Mišljenja
15.7.2014. 6:21:54h
Britanski turisti: Ne reklamirate se dovoljno!
Prema podacima Obavještajno-komunikacijskog centra(OKC) tijekom vikenda do nedjelje u podne, preko tri granična prijelaza u Istru je doputovalo ukupno 126.526 gostiju, među kojima je bilo 112.988 stranih gostiju.
why 137 / flickr.com

Prema podacima Obavještajno-komunikacijskog centra(OKC) tijekom vikenda do nedjelje u podne, preko tri granična prijelaza u Istru je doputovalo ukupno 126.526 gostiju, među kojima je bilo 112.988 stranih gostiju.

Istovremeno Poluotok je napustilo ukupno 96.409 gostiju. Premda službeni podaci Ministarstva turizma govore da je predsezona u Hrvatskoj završila u značajnom plusu, mnogo je dežurnih kritičara koji nisu zadovoljni i smatraju da je gostiju, barem što se Istre tiče već "na oko" mnogo manje.

Prema najnovijim podacima koje smo za prvi tjedan srpnja dobili iz Turističke zajednice Istre, vidljivo je da je u Istru od 1. do 7. srpnja čak 16.230 manje dolazaka nego lani. Tako je u prvih tjedan dana srpnja zabilježeno ukupno 145.368 dolazaka gostiju, od kojih je 141.521 stranih, dok je u istom razdoblju lani evidentiran dolazak ukupno 161.598 stranih i domaćih gostiju. U prvom tjednu srpnja prošle godine, zabilježeno je preko milijun noćenja (1.095,556) dok je ove godine u istom periodu bilo ukupno 968.182 noćenja.

Direktor Istarske turističke zajednice Denis Ivošević veli da  kada pogledamo cijelu predsezonu u 2013. i 2014. bilo je logično da će doći do velikih fluktuacija. Tvrdi da su u 2013. u velikim plusevima bili  ožujak i svibanj, a ove su godine travanj i lipanj jer su se drugačije posložili blagdani.

-To je ponajviše utjecalo na smanjenje njemačkih gostiju u prvih sedam dana srpnja, jer je sve do 25. lipnja bilo gotovo dva tjedna praznika, pa je nelogično da u roku od sedam dana dođu na godišnji u istu destinaciju, a pitanje imaju li na raspolaganju i toliko slobodnog vremena. S obzirom na takvu posloženost blagdana, očekujemo da će Nijemci još najmanje u drugom tjednu srpnja koji je u tijeku biti manjak, dok bi se u trećem tjednu situacija trebala izbalansirati s prošlogodišnjim pokazateljima.

Obišli smo jučer i pulsku Zračnu luku kroz koju je tijekom vikenda prošlo preko 9 tisuća putnika a bilo je i 100 letova u oba pravca. Iako je na aerodromu bilo živo, upućeni turistički djelatnici koji godinama rade u toj branši vele da nema nekih spektakularnih gužvi i da nije istina da je više gostiju. Dapače, neki su nam poručili da slobodno možemo objaviti i fotku od prije dvadeset godina jer se od tada, tvrde, ništa nije promijenilo.

Baš u vrijeme našeg posjeta doputovali su gosti iz Velike Britanije i Irske. One koje smo kratko zaustavili pitajući ih jesu li i ranije dolazili i zbog čega su odabrali Istru, pokušavali su se s teškom mukom prisjetiti gdje su čuli za ovu destinaciju. Gotovo svi s kojima smo razgovarali stigli su na preporuka prijatelja, a usmena predaja je što se Engleza i Iraca tiče, očito jedina reklama.

Dugogodišnja djelatnica u britanskoj agenciji Jet2Hollidays Elspeth Pribetic koja živi u Poreču, upozorila je na nedovoljnu prepoznatljivost Istre u Britaniji.

-Naši gosti dolaze iz Britanije i Škotske no nemaju gotovo nikakvih informacija o Istri i smatram da se nedovoljno radi na promociji. Većina gostiju dolazi na preporuku "od usta do usta" ali  svi koji dođu su oduševljeni i često se ponovno vrate. Zasad je Dubrovnik jedina prepoznatljiva destinacija, kazala je Elspeth, rekavši da ih većina nikada nije čula ni za Zagreb.

Piše: D.Bašić Palković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved