Zmajevac
24.8.2013. 5:48:26h
Otvoren Vinski muzej u Zmajevcu
ZMAJEVAC - Jučer otvoren Vinski muzej u Zmajevcu (Vinoteka Baranyai Julia) posljednja je karika projekta Wine tour, vrijednog približno 1,25 milijuna eura (od čega 75 posto sredstava EU), koji je, u sklopu IPA programa EU za Hrvatsku i IPA III C - regionalne konkurentnosti, realizirala Osječko-baranjska županija.
/ glas-slavonije.hr

ZMAJEVAC - Jučer otvoren Vinski muzej u Zmajevcu (Vinoteka Baranyai Julia) posljednja je karika projekta Wine tour, vrijednog približno 1,25 milijuna eura (od čega 75 posto sredstava EU), koji je, u sklopu IPA programa EU za Hrvatsku i IPA III C - regionalne konkurentnosti, realizirala Osječko-baranjska županija. Uređeno je 17,13 kilometara vinskih cesta na području Belog Manastira te općina Draž, Drenje, Erdut, Feričanci, Kneževi Vinogradi i Popovac, a sagrađena su i četiri vinska mini muzeja, u svakom vinogorju županije, te regionalni u Osijeku. Osim toga, educirani su turistički djelatnici, pružatelji usluga, mali i srednji poduzetnici te ostali iz vinsko-turističke branše. Osnovni je cilj projekta koji završava 1. rujna unaprjeđivanje i razvoj vinskog turizma i smanjenje nezaposlenosti. Ako je neka regija zaslužila vinski muzej, onda je to sigurno Baranja, složili su se nazočni na otvorenju objekta, u kojem su svoje mjesto našla vina gotovo svih baranjskih vinara.
- Nadam se da će se sve uloženo vratiti kroz još veći broj posjetitelja i turista - istaknuo je župan osječko-baranjski, Vadimir Šišljagić, naglasivši kako su vina s područja županije nadaleko poznata i kako su ih vinari i vinogradari doveli do savršenstva. Da općina Kneževi Vinogradi nije slučajno izabrana za sjedište vinskog muzeja, istaknuo je općinski načelnik Deneš Šoja, rekavši kako je u Baranji 1.250 hektara vinograda, od čega 87 posto u njegovoj općini.
- Muzej će biti značajan za općinsko i baranjsko gospodarstvo. Budući da u poljoprivredi, zbog modernizacije proizvodnje, ne možemo očekivati otvaranje novih radnih mjesta, naš je stav da ih možemo tražiti kroz uslužne djelatnosti, među kojima su vinogradarstvo i turizam - podvukao je Šoja. O projektu je govorila pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo, Silva Wendling. Projekt završava 1. rujna, a ovih dana bi trebao biti poznat model rada vinskih muzeja. Vinari su željeli da on bude svakodnevno otvoren, te u ponudi baranjske TZ i brojnih tuoroperatera, kako bi ga vidjelo što više turista i vinoljubaca.

Piše: I.Getto

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved