Loš srpanj
8.8.2014. 9:59:42h
I kampisti pridonijeli padu noćenja u srpnju
Uspoređujući s prošlogodišnjim, tijekom srpnja je u Puli zabilježen nešto veći broj dolazaka gostiju. Prema podacima pulske Turističke zajednice, u srpnju je evidentirano 12 posto manje domaćih, dok je jedan posto bilo više stranih gostiju.
Martin from Tyrol / flickr.com

Uspoređujući s prošlogodišnjim, tijekom srpnja je u Puli zabilježen nešto veći broj dolazaka gostiju. Prema podacima pulske Turističke zajednice, u srpnju je evidentirano 12 posto manje domaćih, dok je jedan posto bilo više stranih gostiju. Ukupno je u srpnju ostvareno tri posto manje noćenja, od čega dva posto manje stranih. Nijemaca je stiglo osam posto manje, čak za 20 posto manje je pristiglo i Rusa, a za deset posto manje je bilo Španjolaca. No porast u broju dolazaka bilježe susjedni Slovenci, čak trideset posto Englezi, a gotovo 40 posto više je u srpnju bilo Mađara. Šveđana je pristiglo 3.250 što je 27 posto više nego u srpnju lani, dok je više bilo i Slovaka, za 22 posto.

Velik pad zabilježen je u noćenjima Nijemaca, od čak 19 posto, koji su godišnje odmore u Puli mahom provodili u lipnju, budući da su spajali brojne praznike, a i lijepo vrijeme im je išlo u prilog. Unatoč tome, sa zabilježene 63 tisuće noćenja, daleko premašuju sve ostale goste. Lani uveden vizni režim kumovao je manjem dolasku Rusa, i to čak 25-postotnom smanjenju broja njihova noćenja u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Poznati kampisti Nizozemci, koji za lošeg vremena, a upravo je takvo prevladavalo u srpnju, odmah pakiraju kofere, u Puli su ostvarili 22 posto manje noćenja, a izraženo u brojkama 2.956. Sagledavajući noćenja, porast je evidentiran kod Engleza, Norvežana, Ukrajinaca, Šveđana, Slovaka i Švicaraca, Poljaka te Slovenaca koji su u srpnju ostvarili gotovo 30 tisuća. Brojke dolazaka i noćenja Talijana gotovo su izjednačenje s onima od lani. U dolascima, zabilježeno je njihovo povećanje od pet posto, ali s dva posto manje ostvarenih noćenja.

Direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj potvrđuje da je tropostotni minus u noćenjima zapravo bio u kampovima.

- Na srpanjska ostvarenja najviše je, naravno, utjecalo loše vrijeme. No, drugi je razlog taj što se poklopilo nekoliko praznika krajem lipnja, pa je sukladno tomu i očekivano manje Nijemaca i Nizozemaca u srpnju. Ipak, donekle su brojke ujednačene, budući da su naspram pada spomenutih gostiju, drugi u porastu. U kumulativu, Talijani su, primjerice, u noćenjima dosta u porastu, u prvih šest mjeseci zabilježili su porast od šesto posto.

Piše: S. Rojnić Sinković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved