Stari običaji
21.7.2014. 7:05:30h
Hvatači gostiju s magistrale: Stižu Česi i Poljaci, a Nijemaca nema ni za lik
Najočitiji znak da turistička sezona u srednoj Dalmaciji pokazuje znakove slabosti jest izlazak vlasnika turističkih objekata uz Jadransku magistralu s natpisima “Apartman” ili “Zimmer frei”.
TCtroi / flickr.com

Najočitiji znak da turistička sezona u srednoj Dalmaciji pokazuje znakove slabosti jest izlazak vlasnika turističkih objekata uz Jadransku magistralu s natpisima “Apartman” ili “Zimmer frei”. Tako je i ovih dana, ne moramo ni gledati statistike: uz cestu, posebno u podstranskom dijelu, na ljutoj žegi sjede mladi i stari, žensko i muško. Stolica, suncobran i natpis. Cijena po dogovoru – kad je gusto, može i dobar popust.
I ne gube oni vrijeme, evo uz prometnicu u Grljevcu Jure (70) pod mirisnim lovorom sjedi i u jednoj ruci drži kartončić “apartmani”, a u drugoj debelu “Povijest i kulturu Hrvata”. Prava slika prošlosti i sadašnjosti ovoga naroda!

– A šta bi stari čovik iz Medova Doca čita?! I da znate da san puno novih stvari našao.

Zašto ste na putu? Al’ nema gostiju?

– Maaa, da vam kažem, dvi agencije su me lani sasrale, doplatio sam im na internetu sto kuna da mi šalju Skandinavce i zapadne Evropljane. Ne oni, niko nije doša! Ove godine gledan u ekran, nijedan gost se još nije upisa dosad, a odsad ima nešto. Čekan jedne Čeke, a jedni Poljaci će se pripomistit iz susida u mene.

Jel bolje bilo lani?

– Ih, sto puta bolje. Od po šestoga do po devetoga gost do gosta. Ove godine mislin da je nogomet sve spizdio, a i kiše, vidili su priko ekrana da je svaki dan gadno vrime i di će dolazit...

Pošto iznajmljujete?

– A uvik isto, pedeset eura, godinama je tako.

Koliko se bavite turizmom?

– Desetak godina, radija san u škveru i na druga mista. Al nema lipšega posla od ovoga.

Ozbiljno?

– Dašta! Sidiš i brojiš lipe gujce, nikad lakši kruv nisam izio. Samo, nisam vidio Nijemca ima šest godina, a bez njih ti nema pravoga turizma!

U Mutograsu dva momka pod suncobranima, kažu rade za ljude, usmjeravaju im goste i zarade koju kunicu. Ante (17) i prijatelj koji mu pravi društvo Josip (16) tvrde da ove godine po tri-četiri dana nitko ne zastane kraj puta.

– A prošlo lito i po četiri-pet auta dnevno, najviše Čeha i Slovenaca.

Cjenkaju li se?

– Zavisi šta im treba, u prosjeku je 20 eura po osobi, a najprve se pune kuće uz more.
U Svetome Martinu najčešći gosti su Poljaci, a ondje je na punktu Zvonko Caktaš (18). Također radi “za ljude”, a on sam izgleda kao reklama za poljički turizam: pod suncobranom u ležaljci sa slušalicama u ušima i velikom tabelom.

– Ljudi ovde daju za četrdeset, a ako je novouređeno za šezdeset. Ima bit da ih je manje ove godine radi baluna, ko je moga, iša je u Brazil.

Kako ćete priživit zimu?

– E, to je pitanje. Ako ne dođu gosti, i to odma, teško!

Piše: Damir Šarac
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved