Kruševo
Aktivno
28.8.2014. 5:41:37h
Mićanovi dvori: rafting pa dobra spiza
Prije 15-ak godina Đuro Župan je, nakon rata u kojem je bio, kao policajac-specijalac, jedan od ključnih zapovjednika obrane zadarskog područja, a zatim i šef osiguranja predsjednika Franje Tuđmana, te kratkotrajnog izbivanja u inozemstvu, odlučio pokrenuti potpuno novi posao.
James McCauley / flickr.com

Prije 15-ak godina Đuro Župan je, nakon rata u kojem je bio, kao policajac-specijalac, jedan od ključnih zapovjednika obrane zadarskog područja, a zatim i šef osiguranja predsjednika Franje Tuđmana, te kratkotrajnog izbivanja u inozemstvu, odlučio pokrenuti potpuno novi posao. Vratio se u svoje rodne Župane, u mjesto Kruševo iznad Obrovca, te je paralelno s obnovom srušene stare kamene potleušice u kojoj se i rodio, odlučio na obližnjoj rijeci Zrmanji pokrenuti za to doba jednu potpuno novu vrstu turističke ponude: rafting, spuštanje niz rijeku gumenim čamcem za više veslača.

U to doba rafting je bio rezerviran tek za rijetke sportaše željne adrenalina, aktivnog odmora i avanture, ali se s vremenom Županovo prepuštanje vlastitoj poduzetničkoj intuiciji i slapovima Zrmanje pokazalo kao ispravan potez. Sve je više pojedinaca i organiziranih skupina uključenih u “team building” niza tvrtki odlučilo uživati u raftingu.
Tako je nastala danas poznata agencija “Riva rafting centar”, dok je uz obnovljenu rodnu Đurinu potleušicu, u etapama i kroz godine, izraslo impozantno kameno imanje poznato kao “Mićanovi dvori”. To je imanje danas baza čitave priče o sportskom, rekreacijskom, izletničkom i gastroturizmu toga kraja, ali su tu Župan i njegovi suradnici uredili i bazen te nekoliko apartmanskih kućica uz minimalne intervencije u prirodi, kako bi gosti mogli uživati u izvornom, prirodnom ambijentu. S jutarnjim pjevom ptica umjesto alarma s mobitela i uvijek prisutnim mirisom sela, ovaca, koza i drugog blaga sa susjednih dvorišta.
Gdje se spajaju rijeka i more

– Ovdje se spajaju Bukovica i krš, rijeka Zrmanja i Novigradsko more. To je sve jedna cjelina s puno različitosti u relativno malo prostora i tu sam prepoznao golem potencijal, i za specijalizirane oblike turističke ponude i za naš gastronomski dio kao neophodni prateći sadržaj. Svi izleti ili raftinzi ionako završe s ručkom ili večerom u “Mićanovim dvorima” – kaže Župan.

“Rifa rafting centar” danas ima svoju agenturu u centru Obrovca koja je centralna recepcija, svojevrsni info i distribucijski centar svega što se nudi. A to su: smještaj gostiju u vlastitim i partnerskim sobama i apartmanima, rafting na 14 kilometara Zrmanje, kajak na mirnim vodama u donjem toku, izleti brodom niz Zrmanju i po Novigradskom moru u koje se ulijeva, pješačke ture po okolnim brdima, izleti u Cerovačke pećine, za što “Riva” jedina ima koncesiju, ali i veslanje na dasci i paintball. Cijeli raznoliki posao ide uz pomoć osposobljenih 20-ak vodiča i skipera koji su ili stalno ili povremeno zaposleni u agenciji.

Kako je ponuda sadržaja široka, tako je i ponuda hrane još šira. U “Dvorima” možete dobiti jela od janjetine ili jaretine ispod peke i s ražnja isključivo od uzgajivača iz susjedstva, domaći sir, ali i pašaru, vrstu ribe list koja živi samo u Zrmanji, naravno i ribu iz Novigradskog mora, a kuriozitet je da se hobotnice, lignje i orade mogu uloviti čak i visoko uzvodno u Zrmanji. Nevjerojatno, ali istinito.

Zbog tako široke ponude, Županova tvrtka radi tijekom čitave godine. Stalno tu stižu grupe turista, ljeti najviše iz hotela na zadarskoj i biogradskoj rivijeri, a u drugom dijelu godine ne prestaju stizati team building grupe iz Hrvatske i Europe. Baš na dan našeg posjeta bila je tu skupina djelatnika švedskog “Metroa”, koji su se, makar je padala kiša, spuštali niz Zrmanju, da bi se poslije dobro najeli i zabavili u “Mićanovim dvorima”.

U kamenom je kompleksu, ispod seoskoga gumna koji može poslužiti i kao zgodan prostor za fine večernje programe, Župan osigurao oveći podrum koji će postati kušaonica vina i ulja, pršuta i sira ovoga kraja, Bukovice i Ravnih kotara. Ali to je samo jedan o njegovih planova.

Za sada mu je na prvom mjestu izgradnja novih smještajnih kapaciteta u kampu “Mićanovih dvora”, pa onda, kao nedovršeni dječački san, formiranje male ergele konja za konjičke izlete po okolnim gudurama i poljima, točnije uspostavljanje nove konjičke staze kroz Bukovicu, te organiziranje izleta po svim vjerskim objektima ovoga kraja, kojih od Karina do manastira na Krupi ima jako puno. Podizanje razine gastroponude u okvirima izvornog i kvalitetnog je također jedan od važnih Đurinih planova za sljedeće godine.
Ne fali adrenalina

Nije nevažno napomenuti još dvije stvari. Župan je 2005. pokrenuo prvu hrvatsku rafting-regatu, koja se održava svake godine u proljeće i koja je postala toliko popularna da domaćini moraju ograničiti broj timova sudionika. Ono u što se “Riva rafting centar” otprije upustio jesu speleološka istraživanja Cerovačkih i drugih pećina na ovom prostoru, pa je u njegovoj organizaciji, ili uz suradnju, izdano nekoliko stručnih edicija nakon takvih istraživanja.

Manje je poznato da je slavni Felix Baumgartner, prvi čovjek koji je 2012. skočio padobranom s ruba svemira, prije toga izveo nevjerojatan skok također padobranom, ali u u jamu Mamet na Velebitu, duboku 190 metara, vježbajući tako za onaj svemirski skok, i to baš u organizaciji i uz pomoć Đure Župana i RRC-a.

Piše: Mario Vuksan

Zašto Obrovac ne prepoznaje turizam?
“Riva rafting centar” sa svojom cjelokupnom ponudom najvažnija je turistička tvrtka na cijelom području grada Obrovca, u kojem je zatvoren čak i jedini hotel koji je gradić imao još prije rata. Đuro Župan, međutim, ne krije da mu suradnja s gradskim vlastima i Turističkom zajednicom nije baš najbolja, nije baš jasno zbog čega, ali je sasvim sigurno da Obrovac sa svim svojim mjestima i nema neku osobitu ambiciju u turizmu makar je cijeli njegov kraj, od velebitskih padina do rubova Bukovice, rajsko mjesto za sve one koji vole uživati u različitom, ali i lako dostupnom.

Baš je “Riva rafting centar” prvi osmislio i na tim osnovama pokrenuo vlastitu ponudu. Svi zaposlenici agencije su iz obrovačkoga kraja, Župan traži namirnice za svoju kuhinju isključivo kod lokalnih proizvođača i dobavljača, a agencija puni apartmane uz obale Novigradskog i Karinskog mora, u Kruševu i Karinu, pa čak i u Starigradu, a odatle gosti dolaze uživati u sadržajima koje im agencija nudi. Uz samu Zrmanju, uz njezin donji tok, tamo u Muškovcima i uokolo, sve je više mještana koji u svojim kućama uređuju i nude apartmane turistima baš zbog “muvinga” koji je pokrenuo Župan sa svojom agencijom.

Postali su brending-uporište cijelog kraja i svih onih njegovih stanovnika koji vide veliki turistički potencijal obrovačkog područja. Sam Župan stalno planira povećati vlastite smještajne kapacitete, ali bi mu podjednako bilo drago da se i drugi u njegovu Kruševu, u gotovo nedirnutim starim imanjima, odluče ponuditi koji novi turistički krevet ili sadržaj.

Link na originalni lanak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved