Medulin
Turistička patrola
5.8.2014. 6:01:18h
Mlinovi na vjetar 1889. bili su turistička atrakcija. Danas im trebaju nova krila
Idealno mjesto za aktivni odmor – od istraživanja podmorja i golfa do škole jahanja
Zsolt Berky / flickr.com

Bila je 1872. kada su se s dugogodišnje plovidbe Mediteranom, gdje su trgovali srdelom, vratila braća Ivan i Andrea Pošić.

Šetali su tako uz obalu mora i razgovarali o budućnosti pa odlučili sagraditi mlinove-vjetrenjače. Tako je i bilo. Vjetrenjače su imale osam jedara koja su se mogla povećavati i smanjivati ovisno o jačini vjetra, a glas o medulinskim mlinovima na vjetar ubrzo se proširio Jadranom: ljudi su stizali sa svih strana, kopnom i morem, pa su se ubrzo stvarali redovi za mljevenje žita. Bile su toliko jedinstvene da su svoje mjesto našle u turističkom vodiču iz 1889. u kojem autor kao nezaobilaznu turističku atrakciju spominje i "prve vjetrenjače u Istri", a nekoliko godine kasnije dobile su i svoju prvu razglednicu...

A danas? Premda se "dvije medulinske vjetrenjače koje odolijevaju zubu vremena već 150 godina" spominju u turističkom promidžbenom materijalu, stvarnost je ipak bitno drugačije. Oznake ili putokazi ne postoje, pronaći ih možete tek uz pomoć rijetkih fotografija objavljenih na internetu. Po dolasku u kamp, izazvat ćete nevjericu, pa i podsmijeh ugostitelja koji – kasnije će se ispostaviti – žive i rade stotinjak metara od neprocjenjive povijesne baštine. "Vjetrenjače u Medulinu? Ova ti je dobra", moglo se čuti, no uz pomoć dobro upućene zaposlenice u kampu naposljetku smo ih ipak pronašli. Vremešna, "slomljenih krila", točnije nepostojećih krila, ali ipak je tu.

Pedesetak metara dalje kroz žičanu ogradu kampa nazire se i druga vjetrenjača, smještena na obali mora. Ubrzo je fotografiranje ovih kamenih ljepotica privuklo je pažnju prvog susjeda, Damira Draguna iz obližnjeg restorana "Candis".

– Na žalost, one danas nemaju nikakvu svrhu, ali zapostavljene su i kao turistička atrakcija. Ponekad se ovdje zaustave slučajni prolaznici, ali nema ih tko uputiti o čemu je riječ pa onda ja, kao i sada, izađem iz lokala i ispričam im sve što znam o povijesti dviju vjetrenjača – kaže Damir Dragun pa potom priča kako se već godinama, još uvijek neuspješno, dvjema kulama nastoji vratiti prijašnje ruho i odrediti svrha.

Ona donja, morska, prije nekoliko je godina obnovljena izvana, ali je zapelo s povratkom "krila", a ovu drugu u kampu još nitko nije ni taknuo. Riječ je o pomorskom dobru pa država ima zadnju riječ, a ideje o prodaji ekološkog brašna i izvoru obnovljive električne energije još uvijek su na čekanju.

Dotad medulinske vjetrenjače ostaju neiskorišteno blago prošlosti i neiskorišteni turistički adut bez premca.

Medulin- Ukupna ocjena 84
- Urednost, izgled mjesta, čistoća, zaštita okoliša 9

-  Kvaliteta i raznolikost smještaja 8

-  Ugostiteljska ponuda 8

-  Gostoljubivost 10

-  Večernja zabava 8

- Kulturni, izletnički i rekreativni sadržaji 9

-  Opskrbljenost i šoping-ponuda 9

-  Uređenost i opremljenost plaža 8

-  Inovativnost, originalnost i autohtonost ponude 7

-  Opći dojam 8

PLUS
Veliki smještajni potencijal sa 5000 postelja. Osim kapaciteta u privatnom smješatju Medulin ima i nekoliko hotela s tri i četiri zvjezdice te nekoliko novih, manjih obiteljskih hotela. Rivijera krije i čak 18 autokampova, među njima je i naturistički Kažela

MINUS
Restorani su većinom "usputni", oni koji nude omiljeni jadranski ugostiteljski koloplet: red srdele – red ćevapa. Da za promjenu ponude famozne istarske domaće specijalitete, imali bi više gostiju koji bi za dobru večeru bili spremni platiti više i dobiti više.

Piše: Renata Rašović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved