Baška, Krk
7.9.2013. 9:57:44h
Od straha do zvijezda: Rekordi na otoku Krku vise u zraku
Najjača odredišta, Krk i Baška, u rujan su ušla s odličnim brojevima. Baška je broj kolovoških noćenja podigla za četiri, a Krk za čak 12 posto. O posezoni sada ovisi hoće li pasti i ukupni turistički rekordi
ahenobarbus / flickr.com

BAŠKA/KRK  Iako je na početku ljetne sezone (posebice tijekom lipnja kad su se u većini krčkih turističkih centara počele nazirati »rupe« u bukingu) dobar dio otočnih turističkih djelatnika strahovao za tijek sezone, rasplet onih nekoliko tjedana »špice« potvrđuje kako je ovogodišnja sezona na cijelom otoku protekla u više no dobrom i pozitivnom ozračju.

– Na području Općine Baška tijekom kolovoza zabilježeno je čak 49.217 dolazaka (10 posto više no lani) te 308.893 noćenja, odnosno četiri posto više no 2012. godine, prenosi nam Majda Šale , direktorica TU TZO Baška. Najveći broj dolazaka (22.614) i noćenja (154.363) ostvaren je u privatnom smještaju. Slijede ostvarenja u kampovima u kojima je tijekom tog u turističkom smislu vrlo intenzivnog mjeseca ostvaren šestpostotni porast dolazaka, te tri postotni rast noćenja. Domaći gosti ostvarili su 1.807 dolazaka (13 posto više no u istom mjesecu lanjske godine) te 11.374 noćenja (11 posto više no u kolovozu 2012. godine), nastavlja Šale dodajući kako je najviše domaćih gostiju boravilo u privatnom smještaju u kojem je ostvarena polovica »domaćih noćenja«.

Ipak, strani gosti u ukupnim noćenjima Baške sudjeluju s 96 posto a najviše su ih i tijekom ovog kolovoza ondje ostvarili Nijemci – 76.388 s povećanjem od 14 posto. Slijede Talijani sa 52.107 noćenja (odnosno jedan posto manje no lani), a potom i Austrijanci (39.427), Slovenci (29.791), Česi sa 28.075 noćenja, odnosno pet posto manje od lanjskih kolovoških brojki.

Od direktorice TU TZO Baška doznajemo i kako kumulativni pokazatelji za razdoblje siječanj-kolovoz pokazuju da je to turističko odredište posjetilo 133.487 gostiju (dva posto više no lani) te da su u istom razdoblju ondje zabilježena 798.932 noćenja (jedan posto više).
Nizozemci boravili najduže

Od svih na područje grada Krka pristiglih posjetitelja ovdje su nadulje boravili Nizozemci (7,4 dana) koji su, spomenimo i to, postali naši peti najbrojniji gosti, i to nakon gostiju iz Njemačke, Slovenije, Italije i Austrije, zaključuje naša sugovornica.

Sve te brojke upućuju nas ka zaključku kako bi, nastavi li se odlična sezona dobrom posezonom, na bašćanskom području do konca godine mogli izjednačiti, a možda i potući svi turistički rekordi, zaključuje Šale.

  Slične nam je dojmove prenijela i njena krčka kolegica Nataša Jurina , direktorica TU TZ Grada Krka koji s Baškom spada u red najposjećenijih turističkih odredišta otoka na kojem se redovito ostvaruje trećina županijskog, te oko sedam posto nacionalnog turističkog prometa.

  – Na području Grada Krka tijekom kolovoza je ostvareno više 52 tisuće dolazaka, odnosno 342 tisuće noćenja. Broj tijekom tog mjeseca u grad pristiglih gostiju za 15 je posto veći od lanjskog dok su ostvarena noćenja čak 12 posto »deblja« od lanjskih. Gledajući cijelu godinu, krčki su turistički djelatnici i iznajmljivači ugostili više od 140 tisuća gostiju i ostvarili 837 tisuća noćenja (9 posto više no lani), nastavlja čelnica TZG Krka dodajući i kako je na području grada Krka najveći broj noćenja ostvaren u kampovima (384 tisuća), odnosno kućnoj radinosti u kojoj je do konca kolovoza registrirano 343 tisuća noćenja.

Jurina ističe i kako su ove godine izuzetno pozitvni pomaci zabilježeni među posjetiteljima iz Nizozemske, Belgije, Švedske, Švicarske te Poljske.

Piše: Mladen Trinajstić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved