Ukidanje ureda
9.1.2014. 9:31:53h
Turističke zajednice više neće raditi projekte, neke postaju samo informatori
U Ogulinu, koji je upravo velikim naporima lokalne zajednice ostvario milijunski projekt Ivanine kuće bajke, ogorčeni što novom organizacijom gube ingerenciju nad planiranim razvojem sredine
Hotel Zora Primosten / flickr.com

Po onome što je prezentirano u Ministarstvu turizma Regionalne zajednice dobile bi moć, odnosno pravo izrade razvojnih programa. Mi na nižim razinama postali bi info centri. U tom slučaju osjećala bih se beskorisno.

Bila bi velika šteta da se nas, koji se zaista možemo pohvaliti turističkim projektima, pretvori u informatore – upozorava direktorica Turističkog ureda u Ogulinu Ankica Puškarić. Po reorganizaciji sustava, koja bi se trebala provesti tijekom ove godine i službeno stupiti na snagu s 1. siječnjem 2015. u Hrvatskoj bi se trebala ukinuti čak trećina turističkih zajednica.

Točnije, svoja bi vrata zatvorilo njih 107 od ukupno 301, čiji je prihod manji od 200 tisuća kuna.

Prepoznati atrakcije
Stoga i u Karlovačkoj županiji sa strepnjom i neizvješnošću očekuju konačnu odluku Ministarstva turizma. Kod nas osim županijske, turističke zajednice djeluju u svih pet gradova, te općini Rakovica. Ona u Josipdolu nije otišla dalje od osnivačke skupštine. Višegodišnje planirano imenovanja direktora TZ-a u Ozlju i Slunju ‘zapelo’ je upravo zbog novog preustroja.

U Ogulinu, koji je upravo velikim naporima lokalne zajednice ostvario milijunski projekt Ivanine kuće bajke, izražavaju ogorčenje što bi novom organizacijom izgubili ingerenciju nad planiranim razvojem svoje sredine.

.– Nitko ne bi trebao oduzimati pravo lokalnoj upravi da razvija turizam po mjeri zajednice. Mi smo upravo u suradnji sa stanovnicima, koji su bili vrlo aktivni na radionicama, dobili niz ideja oko zaštite kanjona Dobre, Đulinog ponora i slično.

Ukoliko se okrupne dvije, tri županije, tko će prepoznati atraktivne lokalitete u nekoj sredini – pita se Puškarić. Napominje da je činjenica da ne rade sve turističke zajednice jednako dobro, ali da postoje mehanizmi da ih se onda kazni.

– Nemamo ‘magnet’, sunce i more kao jadranska odredišta. Mi na kontinentu trebamo znati kako privući turiste – dodaje.

Direktorica županijskog TZ-a Dina Begić kaže da još ne znaju hoće li ostati u Klasteru s Likom ili se pak vratiti u Središnju Hrvatsku.

Možemo i bolje
– Usporedo s time treba riješiti i način financiranja TZ-a. Nama ide deset posto, pa imamo male prihode u odnosu na zadaće i projekte koje odrađujemo. U sadašnjim uvjetima zajednice odrađuju značajan posao, ali ima prostora za poboljšanje – kaže Begić.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved