6.9.2013. 5:18:40h
Vize i birokracija otpuhale ruske turiste
Zbog uvođenja viznog sustava za ruske turiste, još se zimus očekivalo da će manje gostiju iz te zemlje putovati u Hrvatsku.
Gordon Werner / flickr.com

Zbog uvođenja viznog sustava za ruske turiste, još se zimus očekivalo da će manje gostiju iz te zemlje putovati u Hrvatsku. Naime, do kraja kolovoza bilo je 27 posto manje ruskih gostiju (40,5 tisuća) i 26 posto manje noćenja (480 tisuća) iz te zemlje.

I dok se turistički promet uspio nadoknaditi gostima iz drugih zemalja, na što su istarski hotelijeri bili prisiljeni jer su im ruski turoperatori svakog tjedna otkazivali zakupljene čartere, ove će posljedice itekako osjetiti u financijama.

Nije ni čudo kada se zna da su Rusi poznati kao dobri potrošači, a uz to su hotelijeri, koji su imali i do 45 posto manje noćenja nego lani, u žurnoj potrazi za novim gostima spuštali cijene.

- Tek krajem siječnja izašao je natječaj za prijem zaposlenika za izdavanje viza i tek je tada zakupljen prostor za vizni centar. Turoperatori su stalno pitali odgovorne ljude u našem veleposlanstvu u Moskvi koji će biti uvjeti prije tog 1. travnja kada je vizni sustav uveden, međutim nitko im na to nije htio odgovoriti, već su trebali sačekati početak travnja. Tada su ljudi nahrupili, kako bi ishodovali vize za srpanj i kolovoz, ali to nisu mogli učiniti jer se viza može ishodovati samo 60 dana prije puta. Uostalom, za prikupljanje potrebnih dokumenata treba izgubiti čak dva dana, a na početku je u viznom centru radio jedan djelatnik i redovi su bili dugački po 200 metara, čuli smo priču jednog istarskog turističkog djelatnika.

Financijske gubitke zbog pada ruskih gostiju nije posebno komentirao prvi čovjek hrvatskog turizma - resorni ministar Darko Lorencin. Tek je u pisanom odgovoru naveo da je u prvih šest mjeseci ove godine hrvatski turizam imao porast prihoda za 6,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Uz vizni režim, na ovogodišnje brojke iz Rusije utjecalo je još nekoliko faktora, kao što su gospodarska situacija, tečaj rublja te preslagivanja na turoperatorskom tržištu. Naime, Rusija je prvi puta nakon četiri godine zabilježila pad proizvodnje i zemlja se suočila s recesijom, navodi Lorencin. U Rusiji je otvoreno 17 viznih centara, a omogućeno je i online predavanje zahtjeva za vizu.

Piše: B. BAN

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved