Poreč, Rovinj
Minusi
18.7.2014. 9:52:24h
Srpanjska rupa: Poreč i Rovinj u minusu 10 posto
Da se špica sezone sužava, ali i da se prebacuje na drugi dio kolovoza i početak rujna, jasno je već godinama. A to potvrđuju i najnovije turističke statistike županijske Turističke zajednice za prvu polovicu srpnja kada cijela Istra bilježi pa turističkog prometa za devet posto - i u dolascima, i u noćenjima.
Gerhard Rieß / flickr.com

Da se špica sezone sužava, ali i da se prebacuje na drugi dio kolovoza i početak rujna, jasno je već godinama. A to potvrđuju i najnovije turističke statistike županijske Turističke zajednice za prvu polovicu srpnja kada cijela Istra bilježi pa turističkog prometa za devet posto - i u dolascima, i u noćenjima. Sve su velike primorske turističke zajednice u minusu osim Novigrada. Nešto je bolji rezultat u unutrašnjosti pa je TZ-a središnje Istre u plusu.

Po nacionalnoj strukturi noćenja vidljivo je da su za taj manjak "krivi" Nijemci, najbrojniji istarski gosti, koji su u prvih 14 dana srpnja u minusu za 24 posto u noćenjima. Nizozemska, jedno od najvažnijih turističkih tržišta za Istru, u padu je za čak 44 posto što posebno treba zabrinjavati jer je sada vrijeme njihovih školskih praznika. Naime, u polovici njihovih pokrajina praznici su počeli 5. srpnja, a od 12. i 19. srpnja počinju i u ostalim pokrajinama kada će biti jasno hoće li se taj rezultat popraviti ili ne.

Za sedam posto manje je i Čeha gdje su također trenutno praznici te je očekivano za 16 posto u noćenjima manje i Rusa zbog loše gospodarske situacije u toj zemlji i povećanju cijena aranžmana. Za tri posto manje je Slovenaca i Talijana, ali je srećom za čak sedam posto više vjernih Austrijanaca. A taj manjak s najvažnijih tržišta nije uspio nadoknaditi plus koji konstantno Istra već nekoliko godina  bilježi iz Mađarske (devet posto), Poljske (tri posto), Velike Britanije (tri posto) te skandinavskih zemalja.

Iako je objašnjenje za ovaj loš start srpnja da su praznici u Njemačkoj raspoređeni na način da su više putovali za Duhove te da će ponovno krenuti od kraja srpnja do sredine rujna, i dalje ostaje nejasnim zašto se Istra, ali i turističke tvrtke nisu bolje promovirale i na drugim tržištima.

- Umjesto da se ciljano promoviramo i na tržištima gdje znamo da imamo porast prometa u ovom periodu, poput Poljske ili Češke, mi to nismo učinili. Išli smo na rusko tržište gdje smo znali da promet neće biti dobar zbog njihove loše gospodarske situacije, rekla nam je jedna turistička djelatnica.

Istarski turizam ne bi trebao fokusirati samo na školske praznike što srpanjska rupa itekako potvrđuje. Doduše, ostaje nejasnim zašto već niz godina Nizozemci zaobilaze Istru, iako se na tom tržištu radi jača promocija nego inače te interesa u uredu Hrvatske turističke zajednice u Amsterdamu ne nedostaje. Očito im cijena u istarskim kampovima, kamo dolaze većinom, više nije dovoljno primamljiva.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved