Novi udar
30.7.2014. 6:04:06h
Bomba pod hrvatski turizam: Lalovac tjera autobusere iz Hrvatske
Njemački autobuseri polako dižu ruke od turističkih tura po Hrvatskoj! Kako i ne bi kada još od siječnja iz Hrvatske čekaju da im se prekomplicirana porezna administracija u Hrvatskoj skine s vrata i pojednostavni im posao koji rade desetljećima.
Andrey / flickr.com

Njemački autobuseri polako dižu ruke od turističkih tura po Hrvatskoj! Kako i ne bi kada još od siječnja iz Hrvatske čekaju da im se prekomplicirana porezna administracija u Hrvatskoj skine s vrata i pojednostavni im posao koji rade desetljećima. Jer, autobuseri iz Europe u proljeće i ranu jesen dovode stotine tisuća gostiju na ture koje počinju od Zagreba ili Plitvica, Istre ili Kvarnera pa preko Zadra, Šibenika, Splita do Dubrovnika i natrag, na što im Hrvatska po svakom kilometru od naše granice do odredišta naplaćuje porez od 25 posto, što je najveći PDV na takve usluge u Europi. No, osim toga, sve je opterećeno i nevjerojatno zamršenom “papirologijom” zbog koje autobuseri moraju uzeti poreznog savjetnika u Hrvatskoj kako bi riješili administrative zahtjeve koje je pred njih stavila naša Porezna uprava.

Porezni obveznik
Mali autobuser iz EU-a mora se tako registrirati kao porezni obveznik za prijevoz putnika kroz RH i zato ispuniti čak sedam različitih dokumenata, formulara, potvrda i obrazaca, pa sve to onda prevesti na hrvatski i čekati – dva mjeseca za registraciju u Poreznoj upravi! Njemački autobuseri tvrde da ih administracija u Hrvatskoj košta više nego mogu zaraditi na tom poslu, aranžmani su zbog toga skuplji, a partneri i gosti nezadovoljniji. Ali, čak im ni visina poreza od 25 posto nije toliko sporna koliko bespuća hrvatske birokracije kroz koje moraju lutati da bi uopće radili s nama. Zbog svega toga je u protekloj predsezoni kada su autobusne ture po Hrvatskoj najzastupljenije, već izgubljena, tvrde hotelijeri, trećina autobuserskog turističkog prometa, deseci tisuća gostiju i milijuni kuna, a nastavi li se sa sadašnjom praksom, u posezoni će biti još gore.

Selimir Ognjenović -Mi smo još lani u listopadu, kada je najavljeno uvođenje PDV-a na autobusne ture, počeli tražiti informacije o svemu, ali nitko ništa nije znao. Obilazili smo porezne savjetnike u Hrvatskoj i Njemačkoj, ali uzalud. Tako je izgubljen veći dio predsezone, jer kada su autobuseri iz Njemačke počeli ispunjavati te puste formulare, nastali su veliki problemi i nezadovoljstvo. Većini je najlakše bilo otkazati putovanja u Hrvatsku. Bojimo se da će tako biti i u posezoni ako se nešto hitno ne promijeni – kaže nam Bojana Vranić iz agencije “MK Turizam” iz Vodica koja najviše radi s njemačkim autobuserima.
Svaki mjesec obračun

Tako njemačkim partnerima za vožnju gostiju po Hrvatskoj treba ispunjen obrazac PDV-a, potvrda Porezne uprave, zahtjev za OIB, upis u sudski registar, ugovor o zastupanju i agencijski dokumenti, pa zahtjev za zastupanje i sve to prevedeno na hrvatski... Potom slijedi svakog mjeseca obračun koji se može, doduše, dostaviti i on-line putem.
-Najgore je što nam njemački autobuseri kažu da su im u Poreznoj upravi rekli da se registracija čeka dva mjeseca pa je pitanje hoće li oni za posezonu stići dobiti sve papire, a grupe su nam već najavljene- zabrinuta je agentica iz Vodica.

-Njemci nas informiraju da im se značajno smanjio promet autobuserima prema Hrvatskoj zbog naše birokracije, pa smo od njemačke Udruge autobusera čak dobivali najavu bojkotiranja Hrvatske u programima dok se te stvari ne riješe.Ovo je ogroman problem i zadnji je trenutak da se njemačkim partnerima pošalje jasna poruka što ih čeka u toj našoj proceduri – kaže Vilma Butorac iz Udruge nezavisnih putničkih agencija (UNPAH).
Kraće ture

A da vrijeme za rješavanje tog problema opasno ističe, govori činjenica da danas (29. srpnja) u Koelnu počinje najveći sajam autobusera u Europi RDA na kojemu poslove dogovara 5.300 njemačkih autobusera s katalozima i programima za 2015. godinu koji se upravo sada ugovaraju, pa se tamo očekuju jasni odgovori na sva pitanja hrvatskog poreznog sustava.

-Svi partneri nam se žale na tu proceduru i to je doista tinjajuća bomba za posezonu. Osim toga, činjenica da se plaća po svakom prijeđenom kilometru autobusa u Hrvatskoj, stavlja u neravnopravan položaj južniji dio zemlje, jer svi autobuseri žele što kraće ture, jer im udaljeniji aranžmani postaju skuplji i nejkonkurentniji–kaže Selimir Ognjenović iz njemačkog ID Riva Toursa.

Piše: Ružica Mikačić

MUKA U PET KORAKA
- Registrirati se kao porezni obveznik za prijevoz putnika kroz RH
- Ispuniti čak sedam različitih dokumenata, formulara, potvrda i obrazaca
-Sve spomenute dokumente prevesti na hrvatski
-Čekati dva mjeseca za registraciju u Poreznoj upravi
-Platiti porez od 25 posto

Lorencin: Preispitat ćemo
-Stopa od 25 posto na prijevoz putnika za strane autobusere koji rade ture po Hrvatskoj doista je najviša u Europi. Tijekom protekle godine s Poreznom upravom smo radili na pojednostavljenju registracije i prijave poreza i Porezna uprava nam je izašla u susret. Administrativne prepreke posebno su pogodile male autobusere koji rade jednokratne ili dvokratne posjete. O tom pitanju smo imali razgovore s njemačkim autobuserima,a upoznati smo s modelima drugih zemalja. Sada se po hotelskim kućama radi anketa, te ukoliko vidimo da je razlika u broju turista pristiglih autobusima velika, onda ćemo zatražiti od Ministarstva financija da se to preispita- kazao nam je ministar turizma Darko Lorencin.

Svi imaju niži porez
U Italiji nema tog poreza, kao ni u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Portugalu, Irskoj... Grci naplaćuju paušal od 30 eura po autobusu za manje od 30 osoba, a 45 eura za autobus s više od 30 putnika. Španjolci autobusima naplaćuju 10 posto poreza, a Poljska 8 posto. Slovenija ima porez autobuserima od 9,5 posto, a Hrvatska 25 posto.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved