Rab
Brodski nomadi
13.8.2014. 6:50:20h
Po broju kruzera Rab je kvarnerski Dubrovnik
Ove godine u Rab je stiglo 19 kruzera, što je više nego dvostruko više u odnosu na 2013. Broj dolazaka bio bi i veći da Sea Cloud nije potpuno izostavio Hrvatsku
TravelingOtter / flickr.com

Dok primjerice Rijeka nikako ne može povećati broj dolazaka kruzera s jednog ili dva godišnje, Rab se polako pretvara u »kvarnerski Dubrovnik« kada je u pitanju dolazak tih velikih i atraktivnih plovila. Ove godine naime bilježi se ogroman rast u broju dolazaka, čak 19, što je više nego dvostruko više u odnosu na 2013. godinu. U Turističkoj zajednici Grada Raba smatraju da je ovo vrlo ohrabrujuća brojka, pogotovo ako se uzme u obzir da je sezona, manje-više u cijeloj zemlji pa tako i na Rabu, za sada prilično »mršava«.

   – Na sam spomen kruzera u Hrvatskoj, te takvog vida turizma i gostiju prva, a možda i jedina asocijacija je grad Dubrovnik, eventualno u posljednje vrijeme i Split. Kada se pogleda broj dolazaka kruzera i njihovih gostiju u ova dva grada, dolasci u sve ostale destinacije na hrvatskoj obali su slikovito rečeno samo kap u moru, odnosno zanemarivi su. No ipak, u vrijeme kada se na gotovo cijeloj hrvatskoj obali u destinacijama bilježe minusi u turističkom prometu, u ovom segmentu Rab u 2014. bilježi pozitivan pomak, kaže Luka Perčinić iz Turističke zajednice Grada Raba.

   Najavljeni i potvrđeni dolasci raspoređeni su od 8. svibnja do 23. studenog, kada je planiran posljednji dolazak malog kruzera Corinthiana, koji će u rapsku luku uploviti ukupno 15 puta. Sea Dream dolazi tri puta, a iznimno atraktivna kombinacija jedrenjaka i kruzera zvana Sea Cloud jednom.

   – Ukupni broj dolazaka bi bio sigurno za četiri ili pet veći da Sea Cloud nije iz svojih programa potpuno izostavio Hrvatsku. Razlog tome nije nezadovoljstvo gostiju destinacijama, već nebrojeno puta dokazano smiješni i nelogični hrvatski propisi, koji gostima ovog jedrenjaka i kruzera posljednje četiri godine brane kupanje. Ovaj brod inače plovi cijelim Mediteranom i ni u jednoj zemlji nije imao sličnih problema. Ovogodišnji dolazak Sea Clouda u Rab nije bila redovna već charter vožnja VIP Münchener Herrncluba, članovi kojega su odlučili posjetiti i naš grad, dodaje Perčinić, napomenuvši da kompanije koje su u svoj program odlučile uvrstiti Rab na ovim rutama najčešće povezuju Veneciju i Dubrovnik. U rapsku luku uplovljavaju s cruiserima male i srednje veličine.

   – Kruzerima je u Rab došlo ukupno blizu 2.000 gostiju, koji su mogli uživati u stručnom vođenju gradom u pratnji lokalnih rapskih vodiča, posjeti i prezentaciji Udruge rapskih samostreličara te kušanju tradicionalnih rapskih slastica kao što su rapska torta, muštaćoni, fritule… Za određene brodove osigurana je i vođena biciklistička tura te najam bicikala, a neki su tražili koncertni prostor, što je uključivalo i najam stolica, glasovira i ugađanje glasovira, napominje Perčinić, koji smatra da su sve to dokazi protiv tvrdnje da od gostiju s kruzera nema koristi.

   – To zasigurno nije točno. U našem primjeru više subjekata turističke ponude, svatko iz različitog segmenata ponude, bio je uključen u prihvat ovih brodova i njihovih gostiju. Po pitanju zadovoljstva gostiju destinacijom, viđenim i doživljenim, prema povratnim informacijama koje kompanije dobivaju od svojih gostiju, Rab je uvijek dobio visoku ocjenu. To nas veseli, ali mi sami znamo da ima još puno prostora za napredak i za popravak, odnosno za podignuti kvalitetu ponude u gradu, zaključio je Perčinić, napomenuvši da je Turistička zajednica već započela kontakte s kompanijama i brodarima oko eventualnih mogućih novih dolazaka za iduću godinu.

Piše: Ivor Balen

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved