Zadar
6.9.2013. 7:21:24h
ŠUPE: 'Ukoliko želimo produžiti posezonu grad Zadar treba razmišljati o izgradnji kongresne dvorane'
Nakon objavljenih ovogodišnjih rezultata turističkog prometa na području Turističke zajednice grada Zadra, za prvih osam mjeseci donosimo vam mišljenje o svemu Zvonka Šupe, direktora Turističke zajednice Grada Zadra:
peatc / flickr.com

Nakon objavljenih ovogodišnjih rezultata turističkog prometa na području Turističke zajednice grada Zadra, za prvih osam mjeseci donosimo vam mišljenje o svemu Zvonka Šupe, direktora Turističke zajednice Grada Zadra:
1. Izvrsna turistička sezona je, možemo reći, iza nas. Koliko ste zadovoljni rezultatima?
Turistička sezona još uvijek traje, a s dosadašnjim rezultatima smo više nego zadovoljni. Jedan od primarnih ciljeva TZ grada Zadra iz godine u godinu je povećanje fizičkog obujma turističkog prometa od 3 – 5 %, a temeljem dostavljenih podataka za prvih osam mjeseci 2013. godine evidentno je povećanje iznad svih naših očekivanja. Naime, u razdoblju siječanj – kolovoz 2013. godine u Zadru je boravilo 248.875 gostiju (+13%), koji su ostvarili 989.291 noćenje (+10%). Ukoliko navedenim podacima pribrojimo ostvaren turistički promet nautičkog turizma za prvih sedam mjeseci, na području TZ grada Zadra boravilo je 256.106 gostiju, koji su ostvarili 1.030.713 noćenja. Milijuntno noćenje ostvareno je po prvi put već u mjesecu kolovozu.
2. Što je, prema Vašem mišljenju, najviše privuklo turiste u naš grad?
Grad Zadar je grad iznimne 3000-ljetne povijesti i izuzetno vrijednog kulturnog naslijeđa, grad koji uvijek iznova nudi nešto novo i posve originalno. Tu prvenstveno mislim na dosad već dvije etablirane urbane instalacije, svjetski poznate Morske orgulje i Pozdrav suncu, koje su Zadar učinile još atraktivnijim. Uređenjem gradskih površina poput Poljane Ivana Pavla II. i Poljane Šime Budinića otvorene su nam mogućnosti organiziranja događanja poput Moreške, folklornog nastupa Lado, europskog orkestra mladih, te niza ostalih podržanih zbivanja poput koncerta 2Cellos u skopu našeg ljetnog programa. Organizacijom svakodnevnih raznih događanja i manifestacija nastojimo kontinuirano stvarati brand turistički atraktivnog grada s ciljem pozicioniranja Zadra kao destinacije hit odredišta i doživljaja. Svakako želim naglasiti višegodišnji trud svih turističkih djelatnika privatnog i javnog sektora te iz sustava tz-a, koji iz godine u godine obogaćuju i implementiraju turističku ponudu prateći svjetske trendove i potražnju turista. Uvođenjem novih zračnih linija, Grad Zadar doživljava značajan porast dolazaka i noćenja sa emitvnih tržišta, koja su donedavno bila minorno zastupljena u našim evidencijama. Riječ je o gostima iz skanidavskih i izvaneuropskih zemalja.
3. Koji su planovi i na koji način privući turiste da posjete grad Zadar u posezoni?
Ukoliko želimo produžiti pred i posezonu te eventualno produžiti na cjelogodišnje poslovanje, grad Zadar bi trebao početi razmišljati o izgradnji reprezentativne kongresne dvorane, koja bi mogla prihvatiti oko 2. 000 sudionika, a ujedno bi mogla poslužiti kao koncertna dvorana. Imamo jako puno upita glede organizacije raznih kongresnih skupova u zimskom periodu, no nažalost ne raspolažemo sa dovoljno velikom kongresnom dvoranom za prijem istih. Realizacija navedenog projekta, uz produžetak avio linija niskotarifnih aviokompanija u pred i posezoni značajno bi utjecala na dolazak raznih gostiju, posebice gostiju iz poslovnog i znanstvenog svijeta u zimskom periodu. Svrha cijelog koncepta bila bi promijeniti imidž Zadra kao destinacije za sva godišnja doba.
4. Koje su aktivnosti predviđene za sljedeću turističku sezonu, uključujući predsezonu?
TZ Grada Zadra nastoji iz godine u godinu pojačati promociju i tržišni položaj zadarskog turizma na međunarodnom i domaćem tržištu. U sklopu promidžbenih aktivnosti s ciljem promocije i pozicioniranja grada Zadra, TZ Grada Zadra sudjelovat će na sajmovima u sklopu Hrvatske turističke zajednice te samostalnim nastupima dalmatinskih županija. Prema operativnom marketing planu HTZ-a uvodi se dodatna snažna afirmacija procesa korištenja on-line komunikacijskih strategija u turističkoj promidžbi Hrvatske, pa tako i Zadra. Samim time realiziran je projekt virtualne (panoramske) šetnje Zadrom u suradnji s tvrtkom SED Panorama te mobilna verzija službenih stranica. Nedavno je aktivirana aplikacija Secret Zadar, koja otkriva mnoge nepoznate detalje iz povijesti grada Zadra.
U svakom slučaju vodit će se računa o unapređenju i nadogradnji internet stranica te optimizaciji sadržaja. Preko sustava HTZ-a participiramo u modelima udruženog oglašavanja s privatnim i javnim sektorom temeljem kojih podržavamo sufinanciranje niskotarifnih aviokompanija i hotelijere. Jedna od važnijih aktivnosti Turističke zajednice grada Zadra je prihvat studijskih grupa i stranih novinara te organizacija njihovog boravka u Zadru, jer se za relativno malu vrijednost utrošenih sredstava postižu izvrsni efekti od objava reportaža o Zadru u visokonakladnim stranim novinama i časopisima ili na televizijama. Ove godine po prvi put, TZ grada Zadra, Grad Zadar i TZ Zadarske županije bili je domaćin u realizaciji projekta dodjeljivanja turističke nagrade „Zlatna penkala 2013“ najboljim turističkim novinarima za objavljeni materijal o Hrvatskoj na stranim tržištima u 2012. godini te smo bili domaćini održavanja poslovne radionice “Buy Croatia 2013.”u Hotelu Kolovare. Buy Croatia se održava zbog realizacije poslovnih sastanaka između hrvatskih poslovnih subjekata (turoperatora, agencija, hotela,…) i partnera s emitivnih tržišta. Poslovna radionica (workshop) održala se s ciljem povećanja obuhvata Zadra i Zadarske županije u brošurama stranih partnera te jače diverzifikacije turističke ponude koja je trenutno na tržištu. Kruna zbivanja bit će održavanje skupa „Dani hrvatskog turizma 2013.“ u terminu 24. i 25. listopada 2013. godine. Riječ je o tradicionalnom godišnjem susretu hrvatskih turističkih djelatnika, koji redovito okuplja više od dvije tisuće sudionika, održava se u zajedničkoj organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije.
5. Na koji način možemo svi skupa pridonijeti još boljim rezultatima dogodine?
Više osmijeha, poboljšanje urbane ponude te još čišći i zeleniji grad Zadar.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved