Karlovac
29.8.2013. 6:30:05h
Karlovac projektom Kaquarium želi zadržati turiste u prolazu
Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i Romana Ilić, direktorica arhitektonskog studija 3LHD iz Zagreba potpisali su danas ugovor vrijedan 863 tisuće kuna kojim se 3LHD obvezuje u neto roku od pet mjeseci izraditi tehničku projektnu dokumentaciju za turističko-sportsko-rekreacijski centar 'Slatkovodni akvarij- Kaquarium'.
Suradnik13 / wikipedia.org

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i Romana Ilić, direktorica arhitektonskog studija 3LHD iz Zagreba potpisali su danas ugovor vrijedan 863 tisuće kuna kojim se 3LHD obvezuje u neto roku od pet mjeseci izraditi tehničku projektnu dokumentaciju za turističko-sportsko-rekreacijski centar 'Slatkovodni akvarij- Kaquarium'.

Direktor Razvojne agencije „Karla“ Viktor Šegrt opisao je projekt slatkovodnoga akvarija „Kaquariuma“ kao važan regionalni projekt i turističku atrakciju. Zbog toga je prihvaćen i od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije za aplikaciju za sufinanciranje od strane strukturnih fondova EU-a.

Zbog atraktivnosti, smatra Šegrt, Kaquarium bi kao novostvoreni projekt trebao i ublažiti sadašnji uglavnom tranzitni karakter turizma u Karlovcu i preusmjeriti ga u destinacijski s posljedicom dužeg zadržavanja turista i ostvarenja znatnijeg prihoda od turizma.

Prvi važan korak u razvoju ovog projekta bilo je potpisivanje „Sporazuma o financiranju tehničke suradnje“ kojim se 10. srpnja 2012. godine Ministarstvo RRFEU obvezalo s 930 tisuća kuna financirati početnu komponentu projekta, čija bi izgradnja trebala stajati oko 3,5 milijuna eura, a odabrana je lokacija i postojeći nedovršeni objekti nesuđenog centra mobilnog turizma Lora elektro na obali Korane u Karlovcu.

Spomenimo i da je Grad u spomenutu lokaciju utrošio već nešto više od sedam milijuna kuna, po osnovi nadoknade uloženih sredstava u izgradnju projekta Lore elektro, a u čijem je rušenju aktualna politička vlast HDZ-a na čelu baš s gradonačelnikom Jelićem imala više nego aktivnu ulogu. I dok su prije šest godina spomenuti objekti bili 'ruglo za rušenje', sada su postali idealni za smještaj ovog projekta koji bi uskoro trebao privlačiti mnogobrojne turiste.

Prema ideji koju je iznijela Marina Grčić, pomoćnica gradske pročelnice za EU integracije, Kaquarium bi imao 10 velikih bazena s 25 kubičnih metara, 30 manjih bazena za endemske vrste, karantenske bazene, Kneippove staze zdravlja, parke, vodeni labirint za djecu, te prateće sadržaje kao što su konferencijska sala, recepcija i ugostiteljski prostori.

Nakon što je Ministarstvo odlučilo od ukupno 32 prijavljena projekta stati iza ovoga karlovačkoga i još šest projekata, 4. travnja 2013. godine ministar Branko Grčić potpisao je s gradonačelnikom Jelićem sporazum o sufinanciranju tehničke dokumentacije za Kaquarium, ocijenivši ga kao projekt koji je u svojim pripremama otišao najdalje.

Natječajem koji je zatim raspisala agencija „Karla“ tražila se izrada idejnog rješenja, idejnog projekta, glavnog projekta i ishođenje potvrde glavnog projekta. Današnjim potpisom ugovora posao je i službeno povjeren arhitektonskom timu iz studija 3 LHD, koji se novinarima predstavio s interesantnom međunarodnom referentnom listom svojih raznovrsnih i atraktivnih projekata.

U tijeku su izrada studije izvodljivosti i analize troškova i koristi, a nakon što u nekoliko faza ukupnog trajanja od pet mjeseci 3LHD ostvari sve uvjete za ishođenje građevne dozvole, rokovi početka gradnje, za prepušteni su lokalnoj administraciji. Gradonačelnik Jelić kaže da on očekuje „prvu lopatu na gradilištu Kaquarium sigurno tijekom sljedeće godine“.

Piše: Mladen Volarić

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved