Velika investicija
3.1.2014. 12:40:31h
Na Brijunima Vlada želi dosad neviđeni, vrhunski turizam
Ovo je povijesni projekt, 22 godine na otočju nisu rađene investicije, sve izgleda kao vremeplov iz 60-ih. Cilj nam je dovesti investitora koji će omogućiti jedinstvene turističke sadržaje i podići atraktivnost turizma u cijeloj Hrvatskoj - kažu ministri Lorencin i Zmajlović. Obećali su da će do jeseni biti poznat investitor, ali konkretnih još nema na vidiku, koji bi uložili do 300 milijuna eura
Johann SUHM / wikipedia.org

Na Brijune ćemo dovesti svjetski vrh i postaviti otočje na mjesto koje godinama zaslužuje - složni su u optimizmu ministri Mihael Zmajlović i Darko Lorencin nakon predstavljanja savjetnika za pronalaženje investitora u hotelijerstvo i prateće ponude otoka Veliki Brijun.

- Ovo je povijesni projekt, jer tamo nisu godinama rađene nikakve investicije - kazao je Zmajlović te dao riječ Lorencinu koji je govorio u superlativima i nečem jedinstvenom.
- Nakon 22 godine od osamostaljenja na otočju i na Velom Brijunu nije poduzeto ništa značajnije, kapaciteti u odnosu na ono što taj proizvod može biti nisu ni blizu i predstavljaju vrstu vremeplova, gdje možete vidjeti kako se to radilo 60-ih godina. Tamo želimo napraviti potpuno održiv turizam u odnosu na nacionalni park, proizvod koji će i turizam Istre i Hrvatske dignuti na apsolutnu svjetsku razinu. I uz preporuke savjetnika za investicije želimo postići dosad neviđeni proizvod, turistički proizvod budućnosti, za što treba uzeti sve specifičnosti s bližim i širim okruženjem,  te naći investitora koji će postaviti jedinstveni turistički sadržaj.

No, konkretnih investitora, kaže, još nema, iako je, reći će ministar turizma, bilo i uvijek ima interesa. Teško je, dodaje, govoriti o visini investicija, ali one mogu biti iznad 150 do 200 i 300 milijuna eura, a želi se postići da se omogući razvoj ne samo Brijuna već i okruženja.

- To će omogućiti i perspektivu, a da ne dođe ništa što već na tržištu je  uobičajeno. Prioritet da bude nešto novo, a druga najvažnija stvar je visina investicija - objašnjava Lorencin, a na pitanje što to znači odgovara da treba vidjeti i kako se sve može uklopiti i s golf destinacijom, prirodom, priobaljem i tamošnjom poviješću. Investiranje u Brijune podići će, uvjeren je Lorencin, atraktivnost turizma u cijeloj Hrvatskoj. U Vladi očekuju da će najesen još ove godine biti dovršena natječajna procedura i odabran investitor u turističke komplekse.

Područje za investiranje na Brijunima se daje u koncesiju, a Zmajlović tvrdi da rok koncesije ovisi i o visini investicije i kvaliteti turističke ponude.
- Ako rok bude dulji može se očekivati i veća kvaliteta jer se investitoru daje prilika da više ulaže. U suradnji s odabranim savjetnicima za ulaganje vidjet ćemo kakav će biti koncesijski okvir.

- Ne bih htio nikoga naglasiti, ali želimo operatera koji će imati "label" kao Ritz Carlton, Hilton hotele, vrhunsku ponudu i sadržaje, te želimo da se i oni sami potrude i nama dokažu da su oni doista najbolji i da znaju iskoristiti tu lokaciju - zaključio je ministar turizma Darko Lorencin.

Budući da je riječ o nacionalnom parku, investitor će morati voditi veliku brigu i o zaštiti prirode, a i nju treba staviti u funkciju razvoja turizma, kaže ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Piše: Sergej Novosel Vučković/VLM

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved