Bribir, Novi Vinodolski
7.9.2013. 9:52:49h
U devet godina 85 posto noćenja više u Vinodolu
Tipičan gost Vinodola želi kamenu kuću, bazen, roštilj i mir i želi se pokriti dekom i usred najvećih vrućina. Više putuje po Kvarneru, otocima i zaleđu no što opuštanje traži na plažama
Sl-Ziga / wikipedia.org

BRIBIR  Od početka godine do kraja kolovoza Vinodolska općina upisala je gotovo 48 tisuća noćenja, što je dva posto više u odnosu na prošlu godinu.

Prema evidenciji Turističke zajednice Vinodolske općine, nešto je smanjen broj dolazaka. Ove je godine Bribir, Drivenik, Tribalj i Grižane posjetilo petstotinjak turista manje.

– Prema statističkim podacima vidljivo je da postoje trendovi rasta u broju dolazaka i noćenja domaćih i stranih gostiju, s tim da se mora uzeti u obzir da je sezona ove godine ipak kasnije počela, objašnjava direktorica TZ Vinodolske općine Iris Bruketa .

Posljednjih devet godina, od 2005. do 2013. godine broj dolazaka domaćih i stranih gostiju dvostruko je porastao, dok je broj noćenja porastao za više od 85 posto. Svake godine je broj iznajmljivača i ležaja sve veći i veći. U 2013. godini ukupno je registrirano 116 iznajmljivača koji raspolažu s gotovo 700 kreveta.
 
Mirna zelena dolina

Dobra statistika je posebno izražena u kvalitetnom smještaju, posebice ruralnom koji bilježi izvrsnu popunjenost i postiže iznimno visoke cijene. Najkvalitetniji ruralni objekti bez problema su popunjeni četiri mjeseca, a cijene dnevnog najma izražavaju se u stotinama eura.

Na području cijelog Vinodola je tridesetak ruralnih objekata koji ostvare trećinu ukupnog broja noćenja. Ove godine zabilježen je znatan porast dolazaka turista iz Austrije, Francuske i Slovenije kojima je primamljiviji boravak u mirnoj i zelenoj dolini od gužvanja na prenapučenoj obali.

– Gosti su zadovoljni smještajem i kvalitetom smještaja u Vinodolu, što se pokazalo u rastu noćenja inozemnih gostiju. Razvoj ruralnog turizma na području Vinodola je i dalje u punom cvatu, a autohtono uređene kuće i dalje privlače velik broj turista i zaljubljenika u prirodu, objašnjava direktorica TZ Vinodolske općine Iris Bruketa.

Dobitna kombinacija

Dobitna kombinacija su stare kamene kuće i bazen u okruženju u kojem zvukove proizvodi tek priroda. Tipičan gost Vinodola želi mir, više putuje po Kvarneru, otocima i zaleđu no što opuštanje traži na plažama i suncu. Obavezan je roštilj u dvorištu, a gostima se sviđa što se u krevet i za najvećih vrućina ne može bez deke. Ponekad i dvije.

Da se više ne mora objašnjavati gdje je Vinodol, svjedoči primjer iznajmljivača koji su krenuli tek pred ljeto. Nadali su se tek pokojem gostu i skupljanju iskustava za sljedeću sezonu, a na kraju su zadovoljno trljali ruke jer su bili popunjeni cijeli srpanj i kolovoz. I još jedna zanimljivost.

Dok su se ovog ljeta vodile rasprave gdje se na našoj obali može kupati bez ičega na sebi, gosti u Vinodolu skriveni iza kamenih zidova osamljenih kuća bez problema uživaju u bazenima bez krpica na sebi. I ne smetaju nikome, niti itko zna njihove preferencije što se tiče uživanja u bazenu.

Vinodol ljeti ne nudi samo smještaj već i događanja koja privlače goste. Ljeto iza nas je ponudilo raznovrsna događanja, od tek završene Ružice Vinodola, premijerne manifestacije Drivenik - čuvar kroz povijest, uvijek posjećene smotre klapa u atraktivnom driveničkom kaštelu do ljetnog kina koje se također uselilo u kulu nad Drivenikom.

Piše: Anto Ravlić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved