Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić, Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Sućurac
Dobri rezultati
1.8.2014. 6:21:46h
Kaštela: do kraja lipnja ostvarena 44.864 noćenja
Nekada, prije više od 50 godina, Kaštela su uz bok Opatiji bila perjanica tadašnjeg turizma. Nagla industrijalizacija obale uz Kaštelanski zaljev učinila je svoje, more se zagadilo, gosti su pronašli nove destinacije, a turizam koji su tih plodnih turističkih godina činili hotelski smještajni kapaciteti srozao se na niske grane.
Hugo Riquelme Ortega / flickr.com

Nekada, prije više od 50 godina, Kaštela su uz bok Opatiji bila perjanica tadašnjeg turizma. Nagla industrijalizacija obale uz Kaštelanski zaljev učinila je svoje, more se zagadilo, gosti su pronašli nove destinacije, a turizam koji su tih plodnih turističkih godina činili hotelski smještajni kapaciteti srozao se na niske grane.

Ovogodišnja turistička sezona ulijeva nadu u povratak na hrvatsku turističku scenu, i to zahvaljujući privatnim iznajmljivačima kojih je iz dana u dan sve više. Samo u ovoj godini na području Kaštela registrirano je novih oko 160 privatnih iznajmljivača, a to je pridonijelo povećanju od čak 31 posto noćenja više nego lani.

- Statistički pokazatelji u broju dolazaka i noćenja za grad Kaštela za prvih 6 mjeseci su više nego izvrsni. U razdoblju siječanj - lipanj ostvareno je u kategoriziranom smještaju 10.513 dolazaka (11 posto više nego 2013. godine kad su bila ostvarena 9442 dolaska). Istovremeno su ostvarena 44.864 noćenja (31 posto više nego 2013. godine kad su ostvarena 34.124 noćenja u smještajnim kapacitetima našega grada - izjavila je direktorica Turističke zajednice Kaštela Nada Maršić.

Prometna povezanost
- Ovako dobri statistički pokazatelji dijelom su rezultat rada ponovno otvorenog hotela “Kastel” u Kaštel Lukšiću, ali i velikog broja novih iznajmljivača (155 novih iznajmljivača u odnosu na 2013. godinu koju smo završili s ukupno 275 iznajmljivača), odnosno povećanja smještajnih kapaciteta. Ukupni broj iznajmljivača je 430, sa stalnom tendencijom rasta - veli direktorica Maršić.

U prvih šest mjeseci čarter tvrtke s lukom ukrcaja Marina Kaštela, prema evidenciji TZ-a, ostvarile su 10.539 dolazaka i 66.107 noćenja (dva posto više nego 2013. godine).

- Vjerujem da je i rad TZG Kaštela na pozitivnoj promociji naše destinacije i mogućnostima koje smo olakšali rad privatnim iznajmljivačima, kao i grada Kaštela na pripremi sezone, pridonio povoljnoj klimi za razvoj turističke ponude. No, nažalost, moramo se prisjećati s nostalgijom kaštelanskih turističkih početaka u kojima su upravo hoteli, posebno hotel “Palace” i tvrtka “Kaštelanska rivijera” bili nositelji razvoja turizma na ovom područjima.

Grad i Turistička zajednica organizirali su manifestaciju posvećenu Miljenku i Dobrili kako bi obogatili turističku ponudu Svi se slažemo da je područje grada Kaštela izvanredan turistički potencijal: klima, more, sunce, prometna povezanost (zračna luka, autocesta, željeznica, trajektna luka), neposredna blizina Splita, Solina i Trogira, naših bisera, kao i kulturna i prirodna baština, ali i stoljetna turistička tradicija.

Iako su brojčana povećanja u privatnom smještaju velika, još uvjek nemamo kvalitetne investicije u hotelski i općenito turistički sektor, koje bi mogle pridonijeti diferencijaciji turističke ponude, produljenju turističke sezone, novim radnim mjestima i gospodarskom uzletu Kaštela, što nam je svima zajednički cilj - zaključila je Maršić.

A današnje crne točke nekadašnjih kaštelanskih turističkih divova svakom su poznate. Hotel “Palace”, nekadašnje Zeničko odmaralište, Željezničko odmaralište zjape prazni i razrušeni, a investicije dugi niz godina obećavane na prostoru nekadašnjeg “Jugovinila” tek su mrtvo slovo na papiru.

Piše: Jakov Žarko

More izvrsne kvalitete
Uzletu kaštelanskog turizma svakako je pridonijelo i puštanje u rad kanalizacijskog sustava Kaštela - Trogir. Nakon dugog niza godina more u Kaštelanskom zaljevu opet je čisto. A to nam je potvrdila i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Jasna Ninčević, navodeći kako gosti, ali i domaći kupači ove godine namaju razloga za strah.

- More je izvrsne kvalitete, pokazala su to sva dosadašnja uzorkovanja, situacija se prati i dalje, stižu nam vrućine i sve moramo držati pod kontrolom - zaključila je Ninčević.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved