Lopar
Još ni sve propalo
15.8.2014. 6:04:30h
Njemački gosti spašavaju sezonu u Loparu i Rabu
Na Loparu se od 1. do 10. kolovoza bilježi 9 posto više dolazaka, dok su noćenja na razini prošle godine. I u Rabu je kolovoz na razini prošlogodišnjeg, s oko 18.000 gostiju dnevno.
David Bailey / flickr.com

Ako je suditi po statističkim podacima za prvih desetak dana kolovoza, sezoni na otoku Rabu, kako na području Općine Lopar tako i samoga Grada Raba, naziru se bolji dani. Broj dolazaka i noćenja na razini je prošle godine, a jaka predsezona donekle izvlači minuse iz srpnja.

   U Loparu se od 1. do 10. kolovoza čak bilježi i rast od 9 posto više dolazaka, dok su noćenja na razini prošle godine. Prema očekivanjima, hrvatski turizam spašavaju Nijemci koji su, kako će ovdje netko u šali reći, konačno proslavili naslov nogometnih prvaka svijeta, pa sada mogu i na more.

Nijemci čine čak 44 posto gostiju u Loparu u kolovozu, a slijede Mađari, Austrijanci i Slovenci s oko devet posto te Česi i Talijani s oko pet posto. Broj Nijemaca u kolovozu je narastao za četiri posto od odnosu na lanjski, a broj Mađara za sedam posto.

  Nada u ferije i sunce
Završna statistika za srpanj pokazuje da je u Loparu zabilježen pad od 9 posto u noćenjima, odnosno 10 posto u dolascima. No zbirni podaci za razdoblje od 1. siječnja do 31. srpnja pokazuju manji pad – 4 posto, pri čemu su »podbacili« Nijemci (9 posto manje), a stvar donekle popravili Mađari (15 posto više). Na taj način su sjeverni susjedi Hrvatske došli na podjelu drugog mjesta u broju dolazaka, rame uz rame s Austrijancima.

   – S obzirom da tri ili četiri najvažnije pokrajine u Njemačkoj imaju školske praznike sve do početka rujna, uz dobro vrijeme nadamo se da će kolovoz ispraviti jedan dio minusa iz prvih sedam mjeseci, a nadamo se i dobrom rujnu, rekao je direktor Turističke zajednice Općine Lopar Marin Mušćo .


   Njegov kolega iz TZ Grada Raba Nedo Mikelić ističe da je i u Rabu kolovoz na razini prošlogodišnjeg, odnosno da je na području grada u prvih 11 dana svaki dan boravilo oko 18.000 gostiju, što je na razini ukupnih smještajnih kapaciteta.

Trajekt se čeka sve kraće
Nedo Mikelić naglasio je jednu prednost Raba u odnosu na prošle godine, a to je sve kraće vrijeme čekanja trajekta.
   – Imamo dvije naplatne kućice na svakoj strani, a minule subote su četiri trajekta plovila bez plovnog reda do 17.30 sati, a tri skroz do 21 sat. Takav način organizacije i rada doveo je do toga da gosti više ne čekaju duže od pola sata na trajekt, a nekad je red bio do magistrale, ističe Mikelić.

Lipanjski rekorder

– Trenutačno se na otoku teško može pronaći smještaj, eventualno za noć ili dvije u hotelu, i to niže kategorije, ističe Mikelić.

   Uz pad u srpnju od oko 10 posto, Rab također, kako se pokazuje, »spašava« lipanj koji je bio iznimno dobro posjećen. Tada je na području Grada boravilo čak 19 posto više gostiju nego godinu prije, što je ukupni minus u prvih sedam mjeseci dovelo na 5 posto.

   – U lipnju smo bili rekorder na razini županije, a slabiji podaci iz srpnja mogu se još nadoknaditi. Treba uzeti u obzir da Rab zadnjih deset godina stalno raste u prometu od 1 do 3 posto godišnje i u dolascima i u noćenjima – rekao je Mikelić.

   S obzirom na dobru vremensku prognozu, raspored školskih praznika u Njemačkoj i ostale naznake, u Rabu također vjeruju da će sezona doći na razinu prošlogodišnje. Ako je suditi po krcatim ulicama i trgovima kojima se ovih dana jedva može proći, mogao bi to doista biti fotofiniš…

Piše: Ivor Balen

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved