Čabar
Novi projekti
12.9.2014. 6:18:16h
Projekata ima, samo ih treba znati nuditi
Direktor TZG Čabar Željko Loknar je vijećnicima pripremio izvješće o radu u 2013. godini, te aktivnosti i plan rada do kraja 2014. godine
Croq / wikipedia.org

Želja je Gradskog vijeća Grada Čabra da turizam živne. Nitko ne kaže da baš ništa ne postoji, ali svi bismo htjeli da je bolje i od turizma želimo nešto više«, konstatirao je na sjednici Gradskog vijeća Čabra dr. Josip Malnar , predsjednik tog tijela, a gradonačelnik Kristijan Rajšel predložio je da ubuduće što redovitije, uz pomoć direktora TZG Čabar Željka Loknara , obavještava gradske vijećnike o aktivnostima vezanim uz čabarski turizam i rad TZG Čabar.

Tim je zaključkom kraju privedena točka vezana uz Izvješće o polugodišnjem radu TZG Čabar koju je vijećničkim pitanjem na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća inicirala vijećnica Sanja Janeš (NL Josipa Malnara).

Na njen prijedlog Vijeće je uputilo poziv direktoru TZG Čabar Željku Loknaru koji je vijećnicima pripremio izvješće o radu u 2013. godini te polugodišnje izvješće za ovu i plan rada do kraja 2014. godine.

  Izvješće bez brojki
Prikaz aktivnosti u tijeku ove godine obuhvaća, između ostalog, doček Nove godine u Tršću, pomoć pri promociji dokumentarnog filma »Sjećanje na Kampor« i Sjetvenog kalendara OŠ Petar Zrinski iz Čabra, pomoć u organizaciji priredbi kao što su Winter party, Trkanje jajc, ribičkog natjecanja Zlatna pastrva, biciklijade Tršće – Milanov vrh, glazbenih susreta Ljetna večer u dvorcu Zrinskih, prikazu žetve zobi i starih običaja, natjecanju lukostreličara i brdskoj utrci Nagrada Grada Čabra. TZG Čabar sudjelovala je i u promotivnim aktivnostima Gorskog kotara u Ljubljani, Zagrebu, Rijeci i Varaždinu, organizirala čišćenje Staze predatora, Botaničkog vrta, Lukinog rova i staze Stopama tršćanskih rudara, a prijavila se i na javne natječaje Ministarstva turizma, ističe Loknar, naglašavajući kako je sve do kolovoza sve to rađeno bez financijske potpore Grada i uz dug od 26.000 kuna što je u bitnoj mjeri otežavalo rad i onemogućavalo bolje rezultate.

   Ponuđeno izvješće Sanja Janeš smatra tek popisom aktivnosti od kojih većinu ostvaruju udruge koje djeluju na području Grada Čabra te zamjera činjenici da izvješće ne donosi broj dolazaka gostiju i noćenja i poredbu tih brojki s ranijim godinama.

Adrenalinski park u Lazima
Iz Loknarovog je izvješća vidljivo kako su iz godine u godinu ujedinjene turističke zajednice Gorskog kotara sve uspješnije pri kandidiranju programa kod Ministarstva turizma, Primorsko-goranske županije i TZ Kvarnera. Tako su 2012. godine iz tih izvora dobili tek 93.000 kuna, godinu kasnije ta je brojka narasla na 731.195 kuna, a ove godine – koja još nije gotova – osigurano je 1, 2 milijuna kuna što je 12 puta više no 2012. godine! Najviše razumijevanja pri tom je pokazala Primorsko-goranska županija koja je za programe goranskih TZ ove godine izdvojila 546.000 kuna, Hrvatska turistička zajednica pomogla je s 436.000 kuna, a TZ Kvarnera s 44.000 kuna. Od tih programa na području Čabra u prvom je planu Adrenalinski park u Lazima za kojeg je PGŽ izdvojila 100.000 kuna, a otvoren bi trebao biti krajem ovog mjeseca.

Nova kockica u mozaiku
»Mislim da se u turizmu na našem području može puno bolje, ali nedostaje koordinacije i sinteze. Imamo puno aktivnih udruga i niz projekata, ali sve to treba kvalitetnije povezati i nuditi kao turistički sadržaj«, rekla je Janeš, a Vazma Malnar (HSS) naglasila je kako je nužno u većoj mjeri povezati rad TZG Čabar s udrugama ovog područja, ali i predložila da se, zbog činjenice da niz aktivnosti realiziraju upravo udruge, trebalo razmisliti o tome da se novac iz gradskog proračuna namijenjen TZG Čabar preusmjerava prema tim udrugama.

S tim se načelno složio i predsjednik Gradskog vijeća Čabra dr. Josip Malnar, a uz zaključak o posvećivanju znatno veće pažnje razvoju turizma i djelatnosti TZG Čabar najavljeljeno je za kraj ovog mjeseca otvorenje Adrenalinskog parka u mjestašcu Lazi nedaleko od Tršća što će svakako biti nova kockica u sklapanju mozaika razvoja turizma na ovom prekrasnom, ali pomalo zaboravljenom i od većih gradskih sredina (pre)udaljenom području.

Piše: Marinko Krmpotić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved