Makarska
Krivo vrijeme
6.1.2014. 11:16:59h
Raspušta se makarska Turistička zajednica, upitno sudjelovanje na sajmovima
Proračun i plan rada za 2014. godinu Turistička zajednica nije usvojila, a niti je sazvana Skupština. To znači da se tijela najznačajnije institucije u gradu, koja obuhvaća sve sudionike u turizmu, grane od koje se jedino u Makarskoj živi, raspuštaju.
vacation2 / flickr.com

Proračun i plan rada za 2014. godinu Turistička zajednica nije usvojila, a niti je sazvana Skupština. To znači da se tijela najznačajnije institucije u gradu, koja obuhvaća sve sudionike u turizmu, grane od koje se jedino u Makarskoj živi, raspuštaju. Upitno je sudjelovanje na turističkim sajmovima jer se ne može raspolagati novcem. A godišnji proračun TZ-a nije beznačajan, radi se o 4,5 milijuna kuna! Nažalost, kriza u TZ-u ne događa se prvi put, već gotovo redovito prati smjenu vlasti.

Direktor TZ-a Jure Brkan, ujedno tajnik HDZ-a, vodi je posljednju godinu dana i odgovorna je osoba za izradu godišnjeg proračuna i plana rada, dok je gradonačelnik Tonći Bilić, predsjednik SDP-a, po funkciji predsjednik TZ-a koji saziva Skupštinu.

- Proračun je usvojen na Turističkom vijeću, kao i plan rada u iznosu od 4,5 milijuna kn. Predsjednik Skupštine TZ-a saziva sjednicu, a na Vijeću 16. prosinca rekao je da će se održati 30. prosinca. Nemam informaciju o tome zašto nije. Ne znam što mi je raditi, a u Zakonu o TZ-u stoji da u slučaju nedonošenja proračuna, TZ se može raspustiti. Ne stoji određeno da mora.

Plaće za prosinac djelatnicima ureda nisu upitne jer su predviđene prošlogodišnjim proračunom, a za dalje ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati. Pripremio sam Odluku o minimalnom financiranju potrebnu za rad ureda - rekao je Jure Brkan.

Dokumenti nisu pripremljeni

Zašto je došlo do krize u TZ-u i zašto nije sazvao Skupštinu upitali smo predsjednika Tonća Bilića, ujedno gradonačelnika.

- Svim tijelima TZ-a je istekao mandat 16. prosinca. Prema Zakonu o TZ-u do 31. listopada trebalo je izraditi i županijskom TZ-u proslijediti prijedlog plana rada i financijski plan, a onda ga usvaja Skupština, a prije toga Vijeće TZ grada. To nije učinjeno, ne znam iz kojeg razloga.

Direktor TZ-a je 23. prosinca meni predsjedniku dostavio ta dva dokumenta, ali nakon što je prošao mandat tijelima pa Skupština o tome nije mogla raspravljati. Turističko vijeće je usvojilo program rada 16. prosinca, zadnji dan mandata, kao i financijski plan i kriterije za izbor novih članova Skupštine. Nova se mora formirati kroz 60 dana. Uputili smo upit Ministarstvu turizma o daljnjim mjerama i o tome hoće li postaviti povjerenika. Naputak sam tražio i od HTZ-a.

Ovo je isključivi propust direktora TZ-a što dokumente nije pripremio na vrijeme. Nova vlast sa mnom na čelu tek je nekoliko mjeseci na čelu grada tako da nisam mogao utjecati ranije na rokove. Elemente za određivanje kriterija izbora skupštinara, direktor je dobio sredinom godine, a popis i učešće po skupinama dostavio tek 23. prosinca - kazao je Tonći Bilić.

Piše : Ana Dragičević

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved