Opatija
Turistička patrola
1.8.2014. 6:10:32h
Opatija; stara svakako jest, ali je još uvijek dama
Ništa masovno - Profinjeno mjesto za odmor ljeti, zbog blage klime privlačno je i zimi
Ronnie Macdonald / flickr.com

Za sve je kriv Iginio Scarpa, bogati trgovac iz Rijeke, koji je 1844. godine svojoj ženi u čast sagradio Vilu Angiolinu i tako udario temelje turizma u Opatiji. Dobru dionicu turističkog puta odradili su potom Habsburgovci kada su je pretvorili u omiljeno odredište za pripadnike europske aristokracije, daleko od dvora i dnevne politike.

Opatija nikada nije bila kupališna destinacija za masovni turizam s krcatim plažama jer za to nema kapaciteta, već profinjeno mjesto za odmor ljeti, a zbog blage klime, i zimi. Tako je i danas. Zadržala je silnu arhitektonsku ljepotu i sklad s prirodom: njegovane perivoje, uređena kupališta i fontane, koji su okvir za vile i hotele – njih više od trideset – u koje se može smjestiti šest tisuća gostiju.

Kongresi cijele godine
Još od 19. stoljeća klimatsko lječilište za tegobe dišnih putova, na tom se tragu razvila u prestižnu wellness-oazu među najboljima na Jadranu koja, unatoč paprenim cijenama, ima svoju vjernu klijentelu. Opatija je i grad kongresa, s više od pedeset dvorana sa 900 sjedišta, u kojem se cijele godine održavaju seminari, savjetovanja, znanstveni skupovi.

Grad raspolaže i s jedanaest zatvorenih bazena, kasinom, ljetnom pozornicom sa 2000 mjesta koja ugošćuje domaće i svjetske zvijezde, organizira karnevale i festivale. Najpoznatije opatijsko kupalište je Slatina u središtu grada. Plaža je betonska, ali je odlično opremljena te s dovoljnim brojem svlačionica, ali i terenom za odbojku na pijesku. A netko se sjetio i tuširanje na plaži naplaćivati dvije kune.

Na staroj slavi
Kome nije do plaćanja harača ni do betona, može se uputiti do obližnjih Ičića ili Lovrana. Turistima je na raspolaganju besplatni Wi-fi na području gotovo cijelog grada, i to je jedna od rijetkih novotarija i ustupaka novovjekovnim uzusima turizma. Uza sve rečeno, teško je oteti se dojmu da Opatija predugo živi na staroj slavi ne mareći za strategije turizma, počesto ni za turiste. Stara dama, kažu. Stara jest, ali je još uvijek dama, pa o Opatiji treba s puno biranih riječi.

Ukratko: kao što hrvatskom turizmu treba Zrće, tako mu treba i Opatija. Uostalom, i partijaneri s najpoznatije plaže jednom će doći u godine kada će im “stara dama” biti taman po mjeri.

Opatija - Ukupna ocjena: 78
• Urednost, izgled mjesta, čistoća, zaštita okoliša - 10

• Kvaliteta i raznolikost smještaja - 9

• Ugostiteljska ponuda - 9

• Gostoljubivost - 6

• Večernja zabava - 6

• Kulturni, izletnički i rekreativni sadržaji - 7

• Opskrbljenost i šoping-ponuda - 7

• Uređenost i opremljenost plaža - 8

• Inovativnost, originalnost i autohtonost ponude - 7

• Opći dojam - 9

PLUS
Arhitektura je pravi melem za oči: renesansa, Venecija, gotika, bogato dekorirana secesija, razigrani barok, klasicizam, alpski barok… Sve to i danas živi na ulicama Opatije. Obvezno prošetati famoznom Lungomare, koja priča zanimljivu priču o opatijskoj povijesti.

MINUS
Mlađi gosti ovog grada mogli bi se smrtno dosađivati. Opatija jest okrenuta starijoj populaciji, ali na ulicama se mogu susresti i obitelji s djecom pa i tinejdžeri kojima se ne nudi baš ništa. Preostaje im samo plaža, no izaberu li Slatinu, ni tamo ne pršti od zabave.

Piše: Renata Rašović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved