Kritike
11.8.2014. 6:08:50h
Stella: Lorencin opet zanemaruje Dalmaciju. Ne oprašta mi kritičnost
Splitska županija probila se na drugo mjesto po brojkama. Početak kolovoza bolji je od lanjskog, kao i najave za posezonu
Moto Itinerari / flickr.com

Dobri turistički rezultati splitsko-dalmatinske rivijere i novi rekordi samog Splita pali su jučer u sjenu rasprave ministra turizma i direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Prvi je izabrao upravo Split da predstavi dosadašnji turistički score cijele Hrvatske, a drugi smatra nekorektnim što o događaju koji se odvijao na njegovim vratima nije čak ni obaviješten. To više što upravo županija-domaćin Lorencinove presice knjiži ponajveći rast broja gostiju i noćenja prema lani. Ministar Darko Lorencin i šef županijskog TZ-a Joško Stella sreli se i vidjeli tako jučer nisu, ali strelice su razmijenjene.

– Kada je ministar držao sličnu konferenciju za novinare u Puli, tamo su bili direktori i gradskog i županijskog TZ-a, a sada se u Splitu županijskoj Turističkoj zajednici i ne javi. On je i predsjednik Hrvatske turističke zajednice, a naša županija ima odlične rezultate i bilo bi pristojno da se barem javio. Očito mi nije oprošteno što sam javno govorio da su Dalmatinci premalo zastupljeni u inozemnim predstavništvima HTZ-a, da je Istra dobila puno više potpora Ministarstva turizma nego mi te da je nerazumno što je iz Pravilnika izbačeno da direktori TZ-a trebaju imati iskustvo u turizmu. Iako mislim da ovo ignoriranje ima veze s politikom, teme o kojima sam govorio isključivo su stručne. Ja sam i dalje otvoren za suradnju, a mislim da se o stručnim pitanjima mora otvoreno razgovarati – ističe Stella, koji smatra da je i jučerašnja Lorencinova gesta još jedna demonstracija zanemarivanja Dalmacije.

U Lorencinovu kabinetu kažu da nema govora o tome.

– Split je bio domaćin konferenciji za novinare na kojoj smo predstavili rezultate turističkog prometa, a sve je na neki način bilo posvećeno i samom Splitu. Direktorica Turističke zajednice Splita i predstavnici gradske vlasti bili su nazočni, a po istom ključu su pozvani i sudionici pulske konferencije za novinare. Direktoru Turističke zajednice Istarske županije također nije bio poslan službeni poziv – poruka je ministra Lorencina.

Činjenica je, međutim, da se predstavnicima TZ-a Splitsko-dalmatinske županije jučer imalo na čemu čestitati. Preskočili su Kvarner i još samo Istra bilježi više turista i noćenja. No, činjenica je i da ministra Lorencina i direktora TZ-a Splitsko-dalmatinske županije, osim stručnih pitanja i poimanja pristojnosti, razlikuju i stranačke boje. Ministar je ideesovac, a Stella ima člansku iskaznicu HDZ-a.

Izvukla nas Dalmacija
Splitska županija u vrhu

Srpanjska rupa, bez obzira na dubinu minusa Istre i Kvarnera, premošćena je sa samo desetak tisuća turista manje nego lani. Spasila je Dalmacija, koja je u srpnju ugostila 1,5 od ukupno 2,9 milijuna jadranskih gostiju i, za razliku od ostatka obale, uknjižila plus od pet posto. Sličan je omjer i za svih sedam mjeseci, kada je 6,9 milijuna gostiju ostvarilo 37 milijuna noćenja. To je 3,5% posto više turista i 1% više noćenja. Dalmacija pritom knjiži rast broja gostiju od 6, a noćenja od 3,5%.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved