Konkurentnost
31.7.2014. 6:02:39h
Naši su restorani i hoteli 26 posto jeftiniji od europskih
Možemo li niskim cijenama napraviti čudo u kolovozu?
Evgeniy Isaev / flickr.com

Cijene usluga smještaja u hotelima te hrane i pića u restoranima u Hrvatskoj su niže za 26 posto od prosječnih europskih cijena za te usluge. Konkurentnija je od nas samo Crna Gora, gdje su cijene niže za 37 posto od prosječnih europskih cijena za iste usluge, a najgora je Italija, u kojoj su hoteli i restorani najskuplji u Europi, i to za 10 posto više od prosječne europske cijene. Informacija je to koju je na temelju ulaznih podataka Svjetske turističke organizacije (UNWTO) i Eurostata ovih dana objavila talijanska Nacionalna organizacija za istraživanje u turizmu, a koju su prenijeli svi talijanski mediji.

Ulazni podaci

Prema tom istraživanju, Hrvatska je u samom vrhu Europe po konkurentnosti cijena u hotelima i restoranima, pišu Talijani, a iza nas je Portugal s 23 posto nižim cijenama od prosječnih europskih, Turska ima 22 posto niže cijene, Grčka 12 posto niže, a Španjolska devet posto niže cijene od europskog prosjeka. Naravno, kad se zna da se taj prosjek kreira i ulaznim podacima najskupljih skandinavskih zemalja i Velike Britanije, jasno je da su tako dobivene prosječne europske cijene iznimno visoke.

– Kako god da su oni to izračunali, Hrvatska je na taj način u Italiji dobila neviđenu reklamu u pravo vrijeme! U njoj se najviše kritizira sama Italija, koja je postala preskupa za Talijane na odmoru, pa je prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća broj Talijana koji će se odmarati u Italiji ove godine manji od broja stranaca koji će im doći na ljetovanje.
Pad u Egiptu

Talijani su prijašnjih godina činili oko 60 posto svih gostiju u Italiji, a sada će ih biti tek 49 posto. Posljednja istraživanja govore da će samo 31 posto Talijana ići na ljetni odmor, odnosno njih oko 18 milijuna će putovati, što je gotovo upola manje nego prijašnjih godina – kaže Dario Matošević, direktor HTZ-a u Milanu.

Kad već gube veliki dio svojih domaćih gostiju, koji su glavni oslonac tamošnjih turističkih radnika, Talijani su se okrenuli dovođenju stranaca, u čemu imaju uspjeha jer bilježe rast dolazaka stranih gostiju za 2,3 posto. U rastu broja stranih turista u dosadašnjem dijelu godine najjača je Grčka, gdje ih je 17 posto više, dok je u Portugalu 12 posto više stranih turista. Hrvatska je do sada imala porast stranih dolazaka od sedam posto, koliko i Španjolska, a više od Turske, Cipra, Bugarske… Istodobno je Francuska zabilježila pad dolazaka stranaca u ovoj godini za 1,5 posto, dok je taj pad u Egiptu čak 26 posto, kažu brojke Ministarstva turizma dobivene od UNWTO-a.
‘Tanak’ srpanj

Podaci su to koji, iako su za sada dobri za hrvatski turizam jer i nama je u prvom polugodištu broj stranaca rastao za sedam posto, ipak upućuju na trend nad kojim bi se ozbiljni turistički radnici morali zamisliti. Jer, činjenica je da broj potencijalnih putnika u Europi lagano raste, ali manje-više se sve turističke zemlje na Mediteranu bore za istih oko 535 milijuna putnika koji se odmaraju u Europi. Ako konkurentske zemlje imaju značajan rast stranih dolazaka, očigledno je da ih treba dodatnom promidžbom i marketinškim porukama pokušati “skrenuti” prema Jadranu.

– Srpanj je u talijanskim ljetovalištima bio “tanak”, što se vidjelo i čulo u reportažama i na to su se žalili hotelijeri. Promjene u navikama turista donijele su to da Talijani sve više putuju na samo tri-četiri dana, izvan “špice” sezone jer je jeftinije i traže smještaj kod rodbine ili prijatelja. Zato se sektor okreće stranim gostima, koji za sada spašavaju sezonu. Ali, to su isti gosti koje i mi čekamo – kaže Matošević.

Piše: Ružica Mikačić

Borba za iste goste
Samo u Španjolsku godišnje stiže devet milijuna Francuza i isto toliko Nijemaca, pet milijuna Skandinavaca te 13 milijuna Britanaca. U Tursku krene pet milijuna Nijemaca, a milijun Nijemaca odlazilo je u Egipat. Hrvatska se tek treba izboriti za lanjskih 2,6 milijuna Nijemaca, po milijun Talijana i Slovenaca, 800 tisuća Čeha i Slovaka, 700 tisuća Poljaka.

BROJKE
22 posto su niže cijene u Turskoj
12 posto su jeftiniji Grci

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved