Rovinj
Turistička patrola
2.8.2014. 6:54:41h
U Rovinju se svakom čini da je majstor fotografije
Puno aduta - Ljepota i zabave ne manjka, a nekoliko noćnih klubova radi do jutarnjih sati
Renata Rašović / flickr.com

Neće Salvador Dali – izložba grafika iz dva njegova najopsežnija opusa – bilo gdje. No, u Rovinju je ovog, kao i svakog ljeta na pravom mjestu, u stjecištu umjetnika iz cijelog svijeta, gradu gdje putnik može jednim pogledom u istom trenu, na samo jednom gradskom trgu, obuhvatiti artista na štulama, kostimirane zabavljače i slikara koji mirno uz štafelaj portretira more.

U gradu gdje se svakom može pričiniti da je majstor fotografije jer svaki pogled kroz objektiv čini iznimno slikovite razglednice.

Najviša točka grada
I zato je i ovog ljeta grad prepun turista, prilazni putovi zakrčeni, parkirališta krcata, gradska luka vrvi brodicama, malim i velikim jahtama pristiglim sa svih mora svijeta. A svi putovi vode prema impozantnom zdanju, crkvi sv. Eufemije, čiji je toranj najviša točka grada, s epicentrom u Eufemijinu kipu koji se vrti oko svoje osi i desnom rukom pokazuje smjer vjetra. Ispred crkve gomila turista, ali tek neki su se odvažili na uspon strmim drvenim stepenicama do 60 metara visokog zvonika koji je otvoren za turiste, ali samo one u dobroj kondiciji.

Potom se spuštaju skliskim kamenim ulicama prema staroj jezgri, koja prepuna mirisnih trgovina, ukusno uređenih galerija, malih suvenirnicama. No, nije ljepota ovdje jedini adut, ima i zabave jer u večernjim satima izlazi se u kafiće i klubove, njih nekoliko radi do jutarnjih sati.

Noć zvijezda padalica

U Rovinj je dobro doći bilo kada, ali svako ga treba posjetiti u kolovozu tijekom Noći sv. Lovre, kulturno-zabavne manifestacije koja još jače podvlači romantični duh grada. Zbiva se u noći kada je fenomen zvijezda padalica najvidljiviji pa se na nekoliko pozornica u gradu održavaju koncerti s nježnom, senzualnom glazbom, a za tu se priliku gasi javna rasvjeta. Grad je tada osvijetljen bakljama a terase duž rive osvijetljene su svjetlošću svijeća.

Prepoznali su to i na CNN-u pa su nedavno svrstali Rovinj pri vrhu liste najromantičnijih mjesta za odmor. “Dubrovnik dobiva puno ljubavi, ali mi smo opčinjeni manje poznatim Rovinjem na sjeveru zemlje. Na tržnici sv. Eufemije kupujte divlje šparoge, tartufe i morsku hranu koja je netom sišla s broda”, riječi su kojima je glasovita televizijska kuća odala priznanje i hrvatskom turizmu.

Ukupna ocjena - Rovinj: 98
• Urednost, izgled mjesta, čistoća, zaštita okoliša 10

• Kvaliteta i raznolikost smještaja 10

• Ugostiteljska ponuda 10

• Gostoljubivost 8

• Večernja zabava 10

• Kulturni, izletnički i rekreativni sadržaji 10

• Opskrbljenost i šoping-ponuda 10

• Uređenost i opremljenost plaža 10

• Inovativnost, originalnost i autohtonost ponude 10

• Opći dojam 10

PLUS
Ovog je ljeta u ponudi novouređena šetnica i plaža u uvali Lone, od dvjestotinjak metara, pošljunčana i obogaćena novim sunčalištima i popratnim sadržajima. Za luksuzni izgled šetnice zaslužan je beton s bijelim granulama, uz koji je posađeno mediteransko raslinje.

MINUS
Na prilazima Rovinju (i Vrsaru) ugostitelji su ispred brojnih konoba uposlili osoblje koje ne znamo ni kako bismo nazvali, no njihova je dužnost mahati uz cestu, pozivati goste baš u njihov lokal i pritom se bacati pred automobile. Glupo, nepotrebno i bez efekta.

Restoran Puntulina
Što jest, jest: pogled je senzacionalan. Podignut je na strmim stijenama uz kupalište Monte pa se jede uz zvuke udaranja valova, ali samo je pogled besplatan. Restoran je preskup, dugo se čeka, a osoblje nije najljubaznije, već turiste tretira kao na traci.

Piše: Renata Rašović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved