Rovinj
8.9.2013. 2:15:44h
Rovinju laskava titula šampiona hrvatskog turizma
Istra je i ove sezone vodeća hrvatska regija po pitanju turističkog prometa, iako je Dalmacija ovog ljeta ostvarila velike poraste broja gostiju i njihovih noćenja. Tome je svakako zaslužan Rovinj koji je i ove godine preuzeo laskavu titulu šampiona hrvatskog turizma ostvarivši do 31. kolovoza najveći broj noćenja na Jadranu - 2,6 milijuna te 374 tisuće dolazaka.
Idobi / wikipedia.org

Istra je i ove sezone vodeća hrvatska regija po pitanju turističkog prometa, iako je Dalmacija ovog ljeta ostvarila velike poraste broja gostiju i njihovih noćenja. Tome je svakako zaslužan Rovinj koji je i ove godine preuzeo laskavu titulu šampiona hrvatskog turizma ostvarivši do 31. kolovoza najveći broj noćenja na Jadranu - 2,6 milijuna te 374 tisuće dolazaka. Dva milijuna noćenja s krajem kolovoza osim njega su ostvarili Poreč i Dubrovnik, dok su Mali Lošinj i Medulin ovu brojku dosegnuli početkom rujna.

U Rovinju su itekako zadovoljni sezonom, iako bilježe pad broja noćenja od jedan posto, ali zato imaju dva posto više dolazaka nego lani, što znači da je gostiju više, ali se kraće zadržavaju.

- Turisti iz Njemačke, Italije i Austrije ostvarili su jednak broj noćenja kao i lani, dok gosti iz Nizozemske i Slovenije bilježe manje noćenja. Značajan  je podbačaj s ruskog tržišta, što povezujemo s problemima oko ishođenja vize. Treba istaknuti povratak gostiju iz Velike Britanije, a možemo se pohvaliti i dobrim rezultatima iz Mađarske, Poljske te skandinavskih zemalja, kazala nam se direktorica rovinjskog TZ-a Odete Sapač.

Ističe da su u Rovinju najbolje bili popunjeni hoteli i privatan smještaj, dok je manje gostiju bilo u kampovima i apartmanskim naseljima.

- Buking za predstojeći period je na nivou prošlogodišnjeg, stoga očekujemo nastavak dosadašnjeg trenda punjenja i realizaciju 465 tisuća dolazaka te 3,1 milijun noćenja, zaključuje Sapač.

Druga istarska turistička prijestolnica - Poreč - do 31. kolovoza ostvarila je 337 tisuća dolazaka i 2,2 milijuna noćenja, što je gotovo isto kao i lani.

- Turistička sezona je bila vrlo neizvjesna, ali smo još jednom dokazali da smo vrlo elastični i da možemo trenutno reagirati na sve zahtjevnijem turističkom tržištu. Iako sezona još uvijek traje, apsolutni pobjednici ovogodišnje turističke sezone su hotelijeri, dok je privatni smještaj ostvario i do 15 posto lošije rezultate. Prema sadašnjem stanju bukinga, očekujemo odličnu posezonu, istakao je direktor porečkog TZ-a Nenad Velenik.

I u ovom gradu ruske su goste zamijenili Britanci, ali i Poljaci, Ukrajinci te Mađari.

Dubrovnik je ove godine ostvario dvomilijunto noćenje dvanaest dana ranije nego lani. Naime, do 24. kolovoza ostvarena je 531 tisuća dolazaka i dva milijuna noćenja, što predstavlja povećanje od 12, odnosno deset posto. Samo u kolovozu imali su deset posto više noćenja.

Hit destinacijama ove godine na Jadranu pokazali su se Šibenik te Split. U Šibeniku je do kraja kolovoza ostvarena 161 tisuća dolazaka, što je porast od 9 posto, te 858 tisuća noćenja, što je porast od čak 14 posto.

U Splitu je pak u prvih osam mjeseci bilo 16 posto više gostiju, odnosno 244 tisuće koji su ostvarili 713,6 tisuća noćenja, što je plus od 22 posto.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved