najavili Lučkoj upravi. Ohrabruje činjenica da već sada za 2015. godinu postoje najave za dolazak dodatnih pet brodova koji će Pulu posjetiti 19 puta.

U prvih šest mjeseci ove godine tri su kruzera uplovila sedam puta. Tako je na pulsku rivu s njih u obilazak iskrcan 1.251 putnik. Ravnatelj pulske Lučke uprave Donald de Gravisi kaže da bismo dogodine, ako se ovaj trend nastavi, mogli dosegnuti rezultate iz rekordne 2008.

Naime, ekspanzija dolazaka brodova na kružnom putovanju počela je te, 2008. godine kada je pulska luka dočekala dvadesetak brodova s kojih je Pulu posjetilo gotovo 15 tisuća putnika. Uzme li se u obzir činjenica da, prema istraživanju objavljenom u studiji opravdanosti kruzing turizma, svaki putnik na takvom tipu putovanja u "gradu domaćinu" potroši više od 40 eura, povrh lučkih pristojbi koje su prihod Lučke uprave, onda je to nezanemariv segment turističkog prometa.

Piše: Cristian Bruno Galić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved