Šibenik
Sramota
1.8.2014. 6:16:08h
Tako dočekujemo goste: javni wc zatvoren u srcu sezone - jer je ‘Elektra’ na godišnjem?!
Zadnjih dana jedna od top-tema u našem medijskom prostoru je srpanjska turistička rupa. Budući da nam je turizam glavna gospodarska grana, na muci je ministar financija Lalovac , ali bit će bome i svi oni kojima će se rezati plaće zbog rupe u državnoj blagajni.
Ramón / flickr.com

Zadnjih dana jedna od top-tema u našem medijskom prostoru je srpanjska turistička rupa. Budući da nam je turizam glavna gospodarska grana, na muci je ministar financija Lalovac , ali bit će bome i svi oni kojima će se rezati plaće zbog rupe u državnoj blagajni.

Veliki je to problem za našu državu, pa je logično da se o njemu oglašavaju brojni analitičari. I onda nabrajaju oni da nam gostiju fali jer im ne nudimo ništa osim sunca i mora, pa da smo skupi u vanpansionu, pa da nam je visok PDV, visoka boravišna pristojba, skupa procedura za autobusere...
I mogli bi tako nabrajati do sutra, ali ljudi moji, dobro da nam itko dolazi na odmor sve dok živimo u “Apsurdistanu”, kako veli Dubioza kolektiv.

Donosimo vam primjer “apsurdistana” u Šibeniku ili sličice kako u turističkom smislu padamo na sitnicama. Dakle, srce je sezone, konac srpnja, vrijeme i nije baš za uživanje na plaži - pa su tisne šibenske kale krcate turistima.
Strpljen - spašen

I popiju oni koji kavu, sokić, poližu sladoled, pojedu kolač i dođe im, kao i svakom normalnom čovjeku, potreba da odu na WC. I tada upadaju u veliki problem.

Od dva šibenska javna WC-a, u špici sezone, jedan je zatvoren. I to onaj u strogom centru grada - kod šibenskog teatra. Da stvar bude gora taj je kondut tijekom zime obnovljen, mijenjane su instalacije i trebao je “brilati” u ljeto.

Međutim, opet je zapelo kao puno puta u Hrvatskoj na tromim javnim službama. Kondut je zatvoren jer su stručne službe šibenske “Elektre” na godišnjem i nitko nije mogao postaviti nova brojila za struju. Opet “apsurdistan”.

Iz šibenske gradske uprave poručuju kako će stvar biti vrlo brzo sanirana:

- WC je završen, on je u funkciji, ali čekali smo ljude iz “Elektre” da odrade svoj dio posla. Problemi su uklonjeni pa će WC biti otvoren za dan - dva, poručio nam je Miroslav Lucić, pročelnik šibenskog Odjela za komunalne djelatnosti.

To je dobra vijest, ali što ćemo s onim tisućama gostiju koji su proteklih dana šetali Šibenikom i nisu mogli pošteno obaviti nuždu?! Oni koji imaju nešto bolji mjehur, mogli su prošetati do jedinog šibenskog javnog WC-a u blizini katedrale, koji je također tijekom zime obnovljen. U tu svrhu je utrošeno 133.000 kuna i Gradska čistoća koja njime upravlja zaposlila je dvije djelatnice.

Situacijom oko (ne)funkcioniranja javnih WC-a u gradu ogorčen je i Dino Karađole, direktor Ureda šibenske Turističke zajednice:

- Ne mogu shvatiti da u špici sezone ne radi javni zahod u centru grada! To više što nam se potrefilo loše vrijeme, a grad je krcat turistima. Neophodno je da ubuduće funkcioniraju svi javni WC-i. I oni su jedan od segmenata koji stvaraju sliku o nekoj turističkoj destinaciji.

Šibenski TZ označio je signalizacijom javne zahode. Na ovu temu razgovarao sam i s gradonačelnikom Burićem i on je obećao hitnu intervenciju. Očito je i njegova intervencija ubrzala da se problem javnog WC-a kod kazališta riješi - rekao je Karađole.

S našom konstatacijom da je nedopustivo da u špici turističke sezone ne radi javni zahod složio se i gradonačelnik Šibenika Željko Burić:

- Iz “Elektre” su mi jednostavno poručili da je takva procedura. S druge strane, Grad je sa svoje strane uradio sve potrebno da WC profunkcionira. Čujte, i ja sam na mjesto gradonačelnika došao iz javne službe (op.a. ravnatelj šibenske bolnice) gdje su svi naučili da u sedmom i osmom mjesecu budu na godišnjim odmorima.

Ali, treba shvatiti da je to vrijeme prošlo, naročito u situaciji kada smo se opredijelili da ćemo, manje - više, živjeti od turizma. Ako je tako, onda u ljetnim mjesecima moramo raditi punom snagom - kazao je šibenski gradonačelnik.
Grad je svoje napravio

U studenom prošle godine Burić je najavljivao kako bi ovog ljeta Šibenik trebao imati čak četiri javna WC-a. Osim već spomenutih kod katedrale i kazališta, spominjao je mogućnost uređenja konduta nasuprot Glazbene škole i kod muzeja. Međutim, od najavljena četir i- Šibenik je ostao na jednom!

- Odustali smo od javnog zahoda na lokaciji preko puta Glazbene škole. Zato ćemo iduće godine imati uređen javni WC sa specijalnom rampom za invalide kod šibenskog muzeja na obali - rekao je Burić.

Piše: Krešimir Gulin
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved