Novalja
Vrhunski turistički proizvod
30.7.2014. 6:20:10h
Vrtovi lunjskih maslina obara rekorde po broju posjećenosti
Vrtovi lunjskih maslina' obara rekorde po broju posjećenosti
Ian Scott / flickr.com

Drevni maslinici, "Vrtovi lunjskih maslina", otvoreni su u listopadu prošle godine, a već postaju vrhunskim turističkim proizvodom. Osim šetnje tisućljetnim, prirodnim staništem lunjskih maslina, 17 kilometara uređenim makadamskim putevima, turisti u kamenim kućicama, uz najavu, mogu degustirati i kupiti  domaće proizvode – maslinovo ulje i sir, mendulate, smokvenjake, kekse s maslinovim uljem i lavandom, domaći med kadulje, ulje gospine trave, džem i ukusne likere te odabrati nešto iz bogate ponude autohtonih suvenira od maslinovog drva - mužare, žlice, kuhače, zdjele i daske za rezanje, koje se i najviše traže.

Kroz maslinike se može provozati i s dva elektrovozila. Europska unija osigurala je u sklopu programa IPA IIIc 75 posto sredstava za ovaj 600 tisuća eura vrijedan projekt, a ostatak Grad Novalja i Turistička zajednica Grada Novalje.

U lunjskim maslinicima koji se protežu na 24 hektara nalazi se više od 80 tisuća stabala maslina. Najstarije stablo masline u Lunu staro je 1600 godina, a više od 1500 stabala sorte oblica starije je od 1200 godina. Zbog velikog broja tisućljetnih stabala na okupu, ovaj je maslinik jedinstven u svijetu, raritet je ne  samo otoka Paga i Hrvatske već i cijelog Mediterana, na kojem više nema ovako očuvanih divljih maslina u njihovu prirodnom okruženju. Već je predsezona donijela brojne goste u Lun. Upravo je promjenjivo vrijeme tijekom ove sezone pridonijelo porastu broja posjetitelja.

- Prošle je godine zabilježeno oko 35 000 dolazaka posjetitelja, a primjerice, samo 22. srpnja ove godine  Vrtove lunjskih maslina posjetilo je preko 3 tisuće posjetitelja s kopnene strane, i nekoliko stotina s morske, čime je, samo u jednom danu, dosegnuto oko 10 posto cjelokupnog lanjskog broja posjetitelja - ističe Želimir Badurina, upravitelj Maslinarske zadruge Lun koja upravlja "Vrtovima", uz podršku Grada Novalje i TZ Grada Novalje. "Vrtovi" su značajno obogatili ponudu novaljskog područja u glavnoj sezoni i izvan nje. Vizija razvoja podrazumijeva očuvanje prostora, obnovu suhozida te revitalizaciju maslina i maslinarstva, kao i obnovu pojilišta.

- Nadamo se da će biti kvalitetnih aktivnosti u tom pravcu u narednom razdoblju. Mogućnosti su ogromne, i one moraju biti u službi razvoja i napretka domaćeg čovika - zaključuje Badurina. U realizaciji spomenute vizije razvoja, znatno će pomoći i sredstva u okviru NIP projekta (EU Natura Integration Project) Svjetske banke, čije se odobrenje kroz formalni dio procedure uskoro očekuje. Drevne  lunjske  maslinike  nedavno  su  posjetili  i  članovi  SLR  kluba, ekskluzivnog  internacionalnog kluba vlasnika Mercedesa SLR klase, s ukupno 18  skupocjenih  vozila, na njihovoj šestodnevnoj  turneji Hrvatskom - Tour Adriatica 2014, od Rovinja do Dubrovnika. Za njih je u hladovini stoljetnih maslina organiziran piknik s delicijama iz hotela Boškinac. Vrtove lunjskih maslina  posjetio je i ministar turizma Darko Lorencin. Ova je destinacija prepoznata kao prostor ruralnog, obiteljskog, kulturnog i rekreativnog tipa turizma,  što  se  savršeno  uklapa  u  strategiju razvoja turizma i sustav destinacijskog menadžmenta koji se provodi na području Grada Novalje.

Piše: Elena Čuljat

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved