Aktivni odmor
10.8.2014. 9:39:37h
Turisti željni aktivnog odmora: Nestrpljivo čekamo da zabacimo udicu u Jadran!
Par iz Bruxellessa krenuo je na Lošinj, velika rusko-njemačka grupa u Lopar na Rab... Uz kupanje, sunčanje, razgledanje otoka, planiraju se osladiti i ribom, ali ne u restoranima nego se nadaju da će se nešto uhvatiti na njihove udice
Connie Ma / flickr.com

Drugi kolovoški vikend očekivano je donio velike gužve na prometnicama, i to pri dolasku gostiju, ali i u odlasku. Prema Krčkom mostu je bila kolona od otprilike četiri kilometra. »Zmija« automobila vijugala je polako i u suprotnom smjeru obzirom da su gosti, koji su se vraćali kućama, stvorili kolonu sve do Njivica. Pojačan je bio i trajektni promet pa su tako trajekti u pravilu vozili non-stop, bez voznog reda. Tako je bilo i prilikom našeg jučerašnjeg obilaska trajektnog pristaništa Valbiska. Iako je drugi udarni kolovoški vikend, automobili su popunili redove u pristaništu tako da kolone na prilaznoj prometnici nije bilo. Veliki trajekti koji voze non stop uspijevali su »progutati« val vozila koji je pristizao tijekom jutra.

Aktivni odmor
Prometno je bilo i na silasku s trajekta, obzirom da ovuda svojim kućama u velikoj većini idu gosti koji su zaključili odmor na Lošinju i Cresu.

Čekanje na trajekt neki su kratili sjedeći, ali i spavajući na trotoaru pored ceste, drugi su u automobilu igrali – Čovječe ne ljuti se. Bio je to mladi par iz Bruxellessa, Lisa Stoos i Thomas Dupont. U Hrvatskoj su, kažu prvi put i planiraju vidjeti što je više moguće. Stoga putuju vlastitim autom. Kažu, ceste su dobre, a gužve su očekivali obzirom da je ljeto.

Malo na Krku, malo na Rabu
A da se i domaći gosti uspijevaju snaći kako bi koji dan proguštali na moru, rekao nam je Zoran Kovačić iz Zaprešića.

– Bili smo malo na Krku, sad idemo pet dana na Rab. Čekaju nas prijatelji, a bit ćemo smješteni u privatnom smještaju u starom gradu. Svi kažu da je grad lijep tako da se veselimo što ćemo ga konačno razgledati. I naravno, planiramo guštati uz more, na plaži, kazao je Kovačić.

– Sad idemo na Lošinj, i nismo sigurni koliko ćemo ostati. Sve ide onako neplanirano, kako nam se svidi i kad odlučimo ćemo krenuti dalje. Uspijevamo naći mjesto za prespavati, nije sve puno. Planiramo ići sve do Dubrovnika, kazao je mladi par otkrivši i kako su se uopće odlučili doći u Hrvatsku. Kažu, prijatelji su im bili ovdje i rekli kako su se dobro proveli. No izlasci nisu jedino što zanima mlade Belgijance. Reći će kako se žele malo okupati i osunčati, baš izležavati na plaži, ali i odlaziti u razglede znamenitosti te – loviti ribu.

– Da, to nam je plan, baciti koju udicu, nadam se da će se uhvatiti koja ribica, kazao je Thomas.

Osim na Lošinj i Cres, gosti preko Valbiske mogu i na Rab, tim više što je ove godine otvoreno treće pristanište pa ovdje mogu istovremeno pristati tri trajekta.  Mogućnost da na Rab stignu ovuda umjesto preko Stinice, iskoristio je dio putnika, no nije bila velika gužva.

Dolazak željenog trajekt turisti su kratili u hladu gdje smo zatekli veliku rusko-njemačku grupu. Olesja Hoch, Marianne Kirsch, Ina Koch, Veronika Orlov, Nelli Hoch i Lilli Wienas ispričale su kako s obiteljima idu u Lopar. Simpatični Rusi na Rabu će ove godine ljetovati četvrti put. Pitali smo zašto baš na Rabu?

Potraga za vjetrom
– Jedinstven je, stvarno je krasan otok, i ono što nam se najviše sviđa je da se ovdje osjećamo kao doma. Ljudi koji ovdje žive su slični nama, vrlo topli i srdačni. Nama to odgovara. Naravno, i hrana je dobra, odlično je što se još uvijek može naći domaćeg voća i povrća. A da ne kažemo ribe, ispričale su ove gošće, otkrivši kako i ova grupa tijekom ljetovanja planira – loviti ribu. Bit će smješteni u apartmanu i ostaju puna dva tjedna. Kažu, to je taman da se čovjek dobro odmori. A i može si priuštiti. Osim ribolova i guštanja na prekrasnoj Rajskoj plaži, za koju kažu da je super za djecu, planiraju i u razgled starog grada Raba.

Aktivni odmor, pak, na Rabu očekuje Andreasa Adlera, koji na odmor vodi i kujicu Krocket. Odmarat će s prijateljima u kampu, a dobro je, istaknuo je, što je uspio naći smještaj u kojem primaju i četveronožne kućne ljubimce. Ovaj Bavarac na odmoru planira ostati čak tri tjedna, a osim Raba, ideja je obići i Istru. I to u potrazi za vjetrom, jer, naime, bavi se kitesurfingom.

– Na Rabu još nisam bio, tako da nisam još probao rapski vjetar, nadam se da će vrijeme biti dobro te da ćemo moći guštati u kitesurfingu, kazao je Adler.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved