Crikvenica
Rimska ostavština
24.7.2014. 7:03:19h
Crikvenica dobiva novi suvenir - amforu
Amfora s ravnim dnom razlikuje se od svih dosad pronađenih. Replike se proizvode u dvije veličine, poklanjaju se gostima i partnerima Grada Crikvenice, a uskoro će u i prodaju
rob koopman / flickr.com

U Hrvatskoj je već stara navada da dosjetljivi vizionar  koji sagradi tri kuće, dvije štale i autobusnu čekaonicu okrene broj  »rođaka na položaju« i dobije svoju općinu. Što je jedna općina više  kad ih već imamo gotovo 500. Općinu nije teško dobiti.

No, muke krenu kad ta nova jedinica lokalne samoprave s dugovjekom tradicijom  treba odabrati svoj suvenir. Jer, što je općina bez suvenira. E, za razliku  od brojnih točkica na karti koje se muče izmišljanjem suvenirima, Crikvenica nema takvih problema. Temelje crikveničkog suvenira postavili  su, bolje rečeno ispekli još Rimljani u Ad Turresu.

Prepoznatljivi i zaista  originalni crikvenički suvenir bit će amfora koju su Rimljani proizvodili  u keramičkoj radionici kod crikveničkog nogometnog igrališta.

Domaća glina
Crikvenička amfora nije obična amfora, razlikuje se od svih pronađenih, što je službeno potvrđeno na međunarodnom arheološkom  kolokviju »Rimske keramičarske i staklarske radionice« 2008. godine  kada je službeno priznata kao jedinstvena i dobila naziv »amfora tip  Crikvenica«.

Specifična je po svom ravnom dnu. Amfore sa ravnim  dnom, tipa Forlimpopoli, pronađene su i kod Riminija, no crikvenička  amfora ima drugačiji vrat, grlo i ručke. Jedinstvena je i po tome što se  izrađivala baš u Crikvenici. Naime, amfore koje se pronalazi u Hrvatskoj »zapele« su negdje na trgovačkim putevima, najčešće na dnu mora  nakon brodoloma.

One se nisu proizvodile na području Hrvatske. Crikvenička amfora u kojoj se čuvalo vino nađena je i kod Lošinja, što je  dokaz da se izvozila. Amfora koja postaje simbol grada proizvodila se  od domaće crikveničke gline, od prvog stoljeća prije Krista do drugog  stoljeća poslije Krista.

Arheološka istraživanja vrijednog nalazišta pokazala su da je vlasnik radionice sa sedam peći, koja je djelovala oko 250  godina, bio Sekst Metilij Maksim čiji se pečat nalazio na proizvodima.

Radnici su vjerojatno bili Liburni. Ad Turres je jedina sustavno istražena keramičarska radionica na prostoru rimske provincije Dalmacije koja se protezala od rijeke Raše do Crne Gore i obuhvaćala područje  Bosne.

Pronalazak radionice u kojoj se proizvodila i građevinska keramika baca novo svjetlo na rimsku vladavinu u to doba u našim krajevima. Smatralo se da naši krajevi nisu bili sigurni, no postojanje radionice u to doba demantira takva nagađanja, jer Rimljani nisu gradili ozbiljne tvornice u nesigurnim krajevima.

Nađena u škartu
Zanimljivo, crikvenička amfora odnosno njeni fragmenti nađeni su  među otpadom radionice. Sve što je kvalitetno proizvedeno otišlo je u  trgovinu, a radionički otpad ostajao bi u radionici kao škart. Među tri  tone škarta koji su iskopali arheolozi otkriveni su dijelovi amfore, koja  nije bila kvalitetno pečena, pa nije otišla na tržište. Prava crikvenička  amfora izložit će se u muzeju, a njene replike postat će službeni suvenir Grada Crikvenice.

Planirano je da se replike prodaju u muzeju i na danima Ad Turresa.  No, vrata su otvorena i poduzetnicima.

– Poduzetnici mogu naručiti amfore u Jurdanima, gdje ih i mi naručujemo. Amfore će moći proizvoditi i drugi, no morat će se držati  pravila i poštivati izvorni igled amfore. Turistička zajednica Grada Crikvenice napravila je prvi korak, to je naš suvenir, a komercijalni korak  treba napraviti netko drugi, rekla je direktorica Turističke zajednice  Grada Crikvenice Marijana Biondić izražavajući zadovoljstvo suvenirom. 

– Postoje neki suveniri koji mogu biti svačiji. Na tanjuru se može  svašta oslikati i napisati. Amfora je isključivo naš suvenir koji nema nitko drugi, rekla je direktorica TZ Biondić i najavila da će se i dalje raditi  na osmišljavanju novih prepoznatljivih autohtonih crikveničkih suvenira.

Amfora je isključivo naš suvenir koji nema nitko drugi, rekla je direktorica TZ Biondić i najavila da će se i dalje raditi  na osmišljavanju novih prepoznatljivih autohtonih crikveničkih suvenira.

Piše: Anto Ravlić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved