Opatija
4.9.2013. 23:07:36h
Nikad bolji kolovoz - oboren povijesni rekord u broju noćenja
Na Velu Gospu, 15. kolovoza ove godine zabilježen je najviši broj noćenja otkako je opatijske Turističke zajednice – toga dana ostvareno je čak 7.263 noćenja na području 'Stare dame'.
Flaxe / flickr.com

Na Velu Gospu, 15. kolovoza ove godine zabilježen je najviši broj noćenja otkako je opatijske Turističke zajednice – toga dana ostvareno je čak 7.263 noćenja na području ”Stare dame”.
Opatija – Uspješan turistički kolovoz, ako je suditi prema statističkim pokazateljima, doživjela je ove godine Opatija, a izvrsni rezultati ”ojačani” su i rekordnim podatkom: 15. kolovoza ove godine zabilježen je najviši broj noćenja otkako je opatijske Turističke zajednice – toga dana ostvareno je čak 7.263 noćenja na području ”Stare dame”.

- Nikad dosad nismo uspjeli prijeći tu ”magičnu brojku” od 7.000 noćenja u jednom danu, no proteklog je mjeseca čak tri dana sredinom kolovoza zabilježeno više od 7.000 noćenja, s vrhuncem na Velu Gospu. Stoga i ne čudi da su i ostali podaci o popunjenosti dobri – hoteli su tijekom kolovoza bili popnjeni u prosjeku čak 98 posto, privatni smještaj također je ostvario odličnih 84 posto popunjenih kapaciteta, a ukupan prosjek iznosi nam 94 posto, kazala je ravnateljica Turističke zajednice Opatija Suzi Petričić.

Tijekom kolovoza tako je ukupno zabilježeno gotovo 50.000 dolazaka, što je sedam posto više nego u istom razdoblju lani, te 204.000 noćenja, koja su također bolja nego lanjske godine, i to za 4 postotna poena.

- Ono što nas također veseli jest da je u tome u najvećem broju sudjelovala demografska skupina osoba od 41 do 50 godina, koji su ostvarili ukupno nešto više od 40 tisuća noćenja, te da nam je najbrže rastuća skupina ona od 31 do 40 godina, koja raste po stopi od 7 posto, što znači da smo se otvorili i prema posjetiteljima srednje generacije, kazala je Petričić.

Najjača emitivna tržišta i dalje su dominantna. Tako su na prvom mjestu Nijemci sa 6.125 dolaazka (20 posto više nego lani) i 36.000 noćenja (8 posto više nego lani), koji su u ukupnom broju gostiju sudjelovali s gotovo 18 posto. Slijede Talijani s 14 posto udjela, što znači 7.850 dolazaka (11 posto više nego lani) i 28.600 noćenja (8 posto više), te Austrijanci sa 6.000 dolazaka (15 posto rasta) i 24.600 noćenja (8 posto rasta). U padu je broj gostiju iz Rusije, koji su imali 30 posto manje noćenja i gotovo 40 posto dolazaka, te Francuske, koji su imali 3 posto više dolazaka, ali su ostvarili 8 posto manje noćenja nego u kolovozu 2012. godine. Domaći gosti sudjelovali su u ukupnom rezultatu s oko 3.000 dolazaka (25 posto rasta) i 10.600 noćenja (15 posto rasta), što iznosi oko 5 posto, dok na strane goste otpada 95 posto ukupnih noćenja.

- Gledano po zemljama, evidentan je rast potražnje iz zemalja višeg standarda kao što su SAD koje imaju 34 posto više noćenja, Švicarska s 15 posto više dolazaka te UK s čak 25 posto više dolazaka, a najveći rast noćenja zabilježili smo kod Slovenaca, koji su u kolovozu upisali gotovo 5.000 noćenja, što je za 65 posto više nego lani, istaknula je Petričić.

Piše: Davor Žic / Liburnija.net

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved