Velika
Papuk
19.8.2014. 11:03:12h
Uskoro adrenalinski park i kamp za višednevne posjetitelje
Nastojeći gostima i posjetiteljima ponuditi nove sadržaje kako bi se oni što ugodnije osjećali i Parku prirode Papuku na omiljenom izletištu Jankovac rade na obogaćivanju ponude.
/ pozeska-kronika.hr

Nastojeći gostima i posjetiteljima ponuditi nove sadržaje kako bi se oni što ugodnije osjećali i Parku prirode Papuku na omiljenom izletištu Jankovac rade na obogaćivanju ponude. U tijeku su radovi na izgradnji novog objekta Info točke za kojega je ova ustanova dobila potporu Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost u iznosu od 4 milijuna kuna.

Kristina Kožić ravnateljica park prirode papukNovi će objekt značajnije obogatiti turističku ponudu Parka prirode Papuk te sadržaje. Tako će imati suvenirnicu te izložbeno prezentacijski prostor, dvoranu s 40-ak sjedećih mjesta za školu u prirodi i slično.
Na Jankovcu su u tijeku i drugi radovi. - Izgradnjom ovog objekta želimo zaokružiti ponudu ovog prostora to više jer je riječ o uistinu dobro posjećenom izletničkom lokalitetu. Tu smo još uredili jedno dječje igralište a postavljena je i staza za osobe s invaliditetom. Nedostaju još table na brajevom pismu tako da će i slijepe i slabovidne osobe moći imati uvid u ono što ih okružuje - rekla je Kristina Kožić, ravnateljica parka prirode Papuk.
Do kraja godine park prirode će biti obogaćen novim turističkim sadržajima koji će ovaj kraj Slavonije učiniti još zanimljivijim gostima i izletnicima. S izgradnjom ovoga objekta bit će zaokružena turistička ponuda Jankovca kao najznačajnijeg izletničkog lokaliteta u Parku prirode Papuk.
Park prirode Papuk ali i općina Velika uskoro će biti bogatiji za još jedan turistički sadržaj. Riječ je o eko edukatinnom adrenalinskom parku za kojega stručnjaci ove javne ustanove izrađuju projektnu dokumentaciju. Adrenalinski park Duboka nalazit će se uz rijeku Dubočanku na poznatim veličkim livadama koje inače okupljaju veliki broj posjetitelja. Izrada dokumentacija kako se očekuje trebala bi biti završena do kraja ove godine kako bi već iduće mogla započeti izgradnja i uređenje.
Uz adrenalinski park izgradio bi se i kamp sa svom infastrukturom koja je potrebna izletnicima za boravak i po nekoliko dana. Tako bi najkasnije već iduće godine Veličke livade to omiljeno izletište mnogih ljubitelja prirode zasjalo novim sjajem nudeći posjetiteljima ugodniji boravak u Parku prirode Papuk.
U sklopu obilježavanja 15. obljetnice postojanja Park prirode Papuk ove će jeseni biti domaćinom okupljanja čuvara prirode odnosno rendžera iz svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj. Dvodnevni skup rendžera u Parku prirode Papuk bit će organiziran 25. i 26. rujna.
park prirode papuk predavanjeParkom prirode Papuk je proglašen još 23. travnja 1999. godine a zahvaljujući svojim geomorfološkim, klimatskim i vegetacijskim karakteristikama on je stanište mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Zbog vrijednog geološkog nasljeđa PPP je postao dijelom europske i svjetske asocijacije geoparkova i prvim geoparkom u Hrvatskoj.
Unutar Parka prirode Papuk podsjetimo nalaze se brojna područja koja imaju veći stupanj zaštićenosti nego ostali dijelovi parka. Status posebno zaštićenih područja ima Jankovac koji je 1955. godine proglašen zaštićenom Park – šumom, zatim Rupnica koja je još 1948. godine proglašena prvim geološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj. Tu je i Sekulinačka planina,150 godina stara šuma bukve i jele koja je kao posebni rezervat šumske vegetacije na površini od 8 hektara zaštićena još 1966. godine.
U Parku prirode Papuk posebnu zaštitu kao spomenik prirode imaju i Stari hrastovi zaštićeni 2005. godine. Visina stabala je tu oko 33 metra a stara su oko 420 i 500 godina. Kao spomenik prirode zaštićeno je i Stanište tise a kao specijalni floristički rezervat zaštitu imaju Pliš-Mališćak-Turjak-Lapjak.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved