Pula
Antika
27.8.2014. 11:43:40h
Arheološka nalazišta kao turistički mamac
Pulska turistička kompanija Uniline projektom arheološkog turizma intenzivira svoje poslovne aktivnosti na tržištu posebnih interesa koje je i u europskom i svjetskom turizmu rastuća kategorija.
John W. Schulze / flickr.com

Pulska turistička kompanija Uniline projektom arheološkog turizma intenzivira svoje poslovne aktivnosti na tržištu posebnih interesa koje je i u europskom i svjetskom turizmu rastuća kategorija. Kako priopćuju iz te tvrtke, arheološki je turizam jedan od posebnih oblika turizma u koji su do sada su najčešće bili uključeni arheološki muzeji i destinacije u blizini arheoloških nalazišta, a manje turističke agencije s ponudom ciljanih paket aranžmana za to tržište.

Tematske radionice

Stoga se Uniline intenzivnije uključio u to tržište te u suradnji s Arheološkim muzejom Istre (AMI) na domaćem i svjetskom tržištu nudi razglede arheoloških nalazišta u Istri, ali i ponudu tematskih paketa. U sklopu tih paketa nalaze se programi aktivnog arheološkog turizma koji uključuju i mogućnost sudjelovanja gostiju-amatera, ali i stručnjaka-arheologa u arheološkim iskopavanjima.

Ovaj turistički proizvod namijenjen je specijaliziranim grupama, ali i svim zainteresiranim pojedincima ili grupama u vidu klasične turističke ponude. Sve je usklađeno s programima iskopavanja AMI-ja kao i nadležnog Ministarstva kulture, a odlascima na nalazište prethode prezentacije o nalazištu i onome što ona kriju. Zamišljene su i tematske radionice, katalogizacija iskopanog, konzerviranja i drugi oblici arheološkog posla koje bi kompletno vodili arheolozi-profesionalci iz AMI-a. Godišnje se u suradnji s AMI-jem otvaraju tri lokacije na kojima turisti-arheolozi, ali i druge zainteresirane skupine, mogu boraviti i sudjelovati u arheološkim programima, i to vezanim za rimsko doba, srednji vijek ili prapovijest te podvodnu arheologiju.

Arheološki turizam

Uniline, kao jedna od najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, već duže vrijeme radi na razvoju ponude arheološkog turizma, a uz ostalo su je već dijelom i predstavili na mediteranskoj burzi arheološkog turizma "Borsa del turismo archeologico" sredinom studenog prošle godine održanoj u Arheološkom parku u Paestumu u Italiji. Na toj burzi Uniline je nastupao u suradnji s AMI-jem i Turističkom zajednicom grada Pule te je iskazano veliko zanimanje za arheološku baštinu Istre i Hrvatske. Voditelj projekta arheološkog turizma Marino Levak naglašava da je inicijativa za pokretanjem ove vrste usluge započela još prije par godina.

- S obzirom na svoju bogatu povijesno-kulturnu, pa i arheološku baštinu, koja seže i više od pet tisuća godina unazad s Vučedolskom kulturom i nalazištem kod Vukovara, Hrvatska svakako ima veliki potencijal za razvoj arheološkog turizma. Rezultati naših aktivnosti usmjerenih u razvoj ovog specifičnog turističkog proizvoda već ukazuju da na to da će ovaj oblik turizma u narednim godinama imati uzlazni trend. Uniline je u arheološkom turizmu kao tržištu posebnih interesa prepoznao odličan motiv za dolaske turista u Hrvatsku, kao i priliku za produljenje turističke sezone što su i neke od temeljnih odrednica hrvatske turističke strategije do 2020., zaključuje Levak.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved