I sad...
22.8.2014. 6:17:56h
Sezona – top ili flop?
S Velikom Gospom bliži nam se i kraj turističke sezone, barem njenog glavnog i udarnog dijela. I polako tražimo ozbiljan odgovor na pitanje: je li sezona bila uspješna ili neuspješna?
Grant Bishop / flickr.com

S Velikom Gospom bliži nam se i kraj turističke sezone, barem njenog glavnog i udarnog dijela. I polako tražimo ozbiljan odgovor na pitanje: je li sezona bila uspješna ili neuspješna? Sudeći po medijskim natpisima, hrvatski turizam ove godine sigurno ne obara rekorde. Po onome što sam vidjela na svom ljetovanju čini mi se da ipak nećemo ni doživjeti turistički brodolom.

Prva etapa moje ljetne turneje po Jadranu bio je Dubrovnik. Prilikom mog boravka početkom kolovoza grad je bio solidno posjećen. Od velikog dijela turističkih djelatnika čula sam da je sezona podbacila – sa sjetom su govorili o lanjskoj i prijašnjim sezonama kad se Stradunom praktički nije moglo proći. Samo jedan taksist nije bio razočaran. Konstatirao je da se krajem sprnja, i u najboljim godinama, bilježi lagan pad turista.

Dubrovnik, grad-uzor

Uz dubrovačke cijene i popunjene kafiće, restorane, izletničke brodove, zidine te smještajne kapacitete mi se čisto subjektivno čini da Grad ni ove godine nema loše rezultate. Možda ne željenu sezonu, ali daleko od loše.

Ipak, mora se priznati da je Dubrovnik izuzetak u Hrvatskoj. Kako sam ovog ljeta uspjela otići na jednodnevni izlet u Crnu Goru, primijetila sam da tako misle i susjedi. U Kotoru su nam ugostitelji u šali dobacili kako bi bilo lijepo da im pošaljemo malo naših gostiju te su nam udijelili prospekte i vizitke kako bismo ih reklamirali.

Splitsko stanje turizma

Moja druga ljetna postaja na nekoliko dana bio je Split. I odmah moram reći – voljeli li Ultra festival ili ne, učinci te manifestacije na prihode iz splitskog turizma apsolutno su pozitivni. Naslušala sam se priča o bijegu na selo ili u stan kod roditelja kako bi se po ultranapuhanim cijenama iznajmio vlastiti stan tijekom tih nekoliko dana festivala.

I za vrijeme mog boravka u gradu pod Marjanom bilo je dosta posjetitelja. Dok je prijašnjih godina Split za većinu turista bio međupostaja na putu prema drugim hrvatskim destinacijama, izgleda da se to polako mijenja.

Viška priča

Svoju ljetnu priču završila sam na jednom od meni najljepših i najdražih naših otoka, iako je konkurencija zaista jaka. U i na Visu vrijeme teče sporije. Bila udarna sezona, bilo turistiška smjena, bila špica – na Visu nikad nije gužva.

Bez obzira na potražnju restorani, pekarnice, pošta, frizerski salon te slični objekti, i to većina njih, između 16 i 19 sati ne rade – tad je vrijeme za ručak i odmor. Domaći se ne žale, ne prizivaju horde turista, njima takav turizam odgovara. A mislim da upravo zbog toga i predivne prirode ljudi dolaze i rado se vraćaju na otok.

Prolazna ocjena

Tri etape ljetnog putovanja po Jadranu, tri priče o turističkoj sezoni. Nekima je lošije, nekima bolje, a nekima jednako dobro kao i uvijek. Uzmemo li zlatnu sredinu između svih tih priča i dojmova, mislim da možemo slobodno zaključiti da će i ova turistička sezona završiti sasvim zadovoljavajućim rezultatima.

Piše: Jelena Barukčić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved